13-11-08

Heep Heep Hurray! Uriah Heep, Biebob 11/11/08

pic banner purple


 

In Den Beginne, we spreken over 1969-70,  toen de Grote Rockgod ons verwende met bands als Deep Purple, Black Sabbath en Led Zeppelin, was het de bedoeling dat URIAH HEEP mede in het vaarwater van deze Groten de mensheid zou onderhouden. Helaas voor deze hardwerkende bende uit (initieel) Birmingham, zouden ze nooit uit het vaarwater geraken. Net zoals Thin Lizzy vormde Uriah Heep een gedegen achterhoede waar men altijd kon op rekenen. De eerste elpees zijn instant classics, in de jaren tachtig zakte het even wat in, maar niemand die daar om maalde, want de A-divisie bakte er ondertussen al helemaal niets meer van. Ok, met uitzondering van Tony & co.

Dat Heep dankzij de revival en veelal herontdekking van de ‘Classic Rock’-iconen nu scherper dan ooit staat, is haast volledig te danken aan gitarist Mick Box (°47), het enige overgebleven oerlid.

Bassist Trevor Bolder werd legendarisch met Bowie’s Spiders From Mars, Phil Lanzon volgde keyboardwizard Ken Hensley op en na nog enige wissels nam Bernie Shaw de microfoon over. In deze bezetting – met originele drummer Lee Kerslake – ging de band 20 jaar lang mee, met als hoogtepunt de cd ‘Sonic Origami’ uit ’95. Na meer dan tien jaar geen nieuw werk te hebben afgeleverd, slaan ze vandaag met ‘Wake The Sleeper’, een behoorlijk harde brok onvervalste Heep-rock, keihard terug. Kerslake is wegens ouderdom (slijtage?) vervangen door drum-powerhouse Russel Gilbrook, die eerder al met Tony Iommi en Van Morrison werkte. Dinsdag stonden ze in een uitverkochte Biebob. Tarkus was erbij.

Rond 21u was de tent al behoorlijk vol en er bleek buiten nog een hele bende onhippe overjaarse rockfans aan te schuiven. Hoe dat is afgelopen weet ik niet, want ik was vooral gefocussed op de show. Ik had Heep al wel eens zijdelings op Arrow gezien, maar nu stond ik in pole-position.

De band stak van wal met de titeltrack van de nieuwe cd ‘Wake The Sleeper’. Gelijk wist ik dat het weeral erg hard ging gaan. De gitaar van Mick Box vlak in mijn gezicht en de stomende Hammond van Lanzon die van de andere zijde voor de nodige energie zorgde, blies het publiek haast omver. Toen de vocals en de rest wat werden bijgestuurd, kwam alles in evenwicht. Frontman Bernie Shaw nam het podium in als een jonge hond, molenwiekend, alle hoeken van het podium verkennend (dat duurt dus niet lang in de Biebob). Na een flard nieuw werk werd er teruggegrepen naar de rijke geschiedenis van de band met ‘Stealin’ en ‘Sunrise’.

Shaw liet ons weten dat ze de hele nieuwe schijf zouden spelen, wat dan ook gebeurde. Met 11 nieuwe tracks werd even snel bevestigd dat Uriah Heep nog steeds is wat ze altijd waren: namelijk zeker niet meer vernieuwend, soms wat belegen, maar steeds oerdegelijk. Mick Box blijkt effectief een aardige jongen op het podium. Met zijn ludieke gebaren kan men hem soms zelfs redelijk humoristisch noemen. Zijn onvervalste geluid, zoals gezegd vlak voor mij, laat maar eerst horen hoe hij tekeer gaat. Op de opnames vergaat hij zowat in het totaalgeluid, maar Box is best heftig bezig. Hij zal nooit een gitaargod worden door techniek, maar als drijvende kracht achter een band verdient hij wel alle respect. Veel wah-wah, veel powerchords, met een vintage distortion; meer moet dat soms niet zijn. En dat geld voor alle bandleden. Niemand excelleert in virtuositeit, de muziek vraagt dat ook niet, maar de som overstijgt hier zeker de delen.Heep Box 8Heep band 2Heep Box 9Heep Bolder 2Heep Band 3Heep Box 11

Enfin, back to business: meer oud werk met het overslijtbare ‘Gypsy’, ‘Look at Yourself’, ‘July Morning’ en uiteraard hun enige hit ‘Easy Livin’. Als toegift kregen we ‘Lady In Black’. De klok wees er op dat de band reeds 1u40u aan het spelen was.

Dit was een bijzonder onderhoudend concert. Alle songs van het nieuwe album was misschien wat veel van het goede, daarvoor ligt er nog teveel classic stuff op de plank, dacht ik. Waarom nooit teruggrijpen naar ‘Abominog’? Dat was toch een bijzonder goed album? Of ‘Sea Of Light’? Of songs als ‘The Wizard’, ‘Firefly’? Of of, of, of….

F*ck! Dit was gewoon een fantastische show van een legendarische band die verre van uitgeblust is!

Heep Lanzon 1Heep Box 5Heep Shaw 1Heep Shaw 8Heep Box 12Heep Shaw 9Heep Shaw 19Heep Shaw 15Heep Goodbye 1Heep Box 10 BIG

gb3

12:45 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.