26-08-06

About Time!

Tijdens mijn frequentieel struinen door de stedelijke mediakleinhandel was ik niet een klein beetje verrast toen ik ondervernoemde kleinnoden in het vizier kreeg. In de commerciële stroom die Pink Floyd dezer dagen meemaakt, omwille van de DVD-release van PULSE - werden blijkbaar David Gilmour's eerste twee solo-cd's remastered heruitgegeven.

Ik wist dat wél, maar ik had ze nog niet gezien. Nu steken ze eindelijk waar ze horen: in mijn 'rek'.

Finally, mag ik stellen, want deze zijn m.i. toch wel heel sterk plaatjes. Nog behoorlijk (na)genietend van David's laatste 'On an Island', was de interesse ook behoorlijk aangescherpt om deze terug te horen in behoorlijke kwaliteit.

De eerste, gewoon 'David Gilmour' geheten, stamt uit 1975, dus ten tijde van Floyd's 'Wish You Were Here'. Weinig bekende namen verder, enkel Rick Wills (Bad Company) op bas. beste nummer van de schijf is ongetwijfeld 'Raise My Rent' omdat hij daarop zijn vintage Gilmour-gitaargeluid tentoonspreidt. Verder krijgen we een prima mix van rock-symfo en blues-gerichte nummers. Dus erg veel afwisseling met als constanten: de floeren stem van de man en herkenbaar gitaarwerk.

 

 

De tweede cd, 'About Face' uit 1984, dus net na de split, geeft een veel krachtiger en uiteraard '80 klinkende Gilmour. Volle drums en sequencers, maar ook akoestisch en intimistischer werk. Hier en daar klinkt de klankkleur van het komende werk (A Momentary...) al door, vooral op het schitterende 'You Know I'm Right''. Veel bekend volk over de vloer: Jon Lord (Deep Purple) op synthesisers, Steve Winwood op keyboards, Jeff Porcaro (+, Toto) op drums,...

Uiteraard essentieel voor Floyd-fanatics!

 

 

 

18:24 Gepost in Muziek | Commentaren (1)

Commentaren

Gilmour's nieuwste Heb nu ook eindelijk 'On a island' de eerste keer beluistert en ik moet zeggen,knappe schijf!Deze man is echt wel één van m'n favoriete gitaristen,ik vind wel dat na een eerste luisterbeurt het geheel wat 'zeemzoeterig'overkwam en soms wat aan Alan Parsons deed denken maar dat doet geen afbreuk aan,t geheel!Voor mij voorlopig een 8/10 . C.U.

Gepost door: Raf | 29-08-06

De commentaren zijn gesloten.