16-06-07

A Blast From The Past

Eind jaren '80, toen T. nog openstond voor allerlei dubieuze muzikale invloeden, pleegde ik wel eens muziek in huis halen die, laten we stellen, nu niet echt meer aan de bak komt. In sommige gevallen is dat maar goed ook. Toch betrap ik me er op dat ik vandaag soms teruggrijp naar dingen uit die periode. In de eerste plaats uit nieuwsgierigheid, maar toch met een lading nostalgie er boven op.

Zo stootte ik onlangs op de (heruitgebrachte) cd's van THE TRIFFIDS. Dat was nog eens een cult-band waar je je lekker in kon verliezen! De drie bekendste en dus noodzakelijkerwijze in huis te halen dingen zijn: 'In the Pines', samengesteld uit de eerste primitieve opnamen, maar keurig hermixed tot een verteerbaar geheel; 'Born Sandy Devotional', het niet onterechte meesterwerk (?) dat iedereen in '86 moest hebben (en ik kwam uit het kunstonderwijs, kan je nagaan...) en tot slot, het ietwat overgeproduced 'Calenture'.theids_rel_10born sandy 2calenture

The Triffids waren/zijn een Australische band, gevormd door David McComb (+1999) en Allan McDonald omstreeks 1976. Na wisselende bezettingen, vormden ze midden jaren tachtig een solide band. Ondanks hun credibility hadden ze steeds iets mysterieus. Voor wie ze helemaal niet kent: elementen van zowel The Doors, Echo & The Bunnymen, The Mission, The Church,... gegoten in soms bevreemdende songs. De dominante en herkenbare stem van McComb op kop! Echt kippevel krijg ik nog steeds van 'Kathy Knows, 'In the Pines', 'Tarrilup Bridge', (gezongen door de mysterieuze keyboardiste Jill Birt), 'Lonely Stretch'. De bekendste nummers zijn 'Bury Me Deep in Love' en 'Wide Open Road'.

triffids band
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De niet aflatende '80's revivals mikken veelal op de hitgevoelige songs en commercialiseren deze via allerlei dance-mixes. Ik denk dat hierdoor veel waardevolle 80's coryfeeën al snel onder de mat worden geveegd en dat dingen als dit en bvb Echo & the Bunnymen (one of these days...) in de plooien van de muzikale geschiedenis verdwijnen. Jammer. Wel dapper om ze alsnog te her-uitbrengen. De band speelt soms nog samen, met diverse zangers als gast. Een leuke trip down memory lane!

18:36 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.