03-09-06

The Dream goes on

Vooreerst dit: toen ik Dream Theater leerde kennen was net hun 2e (nu legendarische) cd, 'Images And Words'  uit. Deze muzikale ontdekking kwam op een moment dat ik zowel 'emotioneel' als 'muzikaal' aan een omwenteling toe was. Het eerste laten we voor wat het is (was), het muzikale gedeelte kan ik invullen als volgt: de 'boom' van de Yngwies, Vai's en Satriani's leek wel voorbij, die van de neo-prog zat er aan te komen en we dachten in onze eigenwaan dat we alles nu wel gehoord hadden.

Dat Dream Theater de heavy-rockmuziek op zijn kop zou zetten bleek na het concert dat ze gaven in Deinze op 18 november 1993. Me and my pals waren compleet van de pot gerukt en we mogen stellen dat een nieuw en nog uitdagender muzikaal hoofdstuk zich voor ons uitstrekte.

Dit jaar 'viert' deze band haar 20e verjaardag. Nu wordt er in die sector nogal snel met jaartallen gegooid; ik zou eerder stellen dat de wortels 20 jaar geleden werden grond grepen; 18 jaar ware realistischer geweest.

Om dit alles in de kijker te plaatsen is nu de live-dvd én cd uit onder da naam 'Score - 20th Anniversary World Tour'

Nog geen twee jaar na de indrukwekkende 'Live at Budokan' slaan ze ons weer om de oren met een 3cd en een 2dvd. En het moet gezegd: het is meer dan de moeite waard. Dvd 1 bevat het volledige concert. Deel 1 daarvan een niet voor de hand liggende set met nummers uit elke periode van de band. Deel 2 mét groot orkest brengt de meer epische stukken, waaronder het volledige 'Six Degrees...'.

Op het 2e schijfje een rockumentary van 55' (Pink Floyd, eat your heart out) dat een prima verhaal brengt over de geschiedenis van de band adhv vele bijzondere beelden en interviews. Verder nog enkele live-tracks uit de vorige jaren.

 

De band speelt natuurlijk weer erg strak (...) en Labrie zingt voortreffelijk, daar waar hij in eerdere periodes wel eens ging 'roepen', blijft hij behoorlijk onder controle.

John Petrucci is nog altijd 'The Man'. Ik wordt er nog steeds niet goed van als ik die Kerel bezig zie of hoor. Zowel zijn emotionele stukken als de snelle virtuoze snelle solo's laten blijken dat deze géén concurrentie kent.

Hoogtepunten zijn zeker: 'The Spirit Carries On' (wat een melodie blijft dat toch!), de volledige 'Six Degrees...', 'Sacrificed Sons' en 'Octavarium'.

De 3cd bevat het volledige concert nogmaals. Dit is een prima toevoeging aan het reeds rijke DT-Dvd gebeuren, de band is op haar hoogtepunt en de beelden zijn fantastisch.

 

Go to your local dealer NOW!

 

 

13:09 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.