29-12-06

Tegen de koude...

                 006ee

I still know what I did in 2006...

De laatste notities van 2006 op deze blog. Ook tijd om eens terug te blikken op een weerom gevuld jaar. Niet in het minst wat de muzikale gilde ons te bieden had. Daarom: hieronder mijn favoriete 10 van 2006. De meeste zijn gedurende het jaar al dan niet uitvoerig becommentarieerd, dus enkel de beelekes kijken.

1. DELAIN: Lucidity1   delain

 

 

 

 

 

2. WETTON-DOWNES: Icon II - Rubicon2   wetton_downes_iconII

 

 

 

 

 

3. DAVID GILMOUR: On An Island3   OnAnIsland

 

 

 

 

 

4. EVERGREY: Monday Morning Apocalypse4   cov-mondaymorning-300

 

 

 

 

 

5. STEVE HACKETT: Wild Orchids5   Hackett

 

 

 

 

 

6. VANDEN PLAS: Christ O.6   Christ0

 

 

 

 

 

7. PROTO-KAW: The wait For Glory10 - proto kaw

 

 

 

 

 

8. FROST: Milliontown8   Frost_Milliontown

 

 

 

 

 

9. SPOCK'S BEARD: Spock's Beard9   SpocksBeard19

 

 

 

 

 

10: JORN: The Duke7   jorntheduke

 

 

 

 

 

En dan hadden we nog:

Beste concert: Pendragon (Spirit Of '66, Verviers)

Emo-moment: concert van Pavlov's Dog op Arrow Rock

Beste song van het jaar: 'Sever' van Delain

Hoogtepunt van 2006: Het hele Arrow Rock gebeuren.

Mooiste trend van 2006: terugkeer naar de plooirok

Ergerlijkste trend: emo-reality-tv

Ergerlijkste muzikale trend: de oneindige '80 recuperatie in dance remixes

Flapdrol van 2006: Barman T. - hoeveel warme lucht moet je verkopen om 'populair' te zijn?

Beste film: Children Of Men

 

cheers!

 

17:18 Gepost in Life as it izz | Commentaren (0)

28-12-06

Het Elfje en de Gelaarsde Kat?

 

Wie houdt van een avond classic metal met een vrouwelijk toets moest gisteren in Hof Ter Lo zijn. Duitse metallegende DORO (Dorothea Pesch °1964), voorafgegaan door de Amerikaanse powermetalband  BENEDICTUM, eenvrij nieuwe zeer heavy band die redelijk imago-gebonden is. Benedictum 1benedictum 3benedictum 2benedictum 6

 

 

 

 

 

 

Niet in het minst door de nogal opvallende verschijning van zangeres Veronica Freeman. Deze is zodanig van oren en poten voorzien dat het niet mooi meer is (lett.). maar uiteraard was ik enkel geïnteresseerd in de muzikale kwaliteiten van het gebodene. En dat was niet mis. Veronica's stemgeluid lijk ontzettend op een jonge Dio met Dickinson-allures. De band speelt dan ook erg classic stuff, gebaseerd op Maiden, Black Sabbath er vooral Dio. En dat deden zij echt wel geweldig. De Sabbathnummers 'Heaven and Hell' en afsluiter 'The Mob Rules' waren ronduit indrukwekkend. Toen 'zij' halverwege de set haar kleed omruilde voor een lederen rokje werd de term 'smakeloos' e'rg concreet, maar zoals eerder vermeld: de set was formidabel, veel power en sterke nummers.

Doro 3Doro 5Doro 7Doro 2

 

 

 

 

 

Rond 2130u was het de beurt aan DORO. Deze moeten natuurlijk niets meer bewijzen. Met een songcollectie van Warlock achter de hand en ijzersterke platen als 'Force Majeure' op eigen naam, heb je wel wat te bieden. En Doro deed dat dan ook. Met songs die amper de 4 minuten halen ruim 2 uur vullen, dan kan je erg diep gaan. Zowat alle Warlock-klassiekers passeerden de revue, aangevuld met eigen werk en een selectie uit de recente 'Warrior Soul' cd. De band op zich miste wel wat uitstraling, maar speelde feilloos. Doro is er met de jaren zeker niet op achteruit gegaan, met het ouder worden straalt ze meer warmte uit, en een  verhullende outfit maakt ook veel goed. Al bij al ziet ze er nog steeds 'smokin' uit. Al kan het ook liggen aan het feit dat ook wij een jaartje... Stemsgewijs klinkt ze nog steeds als een klok, het nog immer povere Engels ten spijt. Als je al ruim 20 jaar in de subtop van de internationale metalscene staat is dat wel erg. (zie ook Klaus Meine, Scorpions??).

Doro 1Doro 6Hoe dan ook: 'I rule the Ruins, 'True as Steel', Für Immer', 'All We Are', 'Hellbound', en ga zo maar door. Als een heuse juke-box werden we met momenten terug naar de late eighties geslingerd. Het geluid was prima, de keet behoorlijk afgeladen, het bier fris. Hof ter Lo is naar mijn ervaring zeker niet de beste zaal om foto's te maken, maar het werd toch een mooie avond om het werkende jaar af te sluiten.

061227 Doro 137

 

09:40 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

22-12-06

Het is weer zover...

 

Niet alleen zijn het slechte tijden voor kalkoenen; ook voor onze portemonnee. Al viel dat dit jaar nogal mee. De kunst om gericht een kerstkado te vinden voor iemand is iets wat je niet in december moet doen, maar waarvoor je het hele jaar alert voor moet zijn. gelegenheden scheppen oplossingen. Een spits oor gedurende familiegelegenheden is ook een fameuze hulp.

Wat nog te verwachten op deze blog dit jaar?

Zeker een kleine poll over wat de cd-boom heeft afgeworpen de laatste 12 maanden. Een kleine review op de blog-activiteiten en zeker een verslag van het concert van Doro nu woensdag e.k.

Stay tuned en hoed u voor namaak!

                          gothic_christmas

 

 

14-12-06

'His' own special way!

 

Sommige muzikanten zijn gewoon niet in één zin te vatten. STEVE HACKETT is m.i. één van de meest polyvalente en verrassende muzikanten ooit. Elke cd 'is like a box of chocolates...'.

WIE? 

steve_hackett_acousticSteve Hackett (°1950) zijn carriere nam een echte start toen hij in 1970 het prille Genesis vervoegde. 'Nursery Cryme' was het eerste Genesisalbum waar hij op meespeelt. In '77 houdt hij het voor bekeken en werpt zich op een solo-carriere. Hij heeft dan al 1 solowerk uit: 'Voyage of the Acolyte'.

Steve is behoorlijk productief en weet behoorlijke namen uit de muziekwereld te strikken. Van Isaac Hayes, Randy Crawford tot Steve Walsh (Kansas) krijgen zij een plekje op 'Please don't touch'('78). Zijn gitaartechniek is zo veelzijdig als zijn muzikale invloeden. Complexe progressieve rock, cabaret-achtige stukjes, klassiek, spoken word, jazz en blues en die unieke Hackett-touch die je moet horen om te begrijpen. Soms vind je ze allen terug op 1 cd, zoals de 'Blues with a Feeling' of klassiek met klassieke gitaar op het prima 'Metamorpheus'. In 1996 herbekijkt hij Genesisklassiekers met de cd 'Genesis Revisited'. De crème uit de prog en fusionwereld spelen hier op mee (Wetton, Bruford, Levin,Carrack, Blunstone,...) en de dubbelcd 'Tokyo Tapes' geeft een verbluffende terugblik op rockhistory met eigen werk, nummers van King Crimson, John Wetton en natuurlijk Genesis. 

 

624_camcd38Vorige cd 'To Watch the Storms' brak niet veel potten bij mij, maar nu is  'Wild Orchids' al enige tijd uit. Hierop weerom een staalkaart van 's mans kunnen en invloeden. Dit is een fantastische cd! Uiteraard weerom behoorlijk avontuurlijk, maar met voldoende ingetogen emo-momenten om in balans te blijven.

 

 

 

Zoals bij veel werk van Hackett is het soms doorbijten, maar eens je 'in' zijn muziek zit geraak je er helemaal in verstrikt.

hackett_Steve%201

 

http://www.stevehackett.com/

 

10:15 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

13-12-06

Stan

 

Vandaag naar Gent geweest - wie denkt dat Antwerpen een verkeerschaos heeft, moet op een weekdag maar eens naar daar gaan. Doch verkeer was niet het uitgangspunt van mijn trip.

stanleyTot en met 7 januari 2007 loopt in het Caermersklooster een retrospectieve tentoonstelling over regisseur STANLEY KUBRICK. Iedereen van 'mijn generatie' heeft zeker al eens een film van de man gezien. In ieder geval klinken de titels bekend in de oren. Niet alleen de klappers (o.a.'2001 A Space Odyssey', 'The Shining', 'Full Metal Jacket' of 'Eyes Wide Shut') maar ook zijn debuut als fotograaf en beginnend cineast werden voldoende in de kijker gezet. Zelf vond ik de tentoonstelling prima verzorgd met voldoende duiding bij de diverse items. Naast uitvoerige beelden (op super-kwaliteit) uit al zijn films treffen we vooral artefacten aan als originele scripts, kostuums, affiches, inzicht in de technische verwezenlijking en persoonlijke zaken als dagboeken, camera's, lenzen e.d. Voer te over voor de fanaat, maar tevens een belevenis voor de leek. Kubrick werkte zelf 12 langspeelfilms af; Steven Spielberg voltooide 'A.I.'. Naast de echte cinematografische belichting is er ook een zaal waar men zich enkel op de muziek focust die zijn films zo intens maken. Op groot scherm krijg je beelden uit '2001','The Shining','Barry Lyndon' en 'Lolita' met telkens de originele muziek én duiding erbij. Een uitgebreide catalogus is te koop aan de uitgang.

Open the pod-bay door, please, Hal...

http://kubrickfilms.warnerbros.com/mainmenu/mainmenu.html

16:37 | Commentaren (2)