30-04-07

Dresden

Vers in mijn hoofd zit de tv-productie 'DRESDEN'. Nu reeds op dvd en bijgevolg onderhevig aan T's kritiek en duiding.

Dresden, gelegen aan de Elbe, is (was) dé cultuurtempel van Duitsland. Dit duurde net zo lang tot de RAF in 1945 besloot om de stad, bij wijze van demonstratie aan het Sovjet-adres, net als 90 andere grote steden in Duitsland tot puin te herleiden. Het politieke hoe en waarom is nog steeds niet uitgeklaard; net zoals het hele vernietigende bommentapijt waarmee men Duitsland quasi volledig vernietigd heeft. Ik ga hier zeker geen poging doen. To the movies!

160447

Deze 2-delige miniserie trok uiteraard mijn aandacht. Ik ging dan ook voor de volledige versie, incl de extras. Toch geen victorie over de hele lijn... Deel 1 van de film stijgt zelden uit boven de betere Duitse soap. Als er ginds al goede tv wordt gemaakt. Gelukkig spelen Duitse en Engelse acteurs de respectieve rollen.

De gezellig ogende Felicitas Woll is perfect als de jonge verpleegster Anna, maar John Light kijkt de hele film erg boos en geconstipeerd. Verder heeft het scenario zulke onwaarschijnlijke bochten dat het soms even doorbijten wordt. 0,,1903746_4,00Ik illustreer: Robert (Light) is een ondergedoken Britse piloot die op Anna verliefd wordt. Hij heeft zelfs het lef om op haar verlovingsfeest te verschijnen. Voorwaar een dapper man. De Duitse familie is uiteraard absoluut anti-nazi, uitgezonderd van de jonge zus, die hoog oploopt met de Bund Deutsche Mädel. Haar verloofde is de secretaris van de Gauleiter. Dat Robert dit allemaal overleeft is al erg vreemd. 1945_DresdenGelukkig is de scenery heel accuraat, de stad, de props en het absolute main-event: het bombardement. Maar daar moet je eerst wel wat theater voor slikken. Toch slaagde de film er in me af en toe de keel te snoeren. Geruggesteund door enige kennis van zaken (lees 'De Brand' van Jörg Friedrich en huiver) beantwoordde één en ander toch aan de verwachtingen. Langs de andere kant laat de titel van de film veel verwachten, maar het is uiteindelijk toch eerder een hakkelende romance tegen de achtergrond van dit drama. Dresden, het is een ellendig stuk rijden, maar ik rij er nog wel eens naar toe!

Dresden%20Altstad%20avond

 

 

23:33 | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.