22-09-08

Boris - The Return

BORIS 2

20:17 | Commentaren (0)

XX Saturni, MMVIII, Wilrica

Romeinen in Wilrijk 003 XRomeinen in Wilrijk 050 XRomeinen in Wilrijk 081 XRomeinen in Wilrijk 104 XRomeinen in Wilrijk 134 XRomeinen in Wilrijk 160 XRomeinen in Wilrijk 121 X

20:12 Gepost in Historie | Commentaren (1)

16-09-08

Naar de Oostkantons! 12-14 September 2008

        Het was toch weeral enkele jaren geleden dat T. zich in de Oostkantons bevond. Vorig weekend werd aan die situatie een einde gemaakt middel een ‘familieweekend’. Samen met T’s directe verwanten werd er richting Sankt-Vith gereden.

        Al snel werd duidelijk wat T’s belangrijkste taak zou zijn: nl. kaartlezen, eene queeste waarin hij zich meestal goed bij voelt. Laten we vooral eens kijken waar de wegen naartoe liepen.

        Na het acclimatiseren vrijdag, zouden we zaterdag een toerken in de regio maken; ware het niet dat je geen hand voor de ogen zag. Een hele dag regen en mist. En wie de streek een beetje kent, kan al invullen dat er dan echt niet veel te beleven valt. In en uitstappen valt al zwaar. Tijd voor het noodplan. Enfin,…

        ‘Don’t mention (the) war’. Enig proactief opzoekingswerk leerde mij dat er zich in Baugnez, nabij Malmedy een redelijk fris museum bevond waar het reilen en zeilen van zowel de Duitse als de Amerikaanse troepen tijdens de wintermaanden van ’44 uit de doeken wordt gedaan. Een fris museum om een niet al te frisse plek. Pal naast het museum bevindt zich de weide waar zich op 17 december 1944 het tragische ‘Malmedy massacre’ plaatsvond. Een Amerikaanse colonne kwam samen met een Duitse eenheid van Peiper’s Kampfgruppe. Na een kort gevecht werd de bulk van de Amerikanen gevangengenomen en na wat heen en weer gepalaver op een weide opgesteld en koelbloedig geëxecuteerd. Van de 120 gevangenen werden er 88 gedood. Het exacte aantal is tot op vandaag nog onduidelijk, want op het monument staan slechts 84 namen, terwijl andere bronnen spreken van 86. Al bij al doet dat er natuurlijk niet toe. Feit is dat de ‘daders’ en hun bevelhebbers er bijzonder goed vanaf zijn gekomen. Na veroordelingen van 8 jaar tot levenslang, is er geen enkele straf daadwerkelijk voor die periode uitgezeten. Hoofdbeklaagde Joachim Peiper kwam om het leven in ’76 middels een aanslag in zijn woning.

        Prima museum overigens. Met een viertalige audioguide met gedetailleerde uitleg in de hand wordt je door het museum geleid. Alles staat achter glas, maar de vitrines zijn dan ook zeer thematisch en puilen uit van zowat àlles wat in verband kan gebracht worden met die periode. Van persoonlijke bezittingen tot al het wapentuig, uniformen, getuigenissen etc. Geen roestige attributen, maar alles in quasi toptoestand. Op het kruispunt vind je het officiële gedenkteken. Echt zeer de moeite waard! Uiteraard wordt er ook stilgestaan bij de moordpartij. Een film (25’) geeft duiding bij het gebeuren.

        Sla achteraf vooral geen bezoek over aan de prima taverne ‘Five Points’, welke in het gebouw geïntegreerd is….Sankt Vith 1 119 XXSankt Vith 1 162 XXSankt Vith 1 017 XXSankt Vith 1 032 XXSankt Vith 1 060 XXSankt Vith 1 107 XXSankt Vith 1 168 XX

        Genoeg doffe ellende later, maar een heel stuk wijzer, werd er gekozen om toch de beschutting van de residentie op te zoeken.

Zondag was het ronduit schitterend weer. Zoals voorspeld. Daar waar het parcours daags ervoor werd afgebroken, namen we de draad op. Richting Hoge Venen, meer bepaald het Signal de Botrange. Met het oog op een wandeling. Gezien de samenstelling van het gezelschap en de redelijk onbekende site, kozen we voor een goed uurtje stappen. Niet gemakkelijk voor sommigen, maar uiteindelijk toch met voldoening volbracht.Sankt Vith 1 191 XX


Sankt Vith 1 183 XX

        De Barrage de la Gileppe is nog zo’n toeristische trekpleister. De dam werd aan een grondige inspectie onderworpen. De grootste Koning der Belgen, Leopold II, heeft deze initieel ingehuldigd in 1878, maar de huidige situatie werd ingezegend door Koning Boudewijn. Ondertussen is er nog een uitnodigende wandel esplanade aan toegevoegd en is het fantastisch kuieren op de autovrije dam. Het weer was uitmuntend en de lucht straalblauw. Zo zou het altijd moeten zijn.Sankt Vith 1 275 XXSankt Vith 1 301 XXNew ImageSankt Vith 1 313 XX

        Met het oog op een afsluitende hap werd er gekozen voor het dorpje Dolhain, deeltje van Limbourg. Na een korte expeditie belandden we in het oude gedeelte van de stad. Dit ligt letterlijk bovenop een berg en de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Twee eetgelegenheden nodigden ons uit, maar we namen blijkbaar de juiste keuze. ‘Au Cheval Gourmand’, een haast authentieke taverne bood als suggestie o.a. een overheerlijk Gratin de Herve. Daar ik meestal voor de streekgerechten ga, werd die besteld en was uitmuntend. Net zoals de smakelijke meiden die voor de bediening instaan. Een kleine wandeling in en rond het dorp bood het ene schilderachtige zicht na het andere. Waarlijk een openbaring.Sankt Vith 005 XXSankt Vith 008 XXSankt Vith 014 XX

Al bij al een geslaagde uitstap met voor elk wat wils. Niet altijd gemakkelijk met een wel zeer heterogene groep, maar ons komende buurland heeft dan ook bijzonder veel verschillende dingen te bieden. Ik gun ze van harte hun vrijheid!

 

15-09-08

I'll see you on the dark side of the moon.

Rick large

I heard the news today, oh boy….

Richard – Rick – Wright is niet meer.

      Vandaag is één van de stichtende leden van ‘s werelds grootste band overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Zeg maar kanker. Hij werd 65. Het lukt me voor één keer niet om hier een bio te lanceren, zoek dat maar zelf op. Ik kan enkel heel persoonlijk – als die-hard Floydfan spreken.

      Rick was er bij toen de band in 1968 van start ging en was er ook bij toen David Gilmour na de ‘split’ terug van start ging met ‘A Momentary Lapse Of Reason’. Hij was er ook bij op de nu al legendarische concerten tussen ’87 en ’92. En hij was ook van de partij met Gilmours laatste wapenfeit ‘On an Island’, alsmede de toernee.

      Voor velen is het haast onmogelijk om Wright niet als ultieme sidekick van Gilmour te zien. Het zijn zij beiden die de fantastische harmony-zang creëerden. (‘Echoes’, ‘Us and Them’,… you name it). maar Wright zal uiteraard op de eerste plaats herinnerd worden als de man van de soundscapes die zich als een zijden gordijn over de Pink Floyd nummers drapeerde. Hij creëerde geluiden die nog niemand had gehoord en kreeg veelal vrij spel om loos te gaan in de epische creaties als ‘Echoes’, alles van ‘Ummagumma’ en om nooit te vergeten: het ultieme kippevelmoment: de intro van ‘Shine On You Crazy Diamond’. Richard Wright had zeker het imago van de vriendelijkheid zelve en zijn omfloerste stemgeluid deed niet anders vermoeden. Steeds in de schaduw van of Waters, later Gilmour, maar altijd de basis van Het Geluid dat vele mensen hun leven kleurde.

      Hiermede is een theoretische reünie van Pink Floyd uitgesloten. Niet dat ik daar op zat te wachten; de heren Waters en Gilmour blijven tot nader order, en wel zeer sporadisch, werk van niveau afleveren, maar het zal nooit meer hetzelfde zijn als met Richard Wright.

      Ik ben behoorlijk onder de indruk van dit gebeuren, ook al ben ik maar een fan. Het drukt ons weerom op de eindigheid der dingen. Gelukkig kunnen we ons verliezen in de onsterfelijke muziek en de herinneringen aan de concerten.

Thank you for the music, Rick, take care!

Rick BigRick1-Cutegilmour and wrightRick Big2

 

 

 

Every year is getting shorter never seem to find the time.
Plans that either come to naught or half a page of scribbled lines
Hanging on in quiet desperation is the English way
The time is gone, the song is over,
Thought I'd something more to say.

(uit 'Time')

21:01 Gepost in Muziek | Commentaren (1)

12-09-08

'I Believe In You' Y & T, Biebob, 11/09/08

Tarkus Live report banner 50 - 30

 

Some things will never change.

Met songs als ‘Black Tiger’, ‘Hurricane’, ‘I Believe in You’ en zeker ‘Rescue Me’ trokken we donderdag een blik nostalgie open. De jaren in de nu reeds lang dood en begraven JC ‘Piramide’ in Schoten, liggen dan ook al lang achter mij. Hoogdagen waren het. Lang voordat er sprake was van Dream Theaters e.a. Hoogdagen van wat we nu smalend ‘Hair-metal’ noemen. Toen we uit ons dak gingen om Dio, Def Leppard, Whitesnake en Dokken. En Yesterday and Today, kortom Y&T. Dit terwijl deze band toen al ruim een decennium bezig was.

Zanger/gitarist Dave Meniketti (°53) vormde reeds in 1974 Y&T, samen met Joey Alves, Leonard Haze en Phil Kennemore. Vandaag vinden we enkel nog Meniketti en Kennemore (bas) in de band. John Nyman is 2001 de nieuwe sidekick op gitaar en op drums zat Mike Vanderhule, een voor mij nobele onbekende. Y&T heeft zich steeds staande kunnen houden tussen de veranderende stijlen. Hun meeslepende hardrock situeert zich tussen heavy Thin Lizzy en Whitesnake. En het is Meniketti’s bluesy stemgeluid en niet in het minst zijn zeer herkenbare gitaarspel dat de haren ten berge doet rijzen. Zijn geluid doet denken aan John Sykes of vroege Gary Moore, ook twee kanpen die toch aardig wat emo in hun werk leggen.

Albums als ‘Earthshaker’(’81), ‘Black Tiger’(’82) en ‘Meanstreak’ (’83) zijn klassiekers. Maar ook hun latere werk, ‘Contagious’(’87) of ‘Ten’ (’90) met meer radiovriendelijke songs, dragen mijn goedkeuring. Hun lichtzinnige ‘hit’ uit 1985 ‘Summertime Girls’ kwam je regelmatig tegen in Baywatch (enfin, wie er naar keek natuurlijk…). In 1991 splitte de band en kwam terug bijeen in 2001. Ondertussen had Meniketti al wat solowerk gemaakt. Sindsdien is Y&T regelmatig te zien op festivals en de betere clubs. Toch was ik er nog niet in geslaagd ze aan het werk te zien. Donderdag werd hier op ingegrepen.

Ruim op tijd in Vosselaar, tijd om een kleine update te doen in de Metalzone – met mager succes overigens – maar dat zal aan mij liggen. De club liep dan ook maar langzaam vol en ik vreesde voor een halflege zaal, iets wat het optreden toch niet tegoed zou doen. Tegen 0830 zat de keet toch aardig vol. Gemiddelde leeftijd? Ik zat goed middenin denk ik. Geen support, al goed, want op een weekdag heb ik daar geen behoefte aan. De band kwam rond 0840 het podium opgewandeld en na een ietwat sullige intro, staken ze van wal met ‘Hurricane’. En dat was het ook. Een tropische storm, want de temperatuur in de zaal liep aardig op. Zowel band als publiek zat aardig in het zweet; gezellig. Geen probleem voor Meniketti, die toch al aardig wat zaaltjes heeft gezien; de ene knaller volgde de andere op; ‘Dirty Girl’, ‘Lonely Side of Town’, ‘Black Tiger’, ‘Don’t wanna Lose’, ‘Meanstreak’,’hang ‘em High’, ‘Midnight In Tokyo’,… een setlist van maar liefst 22 songs! Hoogtepunten waren voor mij ‘Ten Lovers’, het instrumentale ‘I’ll Cry For You’ en uiteraard ‘Rescue Me’ en afsluiter ‘I Believe In You’.Y & T 003 XY & T 017 XY & T 029 XY & T 037 XY & T 039 XY & T 047 XY & T 052 XY & T 170 XY & T 189 XY & T 273 XY & T 306 XY & T 357 XY & T 324 XY & T 340 X BIG

Naast de reguliere setlist (foto), kregen wer en nog ‘Barroom Boogie’ bij. Tot en met de finale, een kleine 3 uur verder (!!) was het genieten van de kracht en passie van Meniketti en co. Deze set barstte van de gedrevenheid. ‘Chapeau’ voor een band die helaas altijd in de B-divisie heeft moeten spelen. Gelukkig waren er meer dan genoeg fanaten om Y&T te laten voelen dat ze er nog best even mee kunnen doorgaan. Meniketti beloofde volgend jaar terug te komen als de band zijn 35-jarig bestaan viert.

Y & T 107 X BIG

10:15 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

07-09-08

Foto-Hell

Ik wordt er regelmatig op gewezen dat ik maar wat aanmodder wat betreft mijn fotowerk. Ik wéét dat ook, maar probeer dat met een flou-artistique te verbergen. Natuurlijk ligt dat aan de man achter de camera. Wie er niet in slaagt om deftige foto's te maken verbergt zich dan ook regelmatig achter een indrukwekkende camera. Kwestie van toch ergens mee te kunnen uitpakken.

Zo ver ik het nu bij mij ook gekomen; een deftige upgrade qua materiaal om vooral mijn eigen imago op te schroeven zit er aan te komen. En ik zeg u, voorwaar, het is geen eenvoudige klus om het juiste 'pakket' aan hardware bij mekaar te sprokkelen. Toch zijn we niet ver meer af van het uur 'U'.

Onder afgebeelde camera behoort alvast tot de kanshebbers!

camera

 

21:21 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)