30-04-07

Dresden

Vers in mijn hoofd zit de tv-productie 'DRESDEN'. Nu reeds op dvd en bijgevolg onderhevig aan T's kritiek en duiding.

Dresden, gelegen aan de Elbe, is (was) dé cultuurtempel van Duitsland. Dit duurde net zo lang tot de RAF in 1945 besloot om de stad, bij wijze van demonstratie aan het Sovjet-adres, net als 90 andere grote steden in Duitsland tot puin te herleiden. Het politieke hoe en waarom is nog steeds niet uitgeklaard; net zoals het hele vernietigende bommentapijt waarmee men Duitsland quasi volledig vernietigd heeft. Ik ga hier zeker geen poging doen. To the movies!

160447

Deze 2-delige miniserie trok uiteraard mijn aandacht. Ik ging dan ook voor de volledige versie, incl de extras. Toch geen victorie over de hele lijn... Deel 1 van de film stijgt zelden uit boven de betere Duitse soap. Als er ginds al goede tv wordt gemaakt. Gelukkig spelen Duitse en Engelse acteurs de respectieve rollen.

De gezellig ogende Felicitas Woll is perfect als de jonge verpleegster Anna, maar John Light kijkt de hele film erg boos en geconstipeerd. Verder heeft het scenario zulke onwaarschijnlijke bochten dat het soms even doorbijten wordt. 0,,1903746_4,00Ik illustreer: Robert (Light) is een ondergedoken Britse piloot die op Anna verliefd wordt. Hij heeft zelfs het lef om op haar verlovingsfeest te verschijnen. Voorwaar een dapper man. De Duitse familie is uiteraard absoluut anti-nazi, uitgezonderd van de jonge zus, die hoog oploopt met de Bund Deutsche Mädel. Haar verloofde is de secretaris van de Gauleiter. Dat Robert dit allemaal overleeft is al erg vreemd. 1945_DresdenGelukkig is de scenery heel accuraat, de stad, de props en het absolute main-event: het bombardement. Maar daar moet je eerst wel wat theater voor slikken. Toch slaagde de film er in me af en toe de keel te snoeren. Geruggesteund door enige kennis van zaken (lees 'De Brand' van Jörg Friedrich en huiver) beantwoordde één en ander toch aan de verwachtingen. Langs de andere kant laat de titel van de film veel verwachten, maar het is uiteindelijk toch eerder een hakkelende romance tegen de achtergrond van dit drama. Dresden, het is een ellendig stuk rijden, maar ik rij er nog wel eens naar toe!

Dresden%20Altstad%20avond

 

 

23:33 | Commentaren (0)

29-04-07

Music for (almost) nothing and...the fun for free!

Gisteren dwaalde ik door Bergen-op-Zoom. Een mens moet wat reizen in zijn schaarse vrije tijd. Leuke stad, beetje artificieel, maar leuk 'shoppen'. In de wel erg nieuwe Mediamarkt aldaar stootte ik op wel drie bijzonder fijne items voor de collector en/of ruimdenkende en meerwaardezoekende muziekliefhebber.

Het budget-label Disky (NL) lanceert al jaren nooit eerder uitgegeven of zeer zeldzame live-opnamen op een voordelige wijze. Volgende items hebben onderdak gevonden:

americaVooreerst: 'Ventura Highway' van AMERICA. Hierop horen we de band op hun hoogdagen met enkele van hun beste songs. Uiteraard 'Horse...', 'You can do Magic' en 'Sandman'. Jammer dat 'The Border' er niet opstaat. De band klinkt alsof ze effe snel voor de show jammen, maar het heeft een zeer natuurlijke feel. Weg met de studio overdubbing. Elke gitaar en stem telt. Gelukkig weten zij dat perfect live te verwoorden.

david crosby'Déjà vu' van DAVID CROSBY. What can I say? David Crosby is één van de absolute drie-eenheid Crosby, Stills & Nash. Daar is hij vocaal veelal de 'afmaker' van hun geijkte harmony's. Op deze cd horen we dat hij solo (met fraaie backings) wel degelijk zijn mannetje staat. Soms zelfs behoorlijk ruw uit de hoek kan komen. Enkele CSN-classics, maar ook veel solowerk. Over de band geen info, maar het is een waanzinnige live-opname. Almost cut my hair!

gtr2'Roundabout' van GTR. Wie? GTR is een project van zanger Max Bacon. Met op gitaar Steve Howe en Steve Hackett (je moet het maar doen) hebben zij één LP uitgebracht, voorlopig nog moeilijk op cd te vinden. Deze live-cd maakt bijna alles goed. Hun debuut komt nagenoeg volledig aan bod, met als extras enkele Hackett- en Yessongs. Max Bacon is een wereldzanger en de hele cd klinkt dan ook erg dynamisch. Liefheffers van 80's ASIA en YES moeten deze zeker hebben!

Jammer dat er bij geen enkele ook maar enige info bij zit, maar (en nu het leukste): deze kosten per stuk 1,99€. U leest het goed.

 

12:40 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

26-04-07

Rush Hour

17 & 18 oktober in Ahoy.  Say no more.

GeddyLee1
              rush_logo

19:50 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

24-04-07

Wouldn't it be nice...

If you guys would go back to work...?

dt_2007l

 

19:50 Gepost in Historie | Commentaren (1)

21-04-07

...omdat het weer effe geleden is....

aaze1

14-04-07

...and give us our daily Prog.

overdoseHet was vandaag een mooie dag voor Tarkus - en hij is nog lang niet voorbij!  Ondervermelde sjeedeetjes horen alvast thuis in elke prog-collectie....

 

 

Knight areaKnight Area is een Nederlandse band die aardig verraste met hun debuut 'The Sun also rises' in 2004. Nu is de opvolger er en ik ben volledig van de pot gerukt - en dat heeft heel wat gevolgen... 'Under a New Sign' is een dijk van een plaat. KA haalt zijn inspiratie uit de classic progbands als daar zijn Genesis, Marillion, Iq en Camel. En dat hoor je. Als je - zoals ik - bij het nummer 'Ice' van Camel helemaal gek wordt, is dit iets voor jou! Lekker lange nummers met heerlijke symfonische invloeden en dito gitaar- en keyboard solo's. Uitstapjes naar jazz worden niet geschuwd. En als de band eens heftig uit de band springt lenen ze bij Arena of Pallas. Ok, je hoort dat het 'Ollands is, maar het is een sound die ook bands als For Absent Friends hanteerde. De productie is piekfijn, wat voor de soms overdadige instrumentatie natuurlijk moet. Terwijl wij in België nog altijd de horlepiep dansen ofwel oeverloos alternatief proberen te doen, komt momenteel alle zegen van 'boven'. 9/10

hfosky'Heart Full Of Sky' is de nieuwe van Mostly Autum. En ik moet zeggen dat dit de eerste MA-cd is waar geen enkel compositorisch 'haakje' inzit. Zo gingen in het verleden de zanglijnen als eens wringen of vloekte het refrein hier en daar... Niets hiervan. De klank is wel wat krachtiger, maar de folky-elementen als diverse pipes, whistles en violen ('Walk with a Storm') geven voldoende credibility om zichzelf te blijven. Zangeres Heather Findlay (ondertussen verloofd met Fish) zingt beter dan ooit en daar krijgt ze op de verschillende sfeervolle softere nummers alle kans toe. 8,5/10

68499Lang verwacht en toch gekomen: 'Fear Of A Blank Planet' van Porcupine Tree. Nadat we bij hun vorige doorgang al de hele cd live kregen voorgeschoteld, zonder voorbereiding welliswaar, kunnen we nu aan de slag met het ontdekken van dit nieuwe meesterwerk. En ik overdrijf niet. Bij elke PT-release krijg ik het gevoel dat ze zichzelf weerom overtreffen. Waarom dan nu niet? Omdat het PT-geluid weer wat verschuift? Omdat er een geweldige epic op staat? Omdat Rush-gitarist Alex Lifeson een solo aanbiedt? Omdat Robert Fripp even passeert? Ja. En ook omdat dit een cd is waar we weer lang plezier van gaan hebben, want de composities zijn van zulk een niveau dat je met je mond open staat te luisteren. Nadat Steven Wilson met Blackfield mij emotioneel gekraakt heeft, ben ik nogmaals sprakeloos. Steven Wilson rules! 9,5/10

18:13 Gepost in Muziek | Commentaren (2)