24-04-06

FUBAR !

Gisteravond waren we getuige van het concert van de Poolse progband Riverside in de Biebob. Voor mij de tweede keer dat ik ze aan het werk zag, maar het was met dezelfde intensiteit en gedrevenheid dat dit al te bescheiden gezelschap een fijne selectie brachten uit hun twee sublieme cd's. Een intro, enkel met bas,gitaar en een subtiele percussie- leidde ons naar een stukje 'Shine On...' van Pink Floyd.

Het geluid was hiermee volledig op punt gesteld en wat volgde was on-waar-schijn-lijk goed. De gitaarsound van Pjotr Grudzinski refereert duidelijk aan Gilmour, maar klinkt doorgaans krachtiger. Melodie afgewisseld met bijna trashy metalriffs maken van deze gitarist de spilfiguur in de band. Zanger/bassist Marius Duda bezit de gave om foutloos van een emotioneel zang en over te gaan in gecontroleerde grunts en scream. Dit alles keurig geproportioneerd en in functie van de nummers.
 

 De keyboards hebben een prominente rol in het totaalgeluid. Referenties aan Uriah Heep's 'Gypsy', Keith Emerson en Rick Wakeman creëren een totaalgeluid dat samen met de gitaar de 'body' van de band is. Het drumwerk was zeer functioneel en sober. Less is more!  Ik denk dat zij bijna de twee cd's hebben gespeeld, de titels ontgaan me soms wel eens... Hoe dan ook: dit concert had geen enkel zwak punt, boeiend van het begin tot het einde. Door hun live-reputatie komen deze jongens gelijk op het (stijl)niveau van Porcupine Tree. Riverside balanceert op een scharnier in de metal-scene: in het publiek vonden we echte proggers, enkele Goths en zelfs een echte headbanger in Slayer-shirt vooraan. Hiermede wordt nog maar eens aangetoond dat stereotiep hokjesdenken in de muziek stilaan verleden tijd is. Wat telt is de kwaliteit. Een dat vonden we gisteren met overvloed. De link naar de bandsite is links toegevoegd...

12:05 Gepost in Muziek | Commentaren (1)

Commentaren

goed Zo is dat Tarkus en het was weer de moeite , we zullen enkel weer een jaartje moeten wachten op hun terugkeer en een nieuwe cd.
grtz marc

Gepost door: marc | 24-04-06

De commentaren zijn gesloten.