03-07-08

Graspop 27/06/08... Heavy Metal Thunder

Festival Report Logo 2


Hier zijn we dan. Tarkus’ wedervaren op Graspop 2008.

Vrijdag was ik in het gezelschap, wat het op- en afrijden al zowiezo leuker maakt. Het is dan ook een bewuste keuze om elke nacht naar huis te rijden. De verleiding om ter plekke in de tent te kruipen was groot, maar uitstel is geen afstel. Misschien volgend jaar?  ’s Morgens fris en uitgeslapen vertrekken is altijd een bonus als je weer voor 14 lange uren in het stof en het lawaai moet rondhangen. Of nee! Dat is het hem juist! Daarvoor komen die 30 000 maniacs juist naar Dessel! Da’s veel volk. Later zou blijken dat er nog nooit zoveel volk op GMM is geweest.

 

De grootte van het terrein is hier altijd een pluspunt; je kon altijd wel ergens een plekje vinden om je even neer te vleien en op krachten te komen. Dit jaar reikte het volk zover het oog reikte. Ik denk dat we aan de grens zitten, mannen!

Daarom al gelijk een andere aanpak: niet zoals vorig jaar van de ene stage naar de andere hossen om maar niets te moeten missen, maar op voorhand plannen wat ik wil zien, en daar ten volle van genieten. Ik had ook niet de behoefte om dit jaar elke black/death-of  whatever-coreband aan het werk te zien. Aan de inkom, niks aanschuiven, gewoon binnenlopen. Waar liep het dan bij Arrow mis? Ik denk er nu nóg over na.

De aankoop van drank-en foodtickets verloopt niet echt vlot. Files van gemakkelijk 100m aan de loketten. Daar moet men iets op vinden; in de wetenschap dat velen de eerste dag al voor drie dagen inslaan, noodt echt tot meer loketten op vrijdag. Doch, door ons collectief denken geraken we er vrij snel aan. De kuddegeest leidt er immers toe dat iedereen gewoon gaat aanschuiven terwijl er toch wel een loket is dat geen wachtenden telt! Zaterdag zal blijken dat dit een eenmalig probleem was.

 

Opvallend veel jong volk ook; wat het publiek soms aardiger maakt om naar te kijken (…) maar teveel puisterige pubers lopen me wat in de weg. Regelmatig komen er dan ook redelijk geblutste kereltjes uit de moshpit. Weten ze ook weer dat je eerst wat ‘carure’ moet kweken alvorens hier aan deel te nemen. Vele van hun pa’s hebben dan weer een teveel aan… laat maar zitten. Inderdaad hier en daar pa/zoon of ma/dochter combinaties. Wat het allemaal nog meer verwarrend maakt. Ik kan alleen maar hopen dat Graspop Bouquet (met kinderdorp!) geen realiteit wordt.


TESLA   (USA) 1400u

De Californische band Tesla weet blijkbaar van geen ophouden. Als overlever van de sleazy hairmetalscene weet Tesla zich aardig te handhaven. De wilde haren liggen al wat minder trendy en hier en daar zetten de buikjes hun intrede, maar Tesla weet de nog dunbevolkte weide toch mee te slepen. Opener, ‘Comin’ atcha live’ is dan ook een regelrechte classic. Door de stevige gitaartandem en strakke harmony’s klinkt deze band nog helemaal niet uitgeteld. Zanger Jeff Keith heeft nu wel een stem die soms op mijn systeem gaat werken, maar de man zijn systeem zit nog dik ok en samen zorgen voor een wat gedateerde maar wel gesmaakte opener

XX Tesla gitaristen 2XX Tesla gitaristen 3XX Tesla Keith 1 


BEHEMOTH (PL)  1450u

Om gelijk eens in het andere eind van de metalscene te duiken, opteer ik voor Behemoth. Heftige black metal uit Polen. De Marquee 2 zit al aardig vol als we er aankomen. Wat ik al gehoord had van Behemoth was loeihard en ontzettend snel. Hier bleek het nog mee te vallen.

.
XX Behemoth 1XX Behemoth 3XX Behemoth 4
  


YNGWIE MALMSTEEN  (ZW)  1535u

Mr. Ferrari himself op Graspop. Ondanks dat er nog andere aardige gitaristen zich zullen aanmelden, is het toch altijd uitkijken naar deze virtuoos. Als fans van het eerste uur zijn we er al lang uit dat hij hetzelfde trucje meermaals herhaalt en dat zijn shows een nogal egocentrisch karakter hebben. Nu, goed. Als het even geleden is, is het toch weer een portie sensatie! Yngwie zelf zag er verbazend goed uit; nog wel een tikje te vet, maar wel zonnebankbruin en prima geföhnd (haha). Hij schept er ook plezier in om voor zijn entree steeds enkele loopjes te laten horen – kwestie van de fans op te hitten? Hoe dan ook, ‘Rising Force’ zette de festiviteiten in, gelijk gevolgd door ‘Never Die’. Zanger van dienst was Tim ‘Ripper’ Owens, ooit nog interim bij Judas Priest. Hier was ik niet echt al te enthousiast over. Niet alleen is hij geen geschikte zanger voor de band wegens te hoog metal(core) gehalte, daarenboven moest hij behoorlijk spieken om door te songs te geraken. Dit maakte hem nogal statisch.

 

Nu draait natuurlijk alles rond Yngwie en deze leeft zich dan ook uit onder het oog van de wel zeer tegenwoordige pers en andere camera’s. Per song gaan er een dozijn plectrums het publiek in. Malmsteen grijpt veel terug naar het oude werk, ‘Far Beyond The Sun’, ‘I am A Viking’, ‘You don’t Remember, I’ll never Forget’, I’ll see the light tonight’ en anderen. Rijkelijk overgoten van ‘s mans poses. Tot slot achtte hij de tijd rijp om een gitaar te slopen, wat voor de jongere kijkers leuk was, maar voor ons lichtjes overbodig …

XX yngwie tim 3XX yngwie 9 BIGXX Yngwie bw 1XX Yngwie 8


SAXON   (UK)  1715u

Na Iron Maiden is Saxon zowat de tweede vaste klant op GMM. En daar is niets verkeerd mee. Ze zijn generatiegenoten en delen grotendeels dezelfde schare fans. Classic heavy metal anno 1978, met de een modern sausje hier en daar.  De backdrop oogde alvast veelbelovend: een crusader, tevens refererend aan de cd ‘Heavy Metal Thunder’, waar alle klassiekers vers opstaan. ‘State of Grace’ opende de ceremonie. Ook Saxon greep vrij snel naar de oudere songs. ‘Motorcycle Man’, ‘Heavy Metal Thunder’, ‘Strong Arm of the Law’, ‘Crusader’, ‘Dogs Of War’, you name it! Toen we ons naar de tent verplaatsten, klonk ‘Denim and Leather’ gesteund door een meebrullende weide. Byff Byford’s stem lijkt de jaren van intensief toeren bijzonder goed getrotseerd te hebben. Doch, onze aanwezigheid was nodig elders.

XX crusader 3XX saxon biff 2XX saxon dropXX saxon biff 3XX saxon paul 1 BIGXX saxon paul 2XX saxon biff 1 BIG


SYMPHONY X   (USA)  1815u

Dé Amerikaanse progressieve metalband bij uitstek. Niet alleen brachten zij vorig jaar een denderend album uit, ‘Paradise Lost’, nu waren zij aan de beurt om het povere concert als support voor Dream Theater te revancheren. Het tegenovergestelde zou een afgang zijn. Gelukkig hadden zij het geluk – en het geluid aan hun kant en kregen we uitmuntende versies van het beste uit 'Paradise Lost', ‘Set the World on Fire’, ‘Serpent’s Kiss’ en een beklijvende uitvoering van het titelnummer. Ouder werk, waaronder ‘Inferno’ liet zien waar deze band rond gitarist Michael Romeo toe in staat is. Zanger Russel Allen beweegt nog steeds wat hopeloos over het podium, maar weet dat met zijn machtig stemgeluid ruim te compenseren. SymX suckt als supportact, maar als ze het podium voor zich alleen hebben, tonen ze pas wat ze in huis hebben. Dat ze zich beleefd voorstelden in een volle tent, was ofwel een grap, of gewoon beleefdheid. Wie kent deze band niet? Dit was trouwens een prima optreden middels een excellent geluid!

XX symx 1XX symx 3XX symx 4XX symx 2XX symx russel 2XX symx russel 3

XX symx russel 1


DEF LEPPARD  (UK)  1910u

Jawel, de boysband rond Joe Elliott was ook hier van de partij. Op Arrow vond ik het een oeverloos gedreun, maar omdat ik toch enkele foto’s wou schieten, liet ik me verleiden om me toch open te stellen voor Def Leppard. Omdat ik de kwaadste niet ben en ik deze band ooit wel heel goed vond, wisten ze me wel te entertainen.  Weerom hetzelfde lijstje van hits, en dat zijn er wat! ‘Rocket’, ‘Pour some sugar on me’, ‘Photograph’ klonken best aardig; maar het nieuwe werk als ‘C’mon c’mon’ zijn me veel te poppy om te boeien. ‘Hysteria’ is dan weer zulk een ‘80ties mijlpaal, dat het weer goed wordt. En ik 20 jaar jonger. Toch ook een diepmuzikale bedenking:

Dat een stergitarist als Vivian Campbell zich niet in een meer creatieve band kan laten gelden is onbegrijpelijk. Luister naar Dio’s ‘Holy Diver’ en vul zelf het gat! Als je alles op een rijtje zet is Def Leppard hier zowat de klefste band van het weekend. Onderhoudend, dat wel, maar not ‘eavy en zeker niet ‘umble.

XX leppard 1XX leppard 4XX leppard joe 2XX leppard rain


WHITESNAKE  (UK/USA)  2120u

Hollywood comes to Dessel. Het is altijd een beetje lachen als David Coverdale op het podium komt. Niet dat ik de man uitlach, zeker niet; maar het kunstmatige glamourgehalte wat de man meesleept is best entertainend. Breed glimlachend, ‘herkenning’ spelen, zijn kapsel fatsoenerend en uiteraard…uitspelen alsof hij daarnet nog de halve vrouwelijke fanbase binnengedaan heeft. Niet dus. Coverdale functioneert nog louter bij gratie van zijn voortreffelijke band. Stemsgewijs is het ‘down the hill’ – wat hij aardig oplost door de refreinen grotendeels over te laten aan zijn kompanen.

Dit klinkt natuurlijk allemaal prima, maar David dient soms toch even bij te tanken alvorens de volgende oerschreeuw uit zijn strot komt. ‘Best Years’, ‘Can You hear the Wind Blow’ ‘Lay Down Your Love’ uit de nieuwe, maar het leeuwendeel bestaat uit het beste werk: ‘Gimme All Your Love’, ‘Here I go Again’, ‘Still Of The Night’, ‘Love ain’t no Stranger’en een opgemerkte semi-akoestische (dus trouwe) versie van ‘Ain’t gonna cry no more’. “Ain’t this a good night for shagging’?, I think it is’” alvorens ‘Is This Love’ te spelen. Lekker de beuk er in met ‘Fool For Your Lovin’.

Whitesnake kan zo nog wel enkele jaren verdergaan, maar of het er echt beter gaat op worden weet ik niet. Doug Aldrich en Reb Beach hebben al zoveel meesters gediend, dat ze na dit lucratieve avontuur mogelijk hun heil elders gaan zoeken. Is het trouwens niet de droom van elke hardrockliefhebber om Coverdale nog eens live met Glenn Hughes te zien duelleren? Of is dat een uitgemaakte zaak?  Wederom zoveel vragen…

XX whitesnake 1XX whitesnake david 4XX whitesnake david blue 1XX whitesnake doug reb 2XX whitesnake doug 1XX whitesnake doug 2

XX whitesnake david bw 2

JUDAS PRIEST   (UK)  0000u

‘The Priest is Back’ -  dat was nog eens een uitspraak waarbij je begon te watertanden. Judas Priest werkt er momenteel hard aan om niet uit de schijnwerpers te verdwijnen. Dat lijkt er meer op. Of we klaar waren voor een avond ‘Judas Priest-style Heavy Metal’? Natuurlijk! Maar dan wel boter bij de vis! De imposante podiumopzet oogde alvast veelbelovend. The Priest’s nieuwste opus ‘Nostradamus’ ligt sinds kort in de winkels, en naar wat ik er van gehoord heb, wordt dit geen echte mijlpaal in hun geschiedenis. Uiteraard even kippenvel toen de gitaartandem Tipton/Downing zich in gang zette. Dit is zo herkenbaar! Het logge openingsnummer ‘Nostradamus’ maakte niet veel los bij het publiek, wat zich m.i. vooral vragen stelde bij het voorkomen van Rob Halford. Deze kwam ‘in character', getooid in zilveren jas langzaam de trappen af.

De man zag er trouwens niet goed uit. Licht opgezwollen, volle baard, trage bewegingen,… is er iets ergs loos?  De stem ging nog net, maar zich blijven verbergen achter zijn personage kon maar net zolang de song duurde. ‘Metal Gods’ zette de toon voor de rest van de show. Veel oud werk. We like it! ‘Eat me Alive’, ‘Electric Eye’, ‘Sinner’, ‘Painkiller’, ‘Rock Hard, Ride Free’, ‘Breaking the Law’, etc.

Het blijft onduidelijk of Halford maar op halve kracht functioneerde of zich een ander imago wou aanmeten. Persoonlijk vind ik dat het wel iets had; zijn houterige en trage ‘ijsberen’ over het podium. Langs de andere kant is dit niet het beeld dat we van hem hebben. Een rappe is hij nooit geweest, maar dit was al te pompeus. Net als Coverdale diende hij blijkbaar af en toe reserve op te bouwen om er daarna hevig uit te komen (Sinner). Ik vond het rustpunt ‘Angel’ (uit ‘Angel of Retribution’) wel aangrijpend. Judas Priest kwam er dankzij de groteske opzet en de prima setlist nog goed vanaf, maar qua dynamiek mocht het wel iets meer zijn.

Al bij al een ‘andere’ Priest dan we gewend zijn, maar het duistere karakter van de hele show stond me wel aan. En over de toestand van Halford is het laatste woord nog niet gezegd. Gezien het late uur – het was ondertussen al 01u gepasseerd en gezien de eerste vermoeidheid deed zich gelden, kozen we langzaam het hazenpad. Er waren immers nog twee dagen te gaan.

XX priest drop 1XX priest kk & glenn 1XX priest rob 1XX priest glenn 1XX priest kk & rob 2 BIGXX priest kk & rob 3XX priest rob bw 1XX priest stage 1XX priest trio 1XX PRIEST 2 CUT BIG

XX priest rob & glenn 1 BIG

09:55 Gepost in Muziek | Commentaren (2)

Commentaren

nice report puisterige pubers idd en dan zijn die meestla nog een kop groter dan mij, dit jaar ben ik er niet geraatk en dan bleek dat maiden dan nog zo'n schitterende show gaf, verleden jaar ontgoochelden ze me zelfs een beetje , oerslecht geluid of wel hoorde ik niet goed meer)
ik zou geld geven om daar in de frontstage te mogen staan fotograferen

Gepost door: jeronimo | 03-07-08

elane hoi, ja idd soms is eht vnaop de eerste publiekrij beter, niet altijd, ik ben niet van de grootste :-)
elane idd een frans-duits dark wave project, ik heb ook nog maar enkele weken op "les anthinoises" hun nieuwste cd gekocht, heel sfeervol
ik zou ze graag nog eens live zien.
komen er nog foto's aan van het zwaardere werk in de marquee?
ik zag tijdens het zappen op tmf een fragment van my dying bride toevallig
aan die glitterrock van Whitesnake, Kiss en Def Leppard zou ik niet veel boodschap gehad hebben tenzij uit vermaak en curiositeit meot wel eluk geweest zijn voor even...

Gepost door: jeronimo | 04-07-08

De commentaren zijn gesloten.