26-08-08

Tarkus' Toeren in Frankrijk! Deel 1

Maandag 11 augustus 03.40u.

The Corrs, Shania Twain en Simple Minds schuiven in de cd-speler van mijn auto. In de hoop een vlotte en vooral veilige heenreis te maken kies ik voor ‘volwassen’ en conformistische deuntjes. Ik moet naar het zuiden. Voorbij Brussel en voorbij Parijs. En verder. Eindbestemming is de regio ten zuiden van de rivier Dordogne. Laten we maar gelijk zeggen: de Périgord. Een slordige 950 km te gaan. Alleen.

Ondanks mijn meer dan behoorlijke rijervaring kriebelt het een beetje met de gedachte dat ik nog nooit zo ver alleen ben gereden. Uiteraard met kaart en kompas. Ik ben tenslotte geen watje. De wagen reeds voorgeladen in de garage, nog snel wat fourage voor onderweg en een snelle shave en Tarkus is de pist in.

Ik ben nog maar net voorbij Brussel en de aanwijzing ‘Parijs 275 km’ doet mij al rillen. Nóg 275  km. Shania mist haar effect en nog voor ik Bergen bereik knallen MC5 en The Stooges al door de auto.

De intens voorbereidde rit rond Parijs verloopt vlekkeloos. Dan richting Orléans, Chateauroux, Limoges. Enkele stopbeurten en Rush-cd’s later, ga ik er af in Limoges. Why?

De historische site van Oradour-sur-Glane wordt aangekondigd langs de kant. In de wetenschap dat ik gebruik moet maken van het feit dat ik hier niet elke dag passeer, besluit ik over te gaan tot bezoek. Het getuigt van weinig respect om hier in twee woorden uit te leggen wat daar gebeurd is. Doch, ik kan niet anders. Naar aanleiding van verschillende events – de landing in Normandië, het vermoeden van verzet en de ontvoering van een SS-officier, werd besloten het vredige dorp Oradour van de kaart te vegen. Op zaterdag 10 juni 1944 werd er op een meedogenloze wijze werk van gemaakt. 642 mensen werden koelbloedig vermoord of levend verbrand en 328 gebouwen – nagenoeg het hele dorp – werd afgebrand. Slechts enkelen wisten de slachting te overleven. De daders werden nooit effectief gestraft, ook niet later in 1953 toen het proces ten gronde werd gevoerd. Dit maakte van Oradour een martelaarsdorp in het kwadraat. Eerst als oorlogsslachtoffer, daarna nog eens door in de vergetelheid gedrukt te worden. Dit is meer dan een bezoek waard, ik neem me alvast voor om na een deftige voorbereiding dit ooit nog eens te bezoeken. Ik was alvast behoorlijk onder de indruk. Was dit de verdere teneur van mijn verlof? Gelukkig niet.A01 France 2008 Oradour 1 XA02 France 2008 Oradour 2 XA04 France 2008 Oradour 4 XA08 France 2008 Oradour 8 XRue2avRue3avA11 France 2008 Oradour 10 X

Ik beslis om verder via de ‘nationale’ verder tot mijn bestemming te rijden. Wat een vergissing. Ruim 3 uur sjokkel ik van point ronde tot point ronde. Om tenslotte tegen 17u mijn eindpunt te bereiken. Laat ik kort maar (on)duidelijk wezen: mijn eerste week bracht ik door bij vrienden. Een uitstap links of rechts te na, werd de tijd gevuld met wandelen, lezen, slapen, musiceren en eten. Veel meer moet dat niet zijn – of toch?

Geen beelden voor publicatie, helaas.

Volgende keer: Découvrir la région!

De commentaren zijn gesloten.