23-11-08

In The Garden of (H)Eden

winter2 Xwinter3 Xwinter4Xwinter 5xX

18:28 Gepost in Actualiteit | Commentaren (2)

13-11-08

Heep Heep Hurray! Uriah Heep, Biebob 11/11/08

pic banner purple


 

In Den Beginne, we spreken over 1969-70,  toen de Grote Rockgod ons verwende met bands als Deep Purple, Black Sabbath en Led Zeppelin, was het de bedoeling dat URIAH HEEP mede in het vaarwater van deze Groten de mensheid zou onderhouden. Helaas voor deze hardwerkende bende uit (initieel) Birmingham, zouden ze nooit uit het vaarwater geraken. Net zoals Thin Lizzy vormde Uriah Heep een gedegen achterhoede waar men altijd kon op rekenen. De eerste elpees zijn instant classics, in de jaren tachtig zakte het even wat in, maar niemand die daar om maalde, want de A-divisie bakte er ondertussen al helemaal niets meer van. Ok, met uitzondering van Tony & co.

Dat Heep dankzij de revival en veelal herontdekking van de ‘Classic Rock’-iconen nu scherper dan ooit staat, is haast volledig te danken aan gitarist Mick Box (°47), het enige overgebleven oerlid.

Bassist Trevor Bolder werd legendarisch met Bowie’s Spiders From Mars, Phil Lanzon volgde keyboardwizard Ken Hensley op en na nog enige wissels nam Bernie Shaw de microfoon over. In deze bezetting – met originele drummer Lee Kerslake – ging de band 20 jaar lang mee, met als hoogtepunt de cd ‘Sonic Origami’ uit ’95. Na meer dan tien jaar geen nieuw werk te hebben afgeleverd, slaan ze vandaag met ‘Wake The Sleeper’, een behoorlijk harde brok onvervalste Heep-rock, keihard terug. Kerslake is wegens ouderdom (slijtage?) vervangen door drum-powerhouse Russel Gilbrook, die eerder al met Tony Iommi en Van Morrison werkte. Dinsdag stonden ze in een uitverkochte Biebob. Tarkus was erbij.

Rond 21u was de tent al behoorlijk vol en er bleek buiten nog een hele bende onhippe overjaarse rockfans aan te schuiven. Hoe dat is afgelopen weet ik niet, want ik was vooral gefocussed op de show. Ik had Heep al wel eens zijdelings op Arrow gezien, maar nu stond ik in pole-position.

De band stak van wal met de titeltrack van de nieuwe cd ‘Wake The Sleeper’. Gelijk wist ik dat het weeral erg hard ging gaan. De gitaar van Mick Box vlak in mijn gezicht en de stomende Hammond van Lanzon die van de andere zijde voor de nodige energie zorgde, blies het publiek haast omver. Toen de vocals en de rest wat werden bijgestuurd, kwam alles in evenwicht. Frontman Bernie Shaw nam het podium in als een jonge hond, molenwiekend, alle hoeken van het podium verkennend (dat duurt dus niet lang in de Biebob). Na een flard nieuw werk werd er teruggegrepen naar de rijke geschiedenis van de band met ‘Stealin’ en ‘Sunrise’.

Shaw liet ons weten dat ze de hele nieuwe schijf zouden spelen, wat dan ook gebeurde. Met 11 nieuwe tracks werd even snel bevestigd dat Uriah Heep nog steeds is wat ze altijd waren: namelijk zeker niet meer vernieuwend, soms wat belegen, maar steeds oerdegelijk. Mick Box blijkt effectief een aardige jongen op het podium. Met zijn ludieke gebaren kan men hem soms zelfs redelijk humoristisch noemen. Zijn onvervalste geluid, zoals gezegd vlak voor mij, laat maar eerst horen hoe hij tekeer gaat. Op de opnames vergaat hij zowat in het totaalgeluid, maar Box is best heftig bezig. Hij zal nooit een gitaargod worden door techniek, maar als drijvende kracht achter een band verdient hij wel alle respect. Veel wah-wah, veel powerchords, met een vintage distortion; meer moet dat soms niet zijn. En dat geld voor alle bandleden. Niemand excelleert in virtuositeit, de muziek vraagt dat ook niet, maar de som overstijgt hier zeker de delen.Heep Box 8Heep band 2Heep Box 9Heep Bolder 2Heep Band 3Heep Box 11

Enfin, back to business: meer oud werk met het overslijtbare ‘Gypsy’, ‘Look at Yourself’, ‘July Morning’ en uiteraard hun enige hit ‘Easy Livin’. Als toegift kregen we ‘Lady In Black’. De klok wees er op dat de band reeds 1u40u aan het spelen was.

Dit was een bijzonder onderhoudend concert. Alle songs van het nieuwe album was misschien wat veel van het goede, daarvoor ligt er nog teveel classic stuff op de plank, dacht ik. Waarom nooit teruggrijpen naar ‘Abominog’? Dat was toch een bijzonder goed album? Of ‘Sea Of Light’? Of songs als ‘The Wizard’, ‘Firefly’? Of of, of, of….

F*ck! Dit was gewoon een fantastische show van een legendarische band die verre van uitgeblust is!

Heep Lanzon 1Heep Box 5Heep Shaw 1Heep Shaw 8Heep Box 12Heep Shaw 9Heep Shaw 19Heep Shaw 15Heep Goodbye 1Heep Box 10 BIG

gb3

12:45 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

11-11-08

Mindview Metal Convention 2008

Festival report logo plat

Zondagmiddag weer op post voor de Metal Conventie.

Vreemd is dat ondanks de boomende metalscene, dit event toch niet zo een publiekstrekker is. De edities in Stekene waren niet alleen qua aanbod groter; er kwam ook aardig wat volk op af. Er was veel promotie rond nieuw talent dmv demo’s en promo en het aanbod van diverse handelaars was veel groter. Dit laatste was nu bijna onbestaand. Blijkbaar heeft naast Metalzone niemand nog een kans. Ook geen 2de hands-markt, wat ikzelf zeer spijtig vind. Ik hoorde links en rechts dan ook deze mening tussen pot en pint verkondigen.

De namiddag werd aaneengepraat door Adinda, Miss Metal 2009 (foto). Lerares taal en godsdienst ergens ten velde. Toch had ik verwacht dat het presenteren met iets meer ‘flair’ zou gebeuren.Me 1 xx

Gelukkig zijn er ook enkele optredens die de komst naar Beveren enigszins kunnen verantwoorden. Al zijn deze dan weer veel te kort. Maar zo is het altijd wel iets. Ik herinner me Axxis en de Kiss tribute enkele jaren geleden, dat was toch wel wat opwindender dan wat we gisteren kregen.

Goed. FEEDFORWARD klinkt als bandnaam wel geweldig, maar het haast pastorale setje dat er werd gebracht was nogal braaf. Aardig zangeresje, mooie stem en prima gitraarwerk en keyboards, maar het leek eerder op een hotellounge dan op een metalgebeuren. Ook al spelen de bands hoofdzakelijk akoestisch, graag iets meer pit!Conv 1 XXConv 2 XXFeedforward 1 XX

Ondertussen kregen we nog een erg gothic modeshow, maar daar valt verdomme toch veel meer uit te halen, jongens en meisjes!!

Dan VIRUS IV. Ondanks een vrij aardige cd met soms zeer technische en gedurfde progressieve metal, bleef het bij een brave set. Maar hier zat wel meer is. Zangeres Magali Luyten beschikt over een zeer sterke stem, maar bleef een beetje teveel binnen te lijntjes. Slechts af en toe ging ze ‘erover’.  Nu valt het wel erg mee voor haar dat ze er wel heel erg goed uitziet. Haar bijdrage aan de laatste Ayreon-cd is ook mij niet onopgemerkt voorbij gegaan. Toch zou ik ze eens graag voluit met band zien gaan.Virus 2 XXVirus 5 XXVirus 9 XX

Laatste live-act was HEIDEVOLK, een medieval folkmetalgezelschap uit Gelderland. En dat zullen we geweten hebben! Het Gelderse volkslied klonk zelfs.

Heidevolk ging volledig akoestisch en wist met zijn getalsterkte toch te boeien. De percussie d.m.v. een dubbele trom gaf er een echt authentiek kleurtje aan. Natuurlijk heeft dit met metal niets meer te maken – metal kàn niet akoestisch – per definitie dus. Heidevolk staat bvb ook mijlenver af van bvb Eluveiti welk toch nog behoorlijk wat deathmetal bevat. Dit is eerder een bizarre vorm van pure folk, gebracht met de serieux van metalmuzikanten. Tegelijk teren ze op een streven naar ‘gevoel van oorsprong’. Iets wat ik enkel maar kan toejuichen. Ik vond het zeker een geslaagde doorgang en hoop ze toch eens in vol ornaat te zien.Heidevolk 2 XXHeidevolk 1 XXHeidevolk 4 XX

Natuurlijk niet teveel lullen over Metalzone, want zij hebben natuurlijk wél het spul wat je elders niet vindt…dus met een verse buit en nog wat Saxon voor het goed gevoel keerde Tarkus zondag gerustgesteld terug naar zijn grot.

16:12 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

BLIKFEST 2008....All Hell Breaks Loose!

Festival report logo

BLIKFEST is een metalfestival waar hoofdzakelijk Belgische bands worden geprogrammeerd. Dat is natuurlijk een goed punt. Met een fantastische PA en een ruim podium kunnen deze dan ook eens voluit gaan i.p.v. in kleine achterafzaaltjes of vochtige JC’s te moeten spelen. En ze zijn het waard! Geen enkele band gedraagt zich onwennig in deze professionele omgeving en dat hoeft ook niet want technisch zijn ze aan mekaar gewaagd en spelen dan veelal ook met een verbluffend vakmanschap.

Voor de geëngageerde lezer, en ik bedoel dan muzikanten die hier zouden terechtkomen, toch nog even verduidelijken: de meeste van de bands op de affiche zijn niet echt ‘mijn ding’. De metalscene is zodanig divers en de omschrijving van de diverse stijlen vergt soms een arsenaal aan adjectieven (sferisch-folk-black-emo-death-grind-thrash-doom-melodic-viking,….) waar ik mij niet aan laat vangen, so to speak. Ik ga voor de dynamiek, het engagement en de techniciteit waarmee een band mij al of niet kan meevoeren. En neem het me niet kwalijk als ik hier stel dat er m.i. iets meer variatie in de programmering mocht. Fijn natuurlijk voor de bands als iedereen zich wat in hetzelfde straatje bevindt, maar ik mistte een melodic- true- of powermetalband op de affiche. Kwestie van dan toch eens even adem te kunnen pakken. De meeste bands hadden een zeer sterke frontman, maar échte zangers vind je niet terug in deze wat éénvormige programmatie. Genoeg energie en ‘ballen’, maar voor mij veelal inwisselbaar. No offence natuurlijk, want ik heb écht genoten van de bands. En of je nu Viking- of Blackmetal speelt: ik moet vaststellen dat het met de motivatie en het technisch kunnen bijzonder goed zit. Uiteraard speelt hierin mee dat het voor velen mogelijk is om een goed (cd) produkt op de markt te brengen, iets wat, zeg maar, tien jaar geleden nog voor de meesten een droom leek, is nu wel bereikbaar. Dit gezegd zijnde….

Timetable XX SMALLLaten we vooral niet om de pot draaien. De bands die ik op deze editie aan het werk zag waren stuk voor stuk van topniveau. Niet echt allemaal mijn smaak, maar over de inzet en professionaliteit valt niet te twijfelen: het zit ontzettend goed met ‘onze’ metalbands.

De PA van dienst liet ook niets aan het toeval over: pedal to the metal – bere-vet en keihard zonder enig storend element. Prima werk dus. Daar ik weeral dringend mijn portie herrie nodig had was ik op tijd aanwezig. Kwestie van niets te missen. Wie weet wat deze dag weeral in petto ging hebben. Op naar de bands dus!

De kop werd afgebeten door KLUDDE. Alvorens hier smakelijk mee te gaan lachen, toch Eenige Duiding. Een fijne trend die zich al even manifesteert is het teruggrijpen naar Oud-Nederlandse tradities. Death- Black- en vooral Folk-geïnspireerde metalbands bedienen zich soms al te graag van het Nederlands. Het Nederlandse (Gelderse!!) gezelschap Heidevolk is hier bijzonder is, daar later meer over. Over de verstaanbaarheid wil ik het niet hebben, toch songtitels als ‘Karos der Toverheksen’ of ‘Slet’ laten weinig aan de verbeelding over. Kludde weet al wel gelijk de toon te zetten voor het verdere verloop van het festival. Als dit al zo geweldig klonk, was ik helemaal klaar voor de rest!001 Kludde 1 XX002 Kludde 2 XX003 Kludde 4 XX

Het Antwerpse LEMURIA was volgende aan de beurt. Ik zag een keyboard in de line-up en dat wekt altijd mijn aandacht. Zeer terecht zou blijken. Lemuria begon wel erg heftig. Beetje metalcore achtig, maar algauw kwamen er behoorlijk bombastische keyboardpartijen opduiken waardoor het geluid soms over the top werd zonder te verzuipen. Vooral het laatste nummer, vraag me geen titels, was van een zeer hoog niveau waardoor deze band een zeer positieve indruk naliet.004 Lemuria 4 XX005 Lemuria 5 XX006 Lemuria 3 XX

HERFST zette de feestelijkheden verder. Zoals de naam al doet vermoeden, geen echte happy-metal band. Perfecte timing ook om deze band aan het werk te zien. Melodieuze deathmetal was the name of the game en dat was exact wat we kregen. Wat vooral opviel, waren de looks van de muzikanten. Qua presentatie was dit wel af. Muzikaal echter was het me allemaal wat gelijk – wat daarom niet negatief bedoeld is, ik ben tenslotte geen deathmetal kenner. Technisch was het wel dik ok, ik weet niet wat er de laatste jaren aan de hand is, maar (en dat geld voor quasi alle gitaristen aanwezig) ook hier werd stond ik ademloos naar de muzikanten te kijken. Jammer dat het soms een beetje een muur van geluid werd, maar strak was het wel. Al bij al een geweldige prestatie over de hele lijn.007 Herfst 2 XX008 Herfst 5 XX009 Herfst 3 XX

 

 

 

Van THURISAZ had ik on-line al wat gehoord en de verwachting was dan ook hoog gespannen. Als adjectief werd er het ‘avant-garde’ aan toegevoegd. Zeer terecht overigens want Thurisaz weet behoorlijk wat variatie in zijn nummers te brengen. Al van bij de aanvang voelde je dat hier overal aardig over nagedacht was. Van sferisch tot vette brutale stukken, soms melodieuze flarden, kortom: grensverleggend, gevarieerd en voor mij het eerste hoogtepunt van de dag. 010 Thurisaz 11 XX011 Thurisaz 5 XX012 Thurisaz 10 XX013 Thurisaz 6 XX014 Thurisaz 7 XX015 Thurisaz 9 XX


 

AFTER ALL was zaterdag zowat de enige vintage-metalband. Met al een stapel cd-releases op hun actief en bijzonder ervaren qua touren, waren zijn haast anciens. AA speelt thrash zoals we er in de jaren ’80 mee geconfronteerd werden: strak, snel en – bijzonder leuk: met een even nostalgisch geluid. Ik zou bijna durven stellen dat AA de enige band was waar ik me muzikaal wat in herkende. Eén van de gitaristen leek gewoon weggelopen uit de line-up van Forbidden. Anthrax, Agent Steel en Exodus lijken de grote voorbeelden. Thrash met een knipoog, geen demonische Slayertoestanden, maar recht toe aan beuken. Naast mij ontstond (eindelijk) een moshpit, maar blijkbaar met onvoldoende liefhebbers want deze doofde vrij snel uit. AA wist me te bekoren door hun energieke, eerlijke maar vooral herkenbare set.016 After All 1 XX017 After All 5 XX018 After All 7 XX019 After All 2 XX020 After All 10 XX021 After All 9 XX

 

 

 

 

IN-QUEST behoort volgens velen tot de absolute top van de Belgische metalscene. Gezien hun reputatie (cd’s, supports, GMM,…) zou er dan ook niets mogen mislopen tijdens hun set. Toch konden ze me niet of nauwelijks boeien. Ik zag ze eerder al op Graspop en daar kon het wél. Lag het aan hen of aan de mix? Ik dacht dat ze een eigen geluidsman bij hadden, wat toch een positief gevolg zou moeten hebben?  In ruil kregen we een muur van geluid, alles en altijd loeihard zonder enige nuance. Ik stond afwisselend vlak voor de backline van de gitaristen die wel druk doende waren, maar één  brij van geluid was mijn deel. Gelukkig zitten er in de muziek van In-Quest voldoende downbeats om toch nog enig gevoel van structuur te laten blijken. Jammer dus, tegen volgende keer even de geluidsman briefen!022 In-Quest 5 XX023 In-Quest 6 XX024 In-Quest 7 XX

 

 

Dat de timetable al even overschreden was deerde niemand. Het was ondertussen 2240u en de Belgische koningen van de Black Metal, ENTHRONED, dienden nog aan hun set te beginnen. Als enige band mochten zij over de ganse diepte van het podium beschikken. Ik hoopte dan ook op enig spektakel. Na langdurig soundchecken en een schminkbeurt (ah ja!) betrad het kwartet het podium. De introtape zette de sfeer gelijk. Toen de eerste moordende riffs werden ingezet werd duidelijk dat we hier niet met prutsers te maken hadden. Deze stijl van Black Metal vergt nogal wat van de toeschouwer. Ondanks het wel furieuze spel op het podium bleef het publiek vrij rustig. Dat een groot gedeelte van de zaal aan het leeglopen was, was mogelijk deels te wijten aan de vermoeidheid, het volume en mogelijk de keuze van de headliner. Enthroned mag misschien wel de top zijn in zijn sector, niet iedereen valt voor de razendsnelle riffs en de veelal krijsende stem. Persoonlijk was ik er ook niet echt van ondersteboven, daarvoor had er misschien meer werk gemaakt mogen worden van FX zoals rook en, why not,…vuur. Misschien kan het niet op deze locatie, maar ik ben er van overtuigd dat dat wel een meerwaarde had gegeven aan de set. Toch heb ik enkele nummers mee ondergaan waarna het hazenpad werd gekozen.025 Enthroned 1 XX026 Enthroned 2 XX027 Enthroned 4 XX028 Enthroned 6 XX029 Enthroned 9 XX030 Enthroned 8 XX

 

 


 

Blikfest 2008 was een behoorlijk heavy gebeuren. Zowel qua stijl als qua volume mocht het tellen. Niets dan positiefs over de organisatie. Enige opmerking blijft: waarom geen true- of powermetalband? Het aanbod was kwalitatief wel ok, maar een beetje variatie mocht wel. De editie 2007 was op dat gebied veel sterker. En dan nog: ondanks een rookverbod in de zaal (logo’s van 2m liegen er niet om), waren er toch weer enkele vetzakken die het niet konden laten. Jammer dat er niemand van de organisatie hen daarop wees.

Tot de volgende!

BIG


 

16:03 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

10-11-08

... to end all wars

070610 De Panne 088

(Willem Vermandere 'Duits Kerkhof' - foto by Tarkus)

09-11-08

ME-TAL-IZED

Ja, ok, met mij gaat het goed, prima zelfs. Bedankt voor het vragen! Ik zou zelfs stellen: als het me u half zo goed gaat als met mij, stelt zelfs ù het goed.

Een bere-heavy weekend zit nog weg te zakken in mijn systeem. Ben ik plots gewichtheffer of kogelstoter geworden? Neen, edoch, de last werd vooral gedragen door mijn oren. Wat er zich tussen beide onderdelen bevindt werkt ook nog zoals het hoort. Toch even uitkijken met scherpe voorwerpen en mij vooral niet laten schrikken.

Zaterdag had Blikfest plaats, het reeds gereputeerde metalfestival in Beveren. Dat het er soms wel erg energiek aan toe ging, kan u binnenkort lezen en zien op deze blog. Nu ben ik net terug van de Mindview Metalconventie - op dezelfde lokatie. Altijd weer gezellig om met gelijkgestemden te ouwehoeren over euh, metal en 'the scene' natuurlijk. Ook hiervan zeer binnenkort verslag.

Ook nieuws voor diegenen die deze blog al eens napluizen op fotowerk (om deze dan illegaal te downloaden en ten gelde te maken natuurlijk....). Dit weekend is het nieuwe materiaal gedoopt. Of het oude niveau al of niet verbeterd is dient u zelf maar uit te maken zeer binnenkort.

Enfin, morgen één dag aan den arbeid om daarna een week lang
bovenvermelde beloftes na te komen (en te strijken, en om in den hof te werken, de auto te kuisen,...). Toch nog een woorde van dank aan mijn gezelschap van vandaag...

18:53 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)