01-05-07

Rendez-vous avec l'histoire?

Mijn baas weet het maar beseft het nog niet, mijn collega's weten het wel, en nu weet ook u het: Tarkus neemt volgende week volledig vrij. Daarenboven zal hij de landsgrenzen overschrijden om enige historische plekken onder de loupe te nemen. het programma is behoorlijk ambitieus, maar om te winnen moet je spelen.

agin-min1Vooreerst staat AZINCOURT (Eng.: Agincourt) op het programma. Wie de film 'Henry V' (van en met Kenneth Brannagh) heeft gezien hoeft geen uitleg. Hier vond in 1415 tijdens de Honderdjarige oorlog, een veldslag plaats tussen koning Hendrik V en de Franse Karel VI. Het Engelse voetvolk wist de Franse ridders te paard te verslaan. De Engelse 'Archers' of 'Bowmen' - de schutters - werden een symbool van de strijd. De lokatie van de slag is vrij accuraat. Toch één van de legendarische Europese veldslagen.

severen 2Volgende post wordt ABBEVILLE. Hier werd in 1940 de Vlaams Nationalistische leider Joris Van Severen en zijn compaan Jan Rijckoort vermoord door dronken en overmoedige Franse soldaten. Van Severen was één van de medestichters van de Frontbeweging. De kiosk waarin ze waren opgesloten tot net voor hun executie (samen met een allegaartje van 'verdachten') staat er nog steeds. Hij ligt begraven in Abbeville. Bloemen noch kransen, wél een bezoek.

jeannedarcROUEN, de historische Franse stad waar Jeanne d'Arc werd opgesloten, verhoord en terechtgesteld, is de volgende stop. Uiteraard staat de kathedraal op het programma.

 

d-day-2Hoofdbrok wordt de kust van Normandië. Uiteraard de beaches en de nog te bezichtigen stukken Atlantic Wall, maar ook het binnenland, Caen, St Lô, Carentan. Tussendoor wat tijd om terug wat tot mezelf te komen, dàt zou aardig meegenomen zijn...

Tarkus is back on the history track. Ja, mij zal je niet snel aantreffen op een djembé-treffen!

 

Commentaren

Da's een uitstapje om 'U' tegen te zeggen. Een zeer inspirerend programma! Kom terug met sterke verhalen én mooie beelden. Véél historisch genot...

Gepost door: Edith | 01-05-07

De commentaren zijn gesloten.