25-03-07

Letters from Iwo Jima

281931De film 'Letters from Iwo Jima' is het tweede deel van een (haha) tweeluik over de strijd om het eiland Iwo Jima. De film dient dan ook in die optiek bekeken te worden, want het is geen Grote Film op zich.

Ondanks het feit dat wij als westerlingen niet snel de emoties van Oosterlingen kunnen assimileren, slaagt Eastwood er toch in om af en toe de kijker mee te slepen in de geest van de Japanse soldaten die iets meer uitgelicht worden. Het feodale denken smoort immers elke vorm van emotie wegens 'niet-vaderlandslievend'. Hoofdacteur Ken Watanabe (zowat de enige bekende acteur, en dan nog...) speelt zeer menselijk de rol van de bevelvoerder op het eiland. De lagere rangen hebben zo ook hun karakters; een onderkruiper, een pispaal, een bijna-held. Maar geen echte helden. Da's blijkbaar toch nog enkel voor geallieerden weggelegd...

0,1020,778399,00De droge korrel en afgebleekte kleuren maken het er al niet veel spannender op. Op de duur ben je blij dat je bloed ziet, ookal is dit erg functioneel. Ik denk wel dat de bedoeling om de Japanse militairen als gewone mensen  af te schilderen ipv de eeuwige zelfmoordenaar met het fanatieke trekje wél geslaagd is. Dus wel een geslaagde film, maar wel in symbiose met de eerste, 'Flags of our Fathers'.

 

21:04 | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.