12-03-08

Selling cd's by the pound?

BastardChildDe muziekindustrie kent geen schaamte. Zover is duidelijk. En dan heb ik het niet over de artiesten op zich. Ik verklaar.

Stel: je koopt in 1980 'Wind & Wuthering' van Genesis - op vinyl uiteraard. Prijs: om en bij de 9€. In 1990 koop je - aha - de cd. Prijs rond de 12€. Midprice uiteraard. Kwaliteit: net aanvaardbaar. In 2000 zie je dezelfde aan nog minder (ongeveer 8€) en wel remastered. Je gaat er op in. Kwaliteit: voortreffelijk. Bijhouden die handel. 2007: tijd om de collectie volledig te maken. Nog een stuk of drie Genesis-remasters te gaan. Maar dan!

Blijkt dat de volgende truuk (en ik meen het) bestaat uit: alle remasters uit de handel te nemen (tijdelijk?) en een overbodige editie SACD - prijs: ongeveer 20€ - aan te bieden. Dan vraag ik mij af: MET WAT ZIJN WE/ZE BEZIG?

Is 3x langs de kassa gaan niet voldoende? Dat deze versies er nu zijn en moeten verkocht worden, daar kan ik inkomen; maar wat was er mis met de remasters? Deze zijn haast nergens meer te vinden. Zelfs de postorderbedrijven spelen het spelletje mee. Is het omdat de commerciële troep vandaag massaal wordt gedowloaded en daardoor de inkomsten terug te compenseren? Foute zet natuurlijk.

Daartegenover staat dan weer dat de cd-prijs de laatste 20 jaar nauwelijks is gewijzigd. Integendeel zelfs. Dus waarom deze lamme truken van de foor? Dat ze ze steken waar enkel enkel een laserstraal licht geeft.

Tot slot nog een woordje van advies voor Dhr Schueremans, H. Misschien je tuinfeestje reduceren tot een happening met 15 bands die de moeite waard zijn en geen 4 'grote' acts en 70 andere eendagsvliegen die handenvol geld kosten. Here today - gone tomorrow. Natuurlijk zijn er voor het jonge(re) volkje geen grote bands meer zoals 25 jaar geleden. Mijn eerste T/W herinneringen brengen mij Peter Gabriel, Van Morrison, Jackson Browne, Simple Minds, U2, Warren Zevon of Talking Heads voor de geest. En de boel was ook uitverkocht. Zonder frustratie vanwege de prijs. Nu betaalt iemand wel erg veel voor veel artiesten waarin hij/zij niet geïnteresseerd is. Gelukkig voor hem zijn er die duizenden die niet komen voor de muziek, maar 'omdat ze altijd komen' of voor 'de gezelligheid'. Nou moe. Ga dan een dagje naar zee! Of hoe een muziekfestival (de)volueert naar een kermis.

Who do THEY think they are?

20:47 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.