26-07-07

The Seed of Evil...

logo smallWeet je nog? De rubriek die graaft in T's muzikale verleden...of: hoe is het zover kunnen komen!

Alles heeft zijn oorsprong. Soms kijken we er met plezier op terug, soms anders. Volgende anekdote is moeilijk te catalogeren. Het corpus delicti in kwestie nodigt niet uit tot gejuich, doch er is meer aan de hand!

Het moet januari '78 geweest zijn toen ik met Sr. door de stad ('t stad) wandelde. Sr. had reeds een behoorlijke verzameling vinyl. Vooral klassiek, met uitstapjes naar Zuid-Amerikaanse muziek. Dé leverancier bij uitstek was het 'Huis Van Meel', Huidevettersstraat 22-24. Zo belandden wij ergens begin '78 samen in dé platenzaak van Antwerpen. Moet u zich voorstellen: je kon een album aan de balie vragen en je dan afzonderen in een luistercabine om te weten welk vlees je in de kuip had. Let wel: een elpee kopen was toen niet zo evident als nu een cd kopen. Toch kon het gelukkig. 8027Mijn oog was ondertussen gevallen op 'The Alice Cooper Show' van ..jawel. Het nu legendarische live-album uit '77. Ik en mijn pa het hokje in. Kwam dat even hard aan voor Sr. Ik had al wel enkele lp's, maar niets van dit kaliber. De povere geluidskwaliteit van de installatie hielp al niet echt. Om de vrede te bewaren zag ik af van mijn 'aankoop'. De dingen lopen vreemd, want 10 minuten later stond ik buiten met mijn pa én mijn elpee. Eeuwige dankbaarheid etc... De gevolgen bleven dan ook niet uit: Deep Purple's 'Made In Japan' en Led Zeppelin's 'The Song Remains The Same' volgden...

Wat hebben we nu geleerd? De banalisering van het aankopen van muziek? Ik weet het niet, er kan m.i. niet genoeg muziek gekocht worden. Maar toen was (ook voor 'volwassenen') muziek aankopen niet altijd evident, of op zijn minst een behoorlijk overwogen keuze. Vandaag lijkt het alsof we ze per paar moeten kopen, de uitverkoopbakken puilen uit, over nieuw werk word bijlange niet zo nagedacht. Neem nu het 'opleggen' van een elpee; dat was een mooi gebaar, bijna sacraal. Ons cd-tje leggen nogal eens achteloos neer. Overload? Overdose? Luisteren we er dan nog wel naar? Kopen we niet omdat we vinden dat we die of deze cd moeten hebben? Ik ben blij dat ik niet in het beklaagdenbankje moet staan. Maar ik mag er graag over nadenken.

21:16 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.