24-03-09

Krossbreed & Incinerate @ De Rots, 21/03/09

Concertverslag Metal logo 4

 


Het komt niet altijd zoals gepland. Was gepland: een rustig avondje pintje drinken en wat bijkletsen, werd uiteindelijk een avond vol heftige death- en thrash metal in rockcafé De Rots. Uiteraard werd het bijkletsen en de meer dan verdiende pint achteraf nog goedgemaakt. Gezien een optreden in ’t centrum altijd vroeg begint omwille van de geluidsoverlast, was ik waarlijk vroeg in het centrum. Voor de gelegenheid met de tram; parkeren kost een immers fortuin en vermits ik toch ter plekke nog een falafelke wou binnenschuiven alvorens mij in de arena te begeven, was ik om1830 al in het hart van onze metropool. Enfin, dit gaat u allemaal geen zak aan, laat staan dat het u interesseert.

In De Rots, een etablissement dat ik nog maar een 3-tal keer bezocht heb, was de sfeer al sterk ingezet. De uitbreiding met het centrale podium (ten koste van de winkel) was een prima initiatief. Qua mogelijkheden biedt dit veel meer dan de beperkte toestand in de PandDemonium. Maar het is nu eenmaal zoals het is.

Historisch amicale en muzikale banden maken dat ik dus vooral kwam kijken naar INCINERATE, een wel heel prille vierkoppige trashband uit de eigen contreien.

Thrashmetal is nu nooit helemaal mijn ding geweest, zelfs in de hoogdagen midden jaren tachtig liep ik er niet echt voor warm. Toch kan ik vandaag gerust een set van Exodus of Testament zonder psychische nazorg doorstaan. Maar dit is Exodus niet. Het neigt mij ook eerder naar deathmetal, al zijn er al voor minder… Incinerator is natuurlijk niet zo technisch onderlegd en heeft duidelijk nog wat setjes te doorploegen alvorens de routine van zich zal doen spreken. Op het enthousiasme van de frontman valt niet veel te zeggen. In een poging een moshpit te doen ontstaan wierp hij zichzelf in ‘the zone’. De bassist en gitarist lijken zich eerder weg te denken van het podium. Dat kan een pose zijn, maar ik zie toch liever wat fysiek engagement. Maar wat niet is, kan nog komen, zeggen ze dan. Geluidstechnisch zat het wel ok. De stijlgebonden sound is op zich natuurlijk al wat ‘blurry’, al werd er redelijk strak gespeeld. De eerder korte songs leken – voor mij althans – wel wat op mekaar. Misschien zou het geen slechte zaak zijn om met een net iets originelere stijl op de proppen te komen.  Incinerate heeft niet alleen een geweldige naam; zij beschikken m.i. ook over het potentieel. Nu nog een eigen geluid en eeuwige roem wacht hen.

Incinerate 1Incinerate 2Incinerate 4Incinerate 5Incinerate 3Incinerate 6

 

 

 

 

 

incinerate
 


KROSSBREED heeft al iets meer kilometers op de teller.

Van hier naar Wacken en terug is al een slordige 1200 km. Dat telt als je dat te voet moet doen, maar Krossbreed, (°2003, Antwerpen) heeft dit in stijl gedaan toen ze daar mochten spelen n.a.v. het scoren op de respectieve ‘battle’. Krossbreed speelt behoorlijk strak en swingt bij momenten meer dan goed voor mij is. Ik hou van een ‘groove’ in de songs en die zorgt met regelmaat voor een adempauze in de anders als een goederetrein doordravende machine. Ik hou bvb erg veel van Lamb Of God of Killswitch Engage. Maar zo ver gaat het nu ook weer niet. Sepultura en Machine Head liggen er erg duidelijk bovenop. Zanger/gitarist Michel is een prima frontman. Zijn strot lijkt onvermoeibaar en de strakke brute riffs komen vlot uit zijn pols. Bassist Stef vormt met de drummer een sterk duo. Qua presence valt er niet veel op te aan merken. Nieuwe gitarist Stefan oogt nog wat onwennig, maar zijn spel past perfect in het geheel. De tweede helft van de set werd gespeeld door de vorige gitarist, wat wel voor een ander geluid zorgde. Een cover van Machine Head, ‘Davidian’ liet nogmaals horen waar de bulk van de mosterd vandaan kwam.

‘Carved in Stone’ is hun cd-visitekaartje tot vandaag, maar naar eigen zeggen zit de full-cd er aan te komen. Liefhebbers van technische en meer eclectische metal zullen hier zeker van genieten. Voor mij is het nog altijd een beetje doorbijten. Ik ben niet snel een die-hard fan van iets of iemand en deze stijl van metal weet ik wel te appreciëren, maar teveel van het goede is, euh…teveel dus.

Zaterdag was echter prima gedoseerd en ik vond het fijn om met vrienden, zonen van vrienden, cafékennissen en geloofsgenoten onder één dak van twee prima bands te mogen genieten.

En ja, als een band zegt dat ze thrash spelen, dan zijn ze een thrashband natuurlijk. Wie ben ik anders dan hun nederige dienaar!

Krossbreed 3Krossbreed 4Krossbreed 2
Krossbreed 1
Krossbreed 6Krossbreed 13Krossbreed 10Krossbreed 15 

 


 


09:16 Gepost in Muziek | Commentaren (1)

Commentaren

supper.......!!!!!

Gepost door: mieke | 26-03-09

De commentaren zijn gesloten.