22-02-09

Er staat een paard in de gang!!!

22/02/2009 Zondag-TV! Maak zelf uw verhaal...

Spel 1 txt

 

Spel 2 txt

Spel 3 txt

Spel 5 txt

Spel 6 txt
13:59 Gepost in Actualiteit | Commentaren (3)

18-02-09

Ver over de rand van het toelaatbare!

low-cost-mental-health-therapy-SMALLWie eerlijk is voor en met zichzelf leert met de jaren zijn zwakke kantjes kennen. Tarkus heeft ook nog enkele diepmenselijke trekken en weet die dan ook af en toe in kaart te brengen. Helaas gebeurt dat niet altijd op een plaats of moment dat hij zelf kiest.

Een sterke vorm van agressie maakt deel uit van mijn Zijn. Een agressie die ik normaliter - zeg maar: in normale omstandigheden - best kan onderdrukken. Maar dat is dan buiten externe katalysators gerekend. En ik denk nu niet aan elementen die verkeersagressie kunnen opwekken, lange files aan de kassa, of mensen met een irritante zweetlucht. Neen.

Wat mij dagelijks tot op de rand brengt is de programmatie van de radiozender(s) die vandaag de dag de dienst uitmaken. Ik hoor u al zeggen: zet het ding af! Maar zo eenvoudig is het niet. Onze radio is niet van die aard dat een goede ontvangst aan de orde van de dag is. De radio op de werkvloer staat meermaals afgestemd op wat ik minzaam 'de aller ergste van alle pokkezenders EVER' noem. Moet ik nog verder gaan? Voor wie niet mee is: MNM.

Ik had al een absolute hekel aan Donna, MNM slaagt er in om qua banaliteit deze nog naar de kroon te steken. En dat wil wat zeggen. De pubers die deze zender bemannen weten NIET wat radio maken is. Net zoals hun identieke broertjes 4FM en Q-Music, same difference.

Wie er nu achter de microfoon zit, de troep is steeds hetzelfde. Elk 'programma' is een doorslag van het vorige en reeds een voorbode van het volgende rot-uur. Elke brabbelaar heeft net dezelfde playlist waardoor sommige liedjes haast letterlijk tot spastische reacties in mijn darmsysteem leiden. Een systeem waarvan ik in normale doen nochtans niets te klagen heb.

Dat zij de grootste commerciële troep draaien die voorhanden is, daar valt nog over te discussiëren, smaken durven al eens te verschillen, maar de vorm van herhaling is echt een staaltje van armoezaaierij. En geloof me vrij: de dag erop is het weer van hetzelfde. Weddenschappen in de aard van: "Gaan ze voor 10u één, twee of drie keer Coldplay/Lilly Allen/Amy McDonald draaien?" behoren op de werkvloer tot de dagelijkse (flauwe) grappen. Ja, dàt is de humor die gehanteerd wordt om zich te wapenen tegen de pest, de cholera, de meest etterende buil uit het hele mediacircus: MNM.

U leest het: het zit diep, heel diep, en het laatste is er nog niet over gezegd.

 

13:47 Gepost in Actualiteit | Commentaren (2)

't Kan vriezen, 't kan dooien!

6 GMMTerwijl iedereen zich afvraagt of het fijne weer waar u en ik zich dagelijks moeten doorploegen ooit nog gaat veranderen, kijk ik graag al eens verder in de toekomst. Met de oprechte wens dat het ooit eens ophoudt met regenen en vriezen - of een combinatie daarvan - durf ik al eens naar de komende zomer kijken.

Nu het overgrote gedeelte van de programmatie van Graspop rond is, gun ik graag samen met u (wie reeds een wee gevoel in de maag krijgt enkel en alleen al bij het lezen van de naam 'festival', gelieve zich te onthouden) een blik op de programmatie te werpen.

Een bijzondere affiche, dat kunnen we wel stellen. Vooreerst: geen Iron Maiden, wat langs de ene kant wel eens moet kunnen, maar dan stelt zich al snel de vraag: wie gaat dat gat opvullen? En dan zijn we al snel uitgeklapt.

De organisatie heeft zich opgetrokken aan volgende headliners: Motley Crue, Slipknot en - hou u vast - Marilyn Manson. Een bont allegaartje dus. Of zoals het cliché wil: voor elks wat wils.

Vrijdag wordt duidelijk de dag voor eerder traditionele bands: oa Firewind, Jon Oliva's Pain (ex Savatage), W.A.S.P., Exodus, Blind Guardian, Dream Theater, Heaven & Hell en The Crue. Uiteraard zal Heaven & Hell het hoogtepunt worden, zover is duidelijk. Dream Theater heeft me op een festival zelden ingepakt, dus dat wordt afwachten. 

Zaterdag gaan we een versnelling hoger en vooral - sneller. Thrash, speed en allerhande -core bands zullen de weide in een kolkende massa veranderen. Kataklysm, Mastodon, Lacuna Coil, Killswitch Engage, Hatebreed en afsluiter Slipknot spelen ten dans. Welke trend dit jaar voor de nodige animatie zal zorgen is nog niet duidelijk. Een ouderwetse moshpit? Een Wall of Death? Circle of Death? Uitkijken. In de brede zin van het woord. Niet direct een hoogtepunt die dag, maar wel opportuniteiten tot fijne foto's, dat spreekt.

Zondag laat nog ruimte voor enkele klappers - of het geld moest op zijn. Scar Symmetry, Devil Driver, Sacred Reich, Epica, Anthrax, Trivium, Disturbed en Marilyn Manson zorgen op zijn minst voor een zeer heterogene affiche, maar ik loop voor weinigen écht warm. Epica en Scar Symmetry uitgezonderd.

Tot hiertoe lijkt het voor mij een aanvaardbare maar niet echt meeslepende affiche. Metal is natuurlijk een huis met vele kamers. Elke week komen er weer echt vernieuwende bands bij en GMM levert toch altijd weer een staalkaart van wat er leeft in 'de scène'. Ik weet niet of er nog iets gaat aan toegevoegd worden. Persoonlijk hoop ik dan altijd nog op een echte heavy metalband zoals Primal Fear of Hammerfall of, ja, Saxon. De toegangsprijs blijft ongewijzigd en het bier is goedkoper dan op Werchter. Ik hou jullie op de hoogte!

Afspraak aan de laatste toog links voor het podium...

 

06:59 Gepost in Muziek | Commentaren (2)

16-02-09

Noblesse oblige!

Eindelijk....na 30 jaar heeft Tarkus dit legendarische album op vinyl. Mission accomplished! 

cover_4925101112008

10:29 Gepost in Muziek | Commentaren (1)

'Valkyrie' - een director's cut docu?

2898324242_e65f390ed8Geschiedenis is een schoon ding.  Zelf durf ik me er al eens in te verliezen; zo erg soms dat het bijna lijkt alsof ik er zelf bij was. Het gebeurt dat ik na het lezen van een reeks boeken over het zelfde tijdsgewricht mezelf tot ‘kenner’ benoem. Tot ik iemand tegenkom die de vloer veegt met mijn vergaarde kennis. Dan realiseer je maar pas de complexiteit van de dingen die geweest zijn. En je eigen beperkte bevattingsvermogen.

Helaas wordt geschiedenis in ons onderwijs óf straal genegeerd, óf exclusief gebruikt om de staatsleer – de huidige ideologieën en verworvenheden naargelang de heersende politieke normen te verspreiden. En gezien momenteel alle normen in dit land verwaarloosd worden, is men het noorden zowat kwijt. Caesar, Napoleon en Hitler zijn de namen die sommigen na hun 18 jaar nog vaag herkennen, en daar houdt het bij op.

Soms is het dan maar een goede zaak dat er eens een film over een geschiedkundig feit in de zalen komt. Of deze nu geromantiseerd is (‘Pearl Harbor’), visueel ongemeen realistisch is (‘Saving Private Ryan’), een kanttekening uitvergroot in een groter geheel (‘Enemy at the Gates’) of een echt scharnierpunt in de geschiedenis (‘Der Untergang’); het is voor vele jongeren én ouderen soms de enige verwijzing naar hoe-de-dingen-echt-waren, uiteraard steeds met het nodige voorbehoud.

Al bij al verdienstelijke films die zelfs voor puristen weinig ruimte overlaten om op te vitten. Trouwens: het moet ook nog een béétje entertainend zijn, niet?

Gisteren ben ik ‘Valkyrie’ gaan zien.

Uiteraard roept de naam ‘Tom Cruise’ al gelijk de nodige wenkbrauwen en voorhoofdsfronsen op. De meeste van ’s mans films zijn licht zaterdagavondvertier, waarmee ik niet wil zeggen dat dhr Cruise niet kan acteren. Cruise kan zeker acteren, en eenmaal je er in slaagt om hem los te koppelen van zijn celebrityfactor, weet hij zelfs mij mee te nemen in zijn verhaal. Al vergt dit ook wat inzet van de kijker.

Zijn fysieke gelijkenis met het hoofdpersonage – von Stauffenberg -  is uiteraard mooi meegenomen. Maar er is meer, veel meer dat deze film zo goed maakt.

De fotografie is bijzonder sterk. Het levert beelden op die ik niet snel zal vergeten. Ook al komen sommige scènes – zoals het aantreden van het reserveleger – wat over-gestileerd over, in de vaart der gebeurtenissen past dit perfect. In-door scènes, de vele kantoorbeelden, lijken zo écht dat het bijna geen film meer lijkt. Wat ons brengt bij het realisme van de film.

425.valkyrie.090607


Als von Stauffenberg op missie is in de Berghof, kwam mijn (resterende) haar echt overeind. Ook een scène die blijft plakken. Evenzo de Wolfschanze en de perimeter van Hitler’s hoofdkwartier gaven een behoorlijk beeld van de toestand aldaar.

Het verhaal ga ik hier nu niet helemaal uit de doeken doen. Ik had er tot voor enkele weken – in alle eerlijkheid – enkel maar een redelijke notie van. Vandaag weet ik zoveel meer. Is er dan niets negatiefs over ‘Valkyrie’ te melden?

Eigenlijk niet. En toch voelde ik me op het einde niet helemaal ok. Wat had ik gezien?

Een film over het zoveelste – mislukte – moordcomplot tegen Hitler. Het verhaal gebracht met de nodige achtergrondinformatie en in beeld gebracht op een dynamische wijze. Een excellent gekozen cast, waaronder zeker Cruise, maar ook o.a. Terence Stamp, Kenneth Branagh en Tom Wilkinson (wat Tom Cruise nagenoeg de enige Amerikaanse acteur maakt (...)), en nog een hele rits redelijk onbekende perfect gekozen tronies.

Verder uitmuntende settings, waarbij de geloofwaardigheid zelden in het gedrang komt. Daarom moet u deze film zien. Maar langs de andere kant…

Enkele weken geleden zag ik op Canvas een documentaire over hetzelfde onderwerp. En het moet gezegd: deze was ook wel bijzonder goed. De gespeelde scènes waren erg geïnspireerd en sfeervol; de duiding meer dan voldoende.

Na het bekijken van ‘Valkyrie’ moet ik dan ook vaststellen dat de film wel erg hard lijkt op de docu. Natuurlijk loopt de verhaallijn gelijk en zijn er een paar indrukwekkende scènes die enkel tot zijn recht komen op het grote doek. In de film worden enkele karakters iets meer uitgediept en overduidelijk was er iets meer cash voorhanden om hiervan een soms aangrijpend realistisch beeld van de gebeurtenissen te creëren.

Het is ook jammer dat je de plot en vooral: de noodlottige afloop al kent. Door de docu te zien kreeg je een ingekorte versie van ‘Valkyrie’. Dat is dus een compliment voor de makers van de docu.

Hoe dan ook: ‘Valkyrie’ is een excellent gemaakte film die een – voor zover wij weten – accuraat beeld geeft van de gebeurtenissen. Ik was gefascineerd door het hoge realisme en keek me de ogen uit aan zowel de details (alhoewel, Hitler in een Ju52 in  1944?) als aan de panorama’s en massascènes. De cast is top en de bescheiden soundtrack is zoals het hoort nauwelijks ‘aanwezig’.

Wie de docu heeft gezien krijgt mogelijk de indruk naar een extra lange versie van diezelfde docu te kijken, maar zal zich ook geen seconde vervelen. De film laat ook nog maar eens blijken dat het niet altijd rozengeur en maneschijn was in het Derde Rijk. Maar mogelijk herinnert u zich dat nog wél vaag uit de geschiedenisles!

08:24 | Commentaren (1)

07-02-09

Alles komt terug!

 

poehMinister Turtelboom, iemand die ‘iets’ onduidelijks met vluchtelingen doet,heeft een door ons gesponsord uitstapje gemaakt naar Somalië. Ze zag er haast exotisch opwindend uit in haar semi-safaripakje. Maar het was niet om een onderzoek te doen over de afkomst van de gelijknamige likeur, nog over de voorplanting van de woestijnspitsmuis. Ook niet voor een Celebrity Toast Kannibaal.

De excellentie was op bezoek in één van de vele vluchtelingenkampen. Kampen waar de meeste residenten reeds 10 tot 15 jaar waren ondergebracht. Zonder enig perspectief, dat spreekt. Het licht daagde in Turtie’s hoofd om uit deze groep mensen een fijne selectie te maken om vervolgens te herlokaliseren – ja, een term uit Stalin’s tijd. U leest ook het woord ‘selectie’, hetzij zonder mannen in witte jassen en kepies op in er bij.

Weliswaar niet als strafmaatregel, maar om deze individuen een betere toekomst te bieden. Land van melk en honing zou België zijn. U leest het goed.

Niet alleen zitten wij hier alvast uit te kijken naar de komst van deze groep. Een land als het onze (…) waar een stabiele regering, een betrouwbare justitie en een zee van vacatures het cement vormen in een bijzonder rooskleurige samenleving, is immers altijd bereid om anderen uit de nood te helpen. Misschien kan Anciaux Bert (m, Belgisch politicus, clown) nog wel een plakploeg gebruiken?

Maar nu even serieus.  Wie vindt zo iets uit? Wie heeft nog maar het lef om zoiets te komen verkondigen? Is het Anciaux-virus aan een niet te stoppen verspreiding begonnen? Is er iets mis met het leidingwater? Teveel fijn stof in de politica’s longen? Ik mag het hopen.

Niets persoonlijks tegen Somaliërs, daarvoor ken ik ze niet goed genoeg. Maar de enige plaats waar ik deze wil tegenkomen is in het Zuiderpershuis. En daar ben ik tot op heden niet in geslaagd.

Wat Dhr Anciaux betreft: ik ga me hier niet laten verleiden tot hele epistels.Dit is geen politieke blog – al heeft Bert bitter weinig met politiek te maken. Toch moet ik deze politicus aanraden dringend een arts op te zoeken. Voor we het weten hebben we hier met een familiedrama te maken en dan heeft weer niemand het zien aankomen. Daarom: Waarde Excellentie: raadpleeg uw arts!

En mijn inkt is nog niet droog of de media meldt ons dat er een bende allochtonen een school kort en klein heeft geslagen. Dat die dan weer ergens in Somalië thuishoren, waar ze hun ongebreidelde en per definitie aangeboren agressie en haantjesgedrag kunnen botvieren, zou tot een ruil kunnen leiden. Of neen, euh, misschien niet, ik weet het niet.

…..

…..

…..

14:56 Gepost in Actualiteit | Commentaren (1)