03-07-07

Look what the cat dragged in!

Leuke dingen voor de muzikale medemens. Maar je moet er van houden. Moeilijk om te weerstaan is de nieuwe cd van het ad hoc ensemble FREDERIKSEN & DENANDER.frederiksendenander-baptismbyfire

Tommy Denander is een muzikale duizendpoot die zowat alle deuren in de melodieuze rock heeft platgelopen. Zowel als gastmuzikant als projectleider weet hij steeds fris en toch nog verrassend uit de hoek te komen. Zijn maniakale voorliefde voor de band Toto heeft ons reeds enkele cd's opgeleverd waarop zowat alle nog levende leden en ex-leden hun steentje bijdroegen. Aan gasten geen gebrek op 's mans werk: van Neil Schon tot Yngwie hebben ze zijn nummers kleur gegeven. Op deze spant hij samen met Fergie Frederiksen, de ex-Toto zanger die op 'Isolation' de pannen van het dak zong. Hier doet hij het nog eens over, met de gedrevenheid van Denander zijn Lukather-geïnspireerde gitaarspel. Deze laatste neemt trouwens ook de bas en keyboard voor zijn rekening. Dit is meer dan feel-good muziek, dit kan best naast het beste van Toto staan. (8,5/10)

trw-riversofparadiseIn hetzelfde straatje loopt de 53-jarige Michael Thompson. Thompson is een sessiegitarist die zijn sporen verdiende op werk van o.a. Cher en Shania Twain. Sporadisch kwam hij uit de schaduw met zijn MTB(and), maar hier op TRW weet hij met John Robinson (dr,voc) en zanger/bassist Mark Williamson een waar klassewerk af te leveren. Ondanks de vrij clichématige opbouw van de nummers klinkt deze cd afwisselend genoeg om te blijven boeien. De bluesy AOR heeft invloeden van o.a. Bad Company en een lichte soul-invloed maar klinkt toch redelijk eigentijds. Voor eerder belegen AOR-fans is dit wel een droomplaat. (8/10)

Otra cosa: SYMPHONY X hoeft in progressieve metalkringen niet meer te worden voorgesteld. Hun vorige opus, 'The Odyssey' was onovertrefbaar. Dachten we. Nu heb ik 'Paradise Lost' reeds enkele keren laten knallen en ik moet mijn mening herzien. Op deze cd hebben de jongens werkelijk àlle registers opengetrokken. Na een meer dan bombastische intro knalt 'Set The World On Fire' je speakers aan flarden. Russel Allen zingt voortreffelijk en de solo's gieren één na één tot je van geen boven of onder meer weet. Af en toe een rustigere passage herinnert wel aan 'The Odyssey' (het nummer), maar in het algemeen wordt er wel harder op het gas getrapt. Benieuwd wat ze hierna gaan doen. De cd is verkrijgbaar met een extra dvd waarop we een shitload live-beelden krijgen, maar deze zijn van zulk'n amateuristische kwaliteit dat je je die moeite best kan besparen. Ik vergaap me liever aan het uitmuntende artwork op en in de cd.(9/10)                SymphonyXParadiseLost small

journey houstonToevallig gevonden, maar wel een tijdsdocument: JOURNEY 'Live In Houston 1981 - The Escape Tour'. Reeds een tijd verkrijgbaar op (dure) dvd, in de US is hij te verkrijgen op cd sinds '05. Ik vond het 2e hands. De band is op (of net voor zijn) commerciële hoogtepunt ('Frontiers' moest nog uitkomen) maar behoorde op dat moment reeds bij de grootste bands. Uiteraard excellente uitvoeringen van o.a. 'Escape', Who's cryin' Now' en een adembenemende zangprestatie van Steve Perry op 'Mother, Father'. Gone, but not forgotten! (9/10)

hackett dvdVoor op de buis, al of niet in surround: 'Once Above a Time' (dvd), een live registratie van gitarist STEVE HACKETT uit 2004. De bescheidenheid zelve, Hackett is ruim 25 jaar artistiek verlost van Genesis, maar weet de gitaarliefhebber nog steeds te boeien. Op dit 104' durende concert passeren enkele klassiekers, nieuw en voor mij onbekend werk. Opwindend is anders, maar dit is een unieke registratie van een uniek muzikant.

metal dvd'METAL - A Headbanger's Journey' (dvd)- waar blijft hij, vraagt u zich af? Wel, ik heb'em en heb'em gezien. Was ik wijzer achteraf? Niet of nauwelijks. Heb ik gelachen? Neen. De echte metalliefhebber krijgt natuurlijk een bevestiging van de eventuele sociale relevantie van 'zijn' muziek, maar veel nieuws heb ik er niet uit geleerd. Onderhoudend is hij zeker wel; de korte intervieuws, de concersfeer en de diverse facetten en genres (én subgenres) worden redelijk belicht. Jammer dat de techniciteit van metal niet even belicht is geworden. Met verklaringen te zoeken achter de kerkverbrandingen door 'satanisten' in Noorwegen, speel je natuurlijk in op wat de media wil horen, al is dat helemaal niet relevant in de discussie. Als die er al is. Het is dus een leuke en onderhoudende 'Rockumentary'. Ook voor niet ingewijden!

Ik werk momenteel aan een verslag over Arrow Rock, dus, zoals altijd: STAY TUNED!

 

 

 

18:36 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.