28-10-08

Boter op het hoofd?


poehDeze week ook ‘Phara’ gezien?

Gelukkig bevond ik me behoorlijk relaxed in de luie zetel. Zat ik op een stoel, ik was er geheid afgevallen. Ik ga niet rond de pot draaien. Wie denken die Joden wel dat ze zijn? Het ‘Uitverkoren Volk’, misschien? De grootste uitvinding na ‘Wash & Go’?

Het onderhoudende programma ‘Plat préféré’, misschien niet de meest hoogstaande televisie ooit gemaakt maar leuk, gewoon leuk; was onderwerp van discussie. Wat zeg ik? Discussie? Die was al achter de rug. Als het Joodse Volk iets eist, of nog maar denkt, plooit de hele maatschappij en in het bijzonder de media onder het juk van een collectief, imaginair schuldbesef.

In de gewraakte uitzending prepareert tv-kok Jeroen Meus een geliefd gerecht van – in dit geval Adolf Hitler. Ok, misschien een keuze die wat op de rand ligt, maar die van Stalin of Che Guevara zou me evenveel – of even weinig boeien. What the heck!

Argument lag voor de hand: tienduizenden mensen zouden zwaar gekwetst worden als zulk een fait-divers van de dictator lichtzinnig wordt belicht. Pluizen zij dan alle zenders uit om te kijken of er écht niets is wat hen tegen de borst zou kunnen stoten? Is het niet eenvoudiger om gewoon niet te kijken en na datum eventueel een beleefde brief schrijven met hun gerieven? Dat doen wij toch ook? Dat wordt aanvaard en toont zelfs een teken van geëngageerdheid. Niet zo bij Abraham en Moshe.

Voor hen schuilt het gevaar er immers in dat Hitler zo wel erg menselijk kan overkomen. En dat willen de Joden niet. De Joden willen niet inzien dat de Duitse Leider (sic) even menselijk is als zij, ik of, ja, zelfs u. Door dat niet te doen wordt de uniciteit van de genocide nogmaals in de verf gezet. Een uniek volk als zij verdient immers zijn eigen verdelger. En die is zeker niet menselijk, want mensen zijn niet tot zulke zaken in staat. Toch?

Door deze uitzending te verbieden iconiseert men Hitler nog meer. Het feit dat hij een resultaat was van woelige jaren ten gevolge van de politieke en economische crisis in Duitsland tijdens het interbellum doet volgens deze cencoren hier niets ter zake. Dat de geschiedenis (hier gaan we) zich altijd kan herhalen wordt dus gelijk uitgesloten. Doch: Hitler, Stalin, Pol Pot, Idi Amin, ja, ook Dutroux en co. zijn de zoon van hun ouders. En tijdens hun jeugd niet echt met hun gat in de boter gevallen.

Dat het gevaar schuilt in de oorsprong en de evolutie van een kind naar volwassene, en dit onder de invloed van wat ze horen, zien of meemaken, dat doet er niet toe. Dus ook niet wat ze aten, dronken of rookten of slikten. Dat ze al of niet een traditioneel ofwel Frans toilet prefereerden, evenmin. Zo denken de censoren dus.

Als argument mag dat allemaal tellen. Maar censuur omwille van deze redenen tart alle verbeelding. Z.K.H. Koning Boudewijn zaliger en zijn bisschoppen hebben ook nooit ‘The Last Temptation Of Christ’ verboden omdat die een wat menselijker beeld van Jezus gaf?

Bovendien is het op zich erg lichtzinnig om een uitzending die zuiver informatief is – welke waarde je er ook aan geeft – te willen verbieden. De waarheid is dus blijkbaar ook niet relevant voor sommigen. Teveel informatie kan niet en zou anderen wel eens op ideeën kunnen brengen. Stel je voor dat we allemààl forel in botersaus gaan maken. Dien ik mijn paspoort te tonen als ik dat gerecht bestel in een restaurant? Wordt het van de menukaart geschrapt? Wat met het forellenbestand?

Sympathiek van – of all people – Yves De Smedt om het voortouw te nemen tégen deze censuur. Michaël Freilich van ‘Joods Actueel’ trok steeds aan dezelfde strohalm om zijn gedachten te staven. Yves sprak zoals een journalist dat hoorde te doen in het Vrije Westen.

Het resultaat blijft hetzelfde: de Wet Op De Lange Tenen zal eerstdaags gestemd worden en onze traditie op vrije informatie, duiding en meningsuiting zal nog maar eens beknot worden.

eten comic 2 small

18:04 Gepost in Actualiteit | Commentaren (2)

Commentaren

Jahoe ! ... en blijkbaar komen er wel meerdere snoodaards aan de orde met hunne plat prefere,...
bij man bijt hond werd al druk gebruik gemaakt van dit fenomeen, boter bij de wijn/vis.

Gepost door: barbara | 29-10-08

Ik vind het allemaal niet erg koosjer!!!!!!!

Gepost door: robert of NYC | 23-11-08

De commentaren zijn gesloten.