20-05-07

Into The Zone

Dag 1, maandag 7 mei (deel 2)

 

12:14u

De ‘Pont De Normandie’ wordt reeds aangekondigd. Peage 5€ - gelieve gepast geld klaar te houden. Ik ben benieuwd. Tot ik er voor sta. Je weet niet wat je ziet. Deze brug werd in 1995 ingewijd en is 2143m lang. Van op een afstand staar je verbijsterd naar de ‘bult’ en de vrachtwagens die er langzaam overkruipen. Eens je ze nadert, gaat het natuurlijk vanzelf. Er is een toeristenzone voorzien, maar ik verkoos om vanuit de wagen een kiek te maken. En toen was ik in Normandië. Geen strand te zien.foto 1 Pont de Normandie 1-1foto 2  Pont de Normandie 2-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12:20u

Ik schakel over op mijn Michelin 303 Local - Calvados Manche en besluit, kwestie van toch iets te zien, de N175 te nemen, die parallel met de A13 loopt. Aan Dozulé verlaat ik de baan, richting Varaville. Het eerste objectief in het kader van D-Day zijn de ‘Merville Batteries’. Zonder al te veel problemen vind ik de site; volg de pijlen ‘Overlord – The Assault’ en je komt geheid uit bij een point of interest. Qué?

 

13:20u

‘The Merville Battery’ was een deel van de Atlantic Wall en moest elke aanval van de zee uit weerstaan. Ze bestreek de Britse sector SWORD (Ouistreham, Riva Bella). De Britse 6th Airborne Division had als doel deze in te nemen op de nacht van 5 op 6 juni 1944, de nacht voor de landing. Op 6 juni om 00:50 springen de para's van het 9e Bataljon uit de vliegtuigen. Van de 700 man krijgt Lt-Col Otway er uiteindelijk 150 bij mekaar en besluit er voor te gaan. Ze bestormen de bunkers en de Duitsers, nog suf van de bombardementen daags ervoor. De helft van de Britse para's sneuvelt in de strijd en slechts 22 Duitse soldaten geven zich over.foto 3  Merville 8-1foto 4  merville 9-2foto 7  Merville 3-1foto 8  merville OTWAY VIDEO 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een eerste getuigenis van het lef dat de commando’s hebben getoond.

2 bunkers zijn open voor bezoek. Eén is ingericht ‘zoals het was’ met poppen en een geluidsevocatie. De andere staat in het teken van de Commando’s. Otway vertelt per video de gebeurtenissen.

Net voor de hemelsluizen weer openden, had ik mijn ronde gedaan.

14:32u

Toch eerst even de inwendige versterkt. Volgende bestemming zou een eerste hoogtepunt moeten worden; niets was minder waar.

 

14:50u

Na een korte maar schilderachtige weg kom ik aan de legendarische Pegasus Bridge op het grondgebied van Bénouville. Eén van de vele strategische punten die vóór de landing moesten worden ingenomen.

Dezelfde 6th Airborne Division werd per zweefvliegtuig ter plaatse gebracht op de nacht van 5 op 6 juni. Major John Howard werd met 181 man naar de regio gebracht. Doch, met slechts een handvol mannen – slechts drie zwevers waren vlak bij de brug geland zonder de Duitsers (op 60m afstand) te alarmeren– namen zij in ware commandostijl de brug in.pegasus toen 2foto 12  Pegasus 2-1foto 14  Pegasus Horsa Gliderfoto 16  Pegasus Ik-1foto 9) pegasus 3-1foto 15  PEGASUS LANDING SITE

 

 

 

 

 

 

Pegasus, het vliegende paard, is het embleem van deze eenheid. Het museum is echt de moeite. De originele brug werd op het droge geplaatst. Wie ooit Call Of Duty speelde op de pc kent de brug zeker. Het is was dan ook een ware kick om er over te wandelen. Kogelvrij welliswaar. Er staat ook een replica van een Horsa Glider. In het museum zelf een overdaad aan prullaria, uniformen en duiding aangaande deze heldhaftige actie.

foto 10) pegazus 5-1

Ik bevind me nu vlak bij Caen, mijn eerste overnachtingsplaats. Na een uitvoerige verkenning van de omgeving en een bezoek aan de originele landing ground, welk bestaat uit een moeras met hier en daar een ven, besluit ik maar de stad op te zoeken om mijn logies te verzekeren.

 

16:10u

Ik ben ruim 12 uur op de been. Caen is geen dorp. Dat merk ik al snel als ik de drukke périférique oprij. Ik ken er niets en rij dan ook onmiddellijk vast in het centrum. Daar waar ik helemaal niet moet zijn. Na me te informeren bij enkele autochtonen kom ik toch in de ‘Zone Artisanale Le Chevalier’. Ik opteer voor het F1 (Formule 1) motel. De perfecte formule voor de solitaire doorreiziger; Goedkoop, geen poespas, proper op zijn eigen en alle voorzieningen binnen handbereik. In de Z.A. hoor je ’s nachts geen mens. ’s Avonds plan ik de dag nadien. Een ritueel dat zich nog zal herhalen. Op tv constant Sarkozy. En ik slaap als een blok.

 

Volgende keer:

We gaan naar zee!

Canadezen!

en nog veel meer....

De commentaren zijn gesloten.