12-09-08

'I Believe In You' Y & T, Biebob, 11/09/08

Tarkus Live report banner 50 - 30

 

Some things will never change.

Met songs als ‘Black Tiger’, ‘Hurricane’, ‘I Believe in You’ en zeker ‘Rescue Me’ trokken we donderdag een blik nostalgie open. De jaren in de nu reeds lang dood en begraven JC ‘Piramide’ in Schoten, liggen dan ook al lang achter mij. Hoogdagen waren het. Lang voordat er sprake was van Dream Theaters e.a. Hoogdagen van wat we nu smalend ‘Hair-metal’ noemen. Toen we uit ons dak gingen om Dio, Def Leppard, Whitesnake en Dokken. En Yesterday and Today, kortom Y&T. Dit terwijl deze band toen al ruim een decennium bezig was.

Zanger/gitarist Dave Meniketti (°53) vormde reeds in 1974 Y&T, samen met Joey Alves, Leonard Haze en Phil Kennemore. Vandaag vinden we enkel nog Meniketti en Kennemore (bas) in de band. John Nyman is 2001 de nieuwe sidekick op gitaar en op drums zat Mike Vanderhule, een voor mij nobele onbekende. Y&T heeft zich steeds staande kunnen houden tussen de veranderende stijlen. Hun meeslepende hardrock situeert zich tussen heavy Thin Lizzy en Whitesnake. En het is Meniketti’s bluesy stemgeluid en niet in het minst zijn zeer herkenbare gitaarspel dat de haren ten berge doet rijzen. Zijn geluid doet denken aan John Sykes of vroege Gary Moore, ook twee kanpen die toch aardig wat emo in hun werk leggen.

Albums als ‘Earthshaker’(’81), ‘Black Tiger’(’82) en ‘Meanstreak’ (’83) zijn klassiekers. Maar ook hun latere werk, ‘Contagious’(’87) of ‘Ten’ (’90) met meer radiovriendelijke songs, dragen mijn goedkeuring. Hun lichtzinnige ‘hit’ uit 1985 ‘Summertime Girls’ kwam je regelmatig tegen in Baywatch (enfin, wie er naar keek natuurlijk…). In 1991 splitte de band en kwam terug bijeen in 2001. Ondertussen had Meniketti al wat solowerk gemaakt. Sindsdien is Y&T regelmatig te zien op festivals en de betere clubs. Toch was ik er nog niet in geslaagd ze aan het werk te zien. Donderdag werd hier op ingegrepen.

Ruim op tijd in Vosselaar, tijd om een kleine update te doen in de Metalzone – met mager succes overigens – maar dat zal aan mij liggen. De club liep dan ook maar langzaam vol en ik vreesde voor een halflege zaal, iets wat het optreden toch niet tegoed zou doen. Tegen 0830 zat de keet toch aardig vol. Gemiddelde leeftijd? Ik zat goed middenin denk ik. Geen support, al goed, want op een weekdag heb ik daar geen behoefte aan. De band kwam rond 0840 het podium opgewandeld en na een ietwat sullige intro, staken ze van wal met ‘Hurricane’. En dat was het ook. Een tropische storm, want de temperatuur in de zaal liep aardig op. Zowel band als publiek zat aardig in het zweet; gezellig. Geen probleem voor Meniketti, die toch al aardig wat zaaltjes heeft gezien; de ene knaller volgde de andere op; ‘Dirty Girl’, ‘Lonely Side of Town’, ‘Black Tiger’, ‘Don’t wanna Lose’, ‘Meanstreak’,’hang ‘em High’, ‘Midnight In Tokyo’,… een setlist van maar liefst 22 songs! Hoogtepunten waren voor mij ‘Ten Lovers’, het instrumentale ‘I’ll Cry For You’ en uiteraard ‘Rescue Me’ en afsluiter ‘I Believe In You’.Y & T 003 XY & T 017 XY & T 029 XY & T 037 XY & T 039 XY & T 047 XY & T 052 XY & T 170 XY & T 189 XY & T 273 XY & T 306 XY & T 357 XY & T 324 XY & T 340 X BIG

Naast de reguliere setlist (foto), kregen wer en nog ‘Barroom Boogie’ bij. Tot en met de finale, een kleine 3 uur verder (!!) was het genieten van de kracht en passie van Meniketti en co. Deze set barstte van de gedrevenheid. ‘Chapeau’ voor een band die helaas altijd in de B-divisie heeft moeten spelen. Gelukkig waren er meer dan genoeg fanaten om Y&T te laten voelen dat ze er nog best even mee kunnen doorgaan. Meniketti beloofde volgend jaar terug te komen als de band zijn 35-jarig bestaan viert.

Y & T 107 X BIG

10:15 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.