17-03-09

Seemingly Blissful - Syren @ PandDemonium 16/03/09

 Op maandag 16 maart  is er een akoustisch concertje van Syren in de Panddemonium.
Ze spelen om 20.30 ,goesting om mee te gaan ?
Grtjs   Pat

Een verrassing zit soms in een klein hoekje. Een kort mailtje is soms genoeg om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Gevolg was uiteindelijk dat ik gisteravond om 1952u aan de toog zat van de PandDemonium, Antwerpen’s heavieste café. Maar het was niet om scheurende gitaren of donkere growls en dubbele bassen te horen. Verre van dat zelfs.

Het tot dan voor mij onbekende damestrio SYREN zou een akoestische set geven, dit ter promotie van hun debuutcd ‘Dehumanized’. Of ik blij was dat ik daar was? Blijkt achteraf van wel!

Syren is een vrouwelijk trio dat muzikaal graag tapt uit vele vaatjes. Hun muziek doet erg denken aan vroege Heart (‘Dog & Butterfly’, ‘Dreamboat Annie’), met de power en gedrevenheid van Melissa Etheridge (zoals ‘Unusual Kiss’, ‘I want you’) en daarover fijne invloeden van country en singer-songwriter zoals Indigo Girls. You get the picture.

Zangeres Erin Bennett (USA, git/voc), bassiste Amanda Smith-Skinner en op drums/percussie/zang Jo Heeley, beiden uit de U.K., zijn sinds 2006 een erg succesvolle act in het clubcircuit. Hun eerste cd is nu uit en de meiden zijn de hort op om deze te promoten.

Dat ze geroutineerd zijn was gelijk duidelijk; niet alleen de sterke stem en strakke gitaarspel van Erin, maar zeker evenveel het basspel trok de aandacht. Op een fretless bas (waaronder een opstaande) leek het of Amanda vergroeid is met haar instrument. Met haar bewegingen en volle rondingen, als in een trance, leek het of ze haar instrument méér dan bespeelde… Het sobere percussiewerk was dan weer eerder functioneel maar subtiel en met een prima timing.

De set duurde een goede 70’. Daarin kregen we zo goed als de volledige cd te horen, maar natuurlijk ook enkele extra’s. De dames hielden zich volledig aan hun eigen werk, al hoopte ik stiekem op iets van hun voorbeelden. Dit bleek echter niet nodig, want elke song greep zowat gelijk naar de keel. Sommige passages klonken zo doorleefd en gemeend dat het voor mij nog lang mocht doorgaan.

Op deze eerlijke presentatie van even eerlijke muziek viel dus weinig aan te merken. Wat m.i. het niveau nog hoger zou kunnen tillen, is meer harmony-zang. Dit gebeurde slechts sporadisch, maar dan wel op een hemelse manier.

De presentatie was eerder mat. De drie eerder kleurloze meiden zijn nu niet direct postergirls. Het feit dat deze avond misschien een goede repetitie was voor volgende optredens was misschien een excuus en de absoluut natuurlijke en pretentieloze houding eerder een pluspunt dan een teken van nonchalance. Een korte babbel achteraf bij de aanschaf van de cd bevestigde dit enkel. Syren heeft deze tour zelf gepland en gefinancierd. Acts als deze verdienen dan ook alle steun van de muziekliefhebber.

Ik krijg het bijna niet geschreven, maar als je wil weten of er veel volk was.. dat viel mee voor een maandagavond: 15! De PandDemonium is een aardedonker hol (no offence!), dus het werd per uitzondering met de flits werken.

02 Erin 06501 Amanda 01702 Jo 029

01 Syren 154 BIG

01 Jo 03703 Erin 06804 Amanda 10607 Erin 130 BIG


syrenDe cd is ook een aangename verrassing. Ik heb’m na het concert nog quasi volledig gespeeld met de hoofdtelefoon op. De productie is hard en echt in-the-face. De glijdende bas ligt er, net als bij de live uitvoeringen dik bovenop wat de songs extra kracht geeft. Toch heb je op het einde het gevoel dat je meer dan genoeg hartepijn en ontboezemingen over je heen hebt gehad. Daarvoor zijn de teksten en het timbre soms wat té doorleefd en persoonlijk.

Voor een cd in eigen beheer is dit meer dan excellent. Wat de stelling alle eer aandoet: Wat we zelf doen, doen we beter. En dat is over de plas ook zo.

16:34 Gepost in Muziek | Commentaren (1)

Commentaren

Je z/w foto's zijn erg geslaagd. Prachtig resultaat en zeker voor de plek waar je fotografeerd. Proficiat.

Gepost door: patrick | 17-03-09

De commentaren zijn gesloten.