23-03-06

 Back to the Kingdom of Desire!

 

Gisteravond waren we getuige van de zoveelste passage van Toto.  Deze band viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum. Het publiek was wel erg heterogeen; pubers, jongeren, oudere jongeren, vijftigers, yups & headbangers door mekaar. Al bij al een vrij beschaafd publiek.  Toto brengt dan ook erg beschaafde muziek! Daar waar we gitarist Steve Lukather nog ooit hebben zien scheuren met een aftands Hendrix-T-shirt, wordt er de laatste jaren gestreefd naar een meer homogene presentatie.  Toch waren verrassingen niet uit! Na de obligate opening met twee nummers (het eerste nog wat 'blurry' qua geluid) uit hun nieuwste ging het de hitgevoelige kant op met 'Pamela', gevolgd door 'Bottom of your Soul' waarop 'Luke' feilloos akoestisch ging. Nieuw was wel dat de 'highlights' vrij vroeg en midden in de set kwamen. Na een stukje 'Make Believe' kregen we reeds een potige 'Hold the Line'.

Opvallen was dat de oudere nummers licht andere arrangementen kregen. Kleine tempowijzigingen, bekende riedels licht omgebogen. De komst van Gregg Phillinganes op keyboards had daar zeker mee te maken. Verder kweet deze gereputeerde brother zich van zijn taak als geen ander. Waar David Paich uithangt is me tot vandaag een raadsel, moet ik eens opzoeken.

Verdere hoogtepunten waren een spetterende uitvoering van 'Caught in the Balance', de openener van de Mindfields-tour, de akoestische set met de ballads 'I'll be over you', 'I will remember', I won't hold you back', 'Isolation' (!!!) 'Rosanna', 'Kingdom of Desire'(met freaky solo van Luke er achter aangeplakt) en 'Girl Goodbye'.

Als eerste toegift werd 'Home of the Brave' voorgeschoteld en tot slot 'Africa'.  Uiteraard allen tot in de perfectie uitgevoerd.

Zanger Bobby Kimball haalt nog wel de hoge noten, maar het is toch eerder in de middenregionen dat zijn kracht zit. Sidekick Tony Spinner zingt die hoge noten wonderbaarlijk knap. Laten we niet vergeten dat meer dan de helft van de set oorspronkelijk niet door Kimball werd gezongen maar door oa Fergie Fredericksen en Joseph Williams, zangers die qua stembereik toch een halte hoger scoren dan Bobby.

Hoe dan ook: puik concert (2u15'), leuke verrassingen, feilloos gebracht en een enthousiaste en immer sympathieke band op het podium. De uitvoerige dankbetuigingen van Steve Lukather kwamen integer over, dit in tegenstelling tot zijn imago. Toto heeft in de lage landen dan ook een immer trouwe fanbasis.

Voor de liefhebbers: ze hebben net toegezegd voor 1 concert in Sydney en 1 in Canberra. It's such a cruel world!

 

Tarkus

10:56 | Commentaren (2)

Commentaren

TOTO een goede beoordeling! en ik kijk al weer uit naar het volgende!
CU SOON

Gepost door: Marc | 23-03-06

Candy man kris, dank voor de recensie
het was inderdaad een fijne avond, eerder lui onderuitgezakt naar deze geweldige muziek geluisterd, dan huppeldepup vooraan op de eerste rij, zoals gewoonlijk. volgende keer toch terug een beetje actiever, de muziek blijft toch swingen hoor.

Gepost door: barbara | 29-03-06

De commentaren zijn gesloten.