18-05-06

This great city!

Ik had het me nog zo voorgenomen geen maatschappijkritische stukjes te schrijven, maar als trotse inwoner van Antwerpen, moet ik het volgende toch even ventileren!

Gisteren was ook ik via televisie getuige van de eredienst voor de slachtoffers van de moordpartij vorige week. Welliswaar fragmentarisch, of  beter: gelukkig. En het moet gezegd: het was feest voor de opportuniteit!

Even vreesde ik nog dat onze burgervader een Al Pacino-interpretatie uit ‘City Hall’ ten beste zou geven (waarin Pacino als burgemeester van NYC een meesterlijke speech geeft op de uitvaart van een kind dat in een ‘crossfire’ tussen agenten gedood werd), maar de acteerprestaties van onze notabelen schiet daarvoor tekort.

Wél op het podium: Jan D. (acteur), Bart M. (auteur/stadsdichter) en iemand die plots de woorden ‘Holocaust’ in de mond nam. (daarop checkte ik even of ik niet toevallig de programmaknop had beroerd). Een prima forum voor het feest van de publieke verontwaardiging zoals we sinds Dutroux niet meer gezien hebben.

Overigens terecht! Dat iemand zomaar mensen vermoordt midden in de stad, waaronder een kind, is uiteraard beangstigend. Maar wat me nog meer vrees inboezemt, is het gedraai en gewriemel om dit dramatische voorval in een vorm te gieten (‘City Hall’!) en deze vervolgens in het publiek hun strot te rammen.

Wie is er schuldig aan? Stress op school? Dan Brown? De spanning omtrent het nakende songfestival?

Voer voor psychologen, dacht ik zo. Maar nee, onze fedgov. had het gelukkig al direct door.

Een afleidingsmaneuver annex pre-electionele opportuniteit drong zich op. Het was de schuld van de ‘vijand’: de partij die oorzaak is van alle leed en ongemak in België. Omdat de dader uit die hoek zou komen.

Mij lijkt dit niet gehéél onmogelijk, ik begin het trouwens zelf al te geloven. Waarom? Omdat de fedgov. het zegt natuurlijk! (ook opgemerkt dat de hele familie vervolgens met naam en toenaam in de krant stond? Er is zelfs - net zoals tijdens de repressie - geen proces meer nodig! De huisdieren werden gelukkig gespaard)

Wat zeker niet de oorzaak is (volgens diezelfde fedgov.), is het feit dat een (labiele) 18-jarige gewoon een wapenwinkel kan binnenlopen, voor géén geld een wapen én munitie kan kopen en alsof er niets aan de hand is vervolgens schietkraamgewijs door de stad kan lopen. (Ik durf gerust erkennen dat ik toen ik 18 jaar was ook dingen deed -net zoals u- waar ik liever niet meer aan herinnerd wil worden, maar ik had geen 500€ op overschot.)

Kunnen we dan niet evengoed wapens uitdelen aan de schoolpoort?

Wie maakt hier de wetten? Fedgov. toch?

Nu ben ik zeker niet voor het verbod op wapens, maar is het teveel gevraagd om bvb de leeftijd op te trekken? Om het bezit aan een wapen te verbinden aan enige brevettering? Een psychologische test? Akkoord van de gouverneur? Etc.

Ik dacht dat dat al lang zo was! Helaas was dat buiten het liberale gedachtegoed gerekend.

De oorzaak ligt m.i. bij de chaos in de geest van de dader, maar de échte schuldige wijst nu op zijn beurt schietkraamgewijs de vinger en blijft vervolgens euh….buiten schot.

09:33 Gepost in Actualiteit | Commentaren (2)

Commentaren

labiele mensen in een labiele maatschappij morgen
SPIJTIG
denken we er niet meer aan
en gaat ons
labiele leventje voort
SPIJTIG...

Gepost door: MIEKE | 18-05-06

STOK Het politiek opportunisme kent geen grenzen in dit apenland. Als men de hond wil slagen , is een stok snel gevonden.Afgezien van het feit dat daden als deze helemaal niet kunnen en absoluut zeeeeeeeeer streng moet afgestraft worden, welke ideologie er ook achter steekt, denk ik dat schreewende partijen eerst in eigen boezem moeten kijken alvorens een ,zo voor de hand liggende, zondebok te kiezen.

Gepost door: bever | 21-05-06

De commentaren zijn gesloten.