27-08-08

Tarkus's Toeren in Frankrijk. Deel 2

De Périgord. Ruw geschetst: tussen Bergerac en Cahors, doorsneden door de Dordogne. Veel groen, landbouw, teelt van pruimen, aardbeien, veel noten en – ja – natuurlijk ook foie gras. Er wordt behoorlijk wat hout verwerkt, maar daar is vooralsnog geen tekort aan. Ook geen tekort aan kastelen in al hun verscheidenheid. Ook elk dorp of stadje met twee stenen die al langer dan 500 jaar op mekaar staan, kan rekenen op het etiket ‘Bastide’. Direct gevolg is een belegering door toeristen. Uiteraard met de nodige mercantiele belangen van de autochtonen. Het zij hun gegund.

Om snel rijk te worden: start een parking. Voor je het weet staan er enkele honderden kampeerwagens op je erf en ben je binnen voor de zomer. De stadjes blijven dan weer veelal autovrij. Voor wat hoort wat. Maar dan moet je natuurlijk eerst zelf je wagen kwijt geraken. Ik heb dus veel te voet gegaan. Way to go!

Maar ook veel gezien. Het nabijgelegen Monpazier getuigt van een georganiseerd verleden. Het dambordpatroon van de stad en de ruime, centraal gelegen marktplaats zijn een streling voor het oog. Ik kom er twee maal. Eerst zonovergoten, de dag later is het markt en staan de hemelsluizen open. Ik ontdek er een fijne bakker en proef toch eens van het gebak met honing en noten. Dag voornemens.B02 France 2008 100 XS01 France 2008 593 XS02 France 2008 594 XS04 France 2008 613 XS13 France 2008 Cht de Bannes 6 XT05 France 2008 267 X

Gewapend met wat brood en regionale toespijs, ben ik klaar voor een rit langs enkele kastelen aan de Dordogne. Weer mis. Hier rij je niet, je schuifelt in file op de smalle tweevaksbaan. De Dordogne is de toeristische levensader van de streek. Campings, horeca, kanoën, het lijkt bij wijlen een echte kermis en ik kan zelfs nergens mijn auto kwijt. En het is geen hele grote.

Het wordt dus kijken en rijden. Wat op zich natuurlijk een prima combinatie is. In het stadje Belvés informeer ik (na voorkennis) naar een Show Aérien die zou plaats vinden op het lokale vliegveld. Ik kan hier niet aan weerstaan en boek voor de volgende dag alvast een tijdszone in mijn agenda. Vrijdag 15 augustus: Airshow. Via het dorp (uiteraard ook ‘bastide’) Domme – waar ook al geen doorkomen was – vlucht ik haast terug naar mijn tijdelijke thuis.S16 France 2008 790 XS11 France 2008 690 XR19 France 2008 116 X

Op de kleine ‘D’ baantjes is het lekker rijden. Aangespoord door de vele witte Renault Expressjes, ze verkopen daar niet anders, denk ik dan, die er zelf flink de druk op zetten, gaat het flink vooruit. Maar altijd defensief natuurlijk (…) Veel gezien, veel gereden, een duidelijk beeld van de regio – die ik als puber met mijn ouders reeds bezocht – werd opgefrist. Ook veel dingen om wéér te zien, al zal het dan niet in augustus zijn.

In de bossen rondom mijn verblijf schuilen ook nog stille getuigen van het niet zo verre verleden. Deze hieronder is een bizar beeld, niet?

Q10 France 2008 155 X

Volgende keer: Een wel heel gevulde dag!

Commentaren

The Evolution Of Decay Tegelijkertijd fijn en toch bevreemdend om je "achtertuin" zo beschreven te zien op dit zo geavanceerde medium.
Het ,bijna post-apocalyptische, beeld van de zwarte truck, stilaan wegzakkend in de grond, toont de overduidelijke vergangkelijkheid der dingen. Zowel het "huisje" of toch de overblijvende ruines, als de wagen zelf, heb ik jaaaaren geleden bij toeval ontdekt in het bos. Toen nog in een behoorlijke staat. Goes to show...The Evolution Of Decay...........
Glad you enjoyed it.

Gepost door: Robert Of NYC | 27-08-08

In de kijker Deze blog staat vanaf vandaag een week lang In de kijker op http://allesoverde.skynetblogs.be/

Proficiat!

Gepost door: Het team van Skynet | 27-08-08

Périgord, heerlijke streek!
Als ik de kans had, vertrok ik er nu meteen weer heen.

Groetjes

Gepost door: Peach | 27-08-08

All Steeds leuk om lezen, de fotoos, moet ik daar nog iets op zeggen ?
Piccobello, maar ja, ik ken u dan ook al langer dan vandaag.
De Zus

Gepost door: babs | 27-08-08

er ligt een nieuw beroep voor jou weggelegd ,,,
journalist ; prachtige foto s,zijn we van jou
gewoon ,,,,ik GENIET,,,

Gepost door: schoiers m | 05-09-08

De commentaren zijn gesloten.