02-07-06

Another day in the field

 

Onze derde dag begon zoals elke dag op een festivalcamping zou moeten beginnen: zonovergoten, vrolijke mensen, de geur van gras, lichte grondsmaak in de mond, honger en vooral: goede vooruitzichten. Vandaag zouden er nog enkele vrienden afzakken naar Lichtenvoorde, dus de dag kon niet meer stuk. Na het ontbijt, relaxatie en een frisse 0,50 begaven we ons naar het terrein. Wat opviel, was het heterogene publiek. De affiche bood zowel nostalgie (Ray Davies), Metal (Queensryche) als progrock.

De eerste band, RIVERSIDE (PL), ging ik voor de derde maal zien. Dit maal welliswaar op een redelijke groot podium. Classic? Helemaal niet, maar door het vermengen van 70's en 80's progelementen in een moderne krachtige sound, past dit progrock/metal gezelschap uit Polen perfect als opener.

Zij brachten een fijne selectie uit hun twee cd's. De aanhang was direct in de ban van Riverside's dramatische en doomy muziek, voor velen was dit waarschijnlijk een aangename verrassing, anderen liet het waarschijnlijk koud.

 

 

 

 

Omstreeks 15u begon op de MS PORCUPINE TREE (UK). Deze band behoort reeds een decenium tot de top van de hedendaagse progrock. Zeker niet classic, maar perfect in het verlengde van Riverside.

Ik vond dat ze wat verloren liepen op dit grote podium. Hun soms subtiele muziek kwam niet echt over, langs de andere kant is hun muziek niet krachtig genoeg om een weide te begeesteren.

 

 

 

 

Ik zag ze eerder dit jaar in Hof Ter Lo (terug in september!) en daar komt het wel beter over dan op een zonovergoten weide. De cynische morbide ondertoon van de muziek ging hierdoor wel verloren. Wel jammer, want zo laat je natuurlijk geen goede indruk na aan potentiele nieuwe fans. Een uur is dan ook veel te kort als je nummers gemiddeld zo'n 10 minuten duren. Goede poging, maar toch liever indoors!

 

 

In de tent ging om 16u PAVLOV'S DOG (USA) van start. Classic? Absoluut! Midden jaren 70 brachten zij twee elpees uit die door velen nog steeds gekoesterd worden. Daarna werd het stil rond de band. In '78 viel de band uit elkaar. Vandaag, na bijna 30 jaar touren zij weer. Wat ging dit worden? PD brengt zeer emotionele progressive rock, beetje in het straatje van Kansas en Supertramp. Dominerend is de stem van zanger David Surkamp. Ging dit nog goedkomen?

Wel: ik kan je verzekeren dat ik woorden tekort kom om dit optreden te beschrijven! Het helpt natuurlijk als de je elpees hebt/kent, anders kon dit wel een vervelend gebeuren worden. Toen Surkamp opkwam en de eerste noten zong kwam bij velen het haar overeind. En wel in de positieve zin!

 

 

 

 

 

 

 

Ik wist niet wat ik hoorde, temeer omdat ik deze muziek reeds meer dan 25 jaar koester. Dit was zo retro als maar kon, alles klopte, het bandgeluid, de stem, de setlist. Nummers als 'Late November', 'Julia' en zeker afsluiter 'Song Dance' deden de tranen opwellen in mijn ogen.  En daar is al wat voor nodig. Rondom mij vele leeftijdsgenoten (en ouder) die duidelijk ook behoorlijk een emo-trip maakten. In de band vonden we o.a.Surkamp's eega en dochter op backings en een aardige violiste. Dit was een 'trip down memory lane'! Fantastisch!

 

 

 

 

 

 

 

 

Een aardige start van de dag, kan je stellen.

Wat we niet durfden vermoeden was dat het beste nog moest komen....

 

 

 

 

 

 

 

Volgende keer, in de voorlaatste aflevering: Raise your fist for Dio & Queensryche

 

 

 

 

12:55 Gepost in Muziek | Commentaren (2)

Commentaren

Pavlov's Dog Je hebt me zeker nieuwsgierig gemaakt naar deze muziek!
Moet ik eens iets van horen...

Gepost door: Edith | 02-07-06

Pavlov's Dog Ik kan mijn maat Tarkus hier enkel in bijtreden, Pavlov's Dog was de grootste openbaring van de dag. Ook de hoogste verwachtingen waren gesteld. Als je met deze zeer speciale muziek, hoogst emotioneel, met veel melotron en viool doorspekte, super dramatische en pakkende composities eindelijk na dertig jaar live kunt horen, en de magie er nog steeds is, slechts één enkel woord: RESPECT!!!!!!!!!!

Gepost door: bever | 03-07-06

De commentaren zijn gesloten.