17-04-09

And everything under the sun is in tune...

Wat een oeverloos gelul! Wat een inspiratieloos geouwehoer! Ik durf zelfs stellen dat het klassieke ‘larie en apekool’ meer dan van toepassing is. Wat is er nu weer aan de hand?

02 saucer
Niets eigenlijk, een storm in een glas water als u het mij vraagt. Maar het is wel mijn glas water.Als ik nog één keer lees dat deze of gene band of artiest beïnvloed is door Pink Floyd, dan mag je de mannen in witte jassen laten aanrukken. Enfin, zo erg is het nu ook weer niet, maar het geeft wel een idee van de graad van impact.

03 more frag
Elk jaar is er wel een band die de Nieuwe Pink Floyd wordt genoemd. En let op: het monotoon geneuzel van Thom Yorke van Radiohead is al voldoende, of het aanvaardbare gepingel van The Mars Volta. Of The Orb.  Op zich niet onaardige gezelschappen die op hun beurt al eens een fijn lied ten gehore durven brengen. Edoch, als ik die artiesten hoor, denk ik aan van alles (stoelgang, huidirritatie, opkomende blindheid) maar zeker niet aan Pink Floyd.

06 meddle frag
Is een referentie naar deze klassieke band dan het alles goedmakende deken? De zalf die alle wonden heelt? Of hét verkoopsargument? De licht progressieve metalband Mastodon, een band die eerder op de nekspieren werkt dan op het melodische inlevingsvermogen van de liefhebber is de laatste ‘nieuwe Pink Floyd’. Op zich niets mis met Mastodon, ik mag die graag in kleine doseringen tot mij nemen. Dat zij door die en die beïnvloed zijn kan best, maar dat zal zich dan eerder uiten in hun schilder-, borduur- of keramiekwerk. Zeker niet in hun muzikale uitbarstingen. Omdat zij een keyboardje gebruiken en nu af en toe normaal zingen. Ja, dan ken ik er nog wel enkele.

08 dark side frag
Er was een tijd – en voor velen is die nog niet voorbij, dat Pink Floyd de band was met de hoogst mogelijke credibiliteit. The thinking man’s music, de muziek waarvan je vond dat iedereen ze moest goedvinden. Vooral je ouders. Pink Floyd was (of leek) een verantwoorde keuze. Een idee waarin we in de ‘70s misschien iets teveel van verwachtten.Werd het gedoogd of was dit wishful thinking? Deep Purple, Led Zeppelin of Black Sabbath was zowiezo uit den boze. (Het Kwaad komt met de jaren?)

09 wish frag
Uiteraard is dit een weinig overdreven maar als ik even rondkijk in mijn ruime kring, is het tegendeel gelijk bewezen. Maar ook Pink Floyd gaat ook niet vrijuit.Wie heeft geen muziek in de kast waar hij niets van snapt – ‘Ummagumma’? Elpees die ooit zijn gekocht, maar na enkele dagen reeds in de plooien van de verzameling zijn verdwenen om nooit meer boven water te komen –‘More’, ‘Obscured By Clouds’. Een elpee die je obligaat kocht maar die zelfs vandaag nog niet om aan te horen is – The Final Cut’. Wat rest er? ‘Dark Side Of The Moon’, ‘Wish You Were Here’, ‘Animals’ ‘The Wall’, en in mindere mate ‘Meddle’ en het dubieuze ‘A Momentary Lapse of Reason’(PF zonder Waters? Kom nou!). Wie kan er nog luisteren naar de psychotische, dan weer kinderlijke composities van Syd Barret?

10 animals frag
Natuurlijk is ‘Moon’ een unicum en onovertroffen in de geschiedenis van de rockmuziek, een mijlpaal in de produktietechnieken, maar voor elke sterke plaat, was er zeker een mindere, of op zijn minst onverteerbare brok muziek. Dus niet altijd feest ten huize van de trouwe fan. Ook al leid een aanschouwen van de elpeehoezen soms tot een onverholen aanval van nostalgie.

11 wall frag
Op de concerten die eind jaren tachtig en begin jaren negentig werden gegeven waren het ook telkens dezelfde songs die het hem deden. Perfect gebracht, doch licht buigend onder de overmacht van de voor handen zijnde techniek en weersomstandigheden. Werd je dus ook niet altijd vrolijk van. Wie zoals ik pas jaren later Roger Waters & band bezig zag, wist, voelde gewoon dat het hart en ziel van Pink Floyd bij Waters zit. Gilmour was de stem en de gitaar, maar niet het genie met de trauma’s en de frustraties. Daarom schreef Waters de meest fantastische songs en was Gilmour de perfecte man om ze in uit te voeren. Rick Wright en Dave Mason waren de haast onzichtbare gangmakers. Zo was het en de geschiedenis is niet te veranderen. Zeker niet als deze nu 30 jaar achter ons ligt.

12 final frag
Zonder Pink Floyd op een onnozele piëdestal te zetten, durf ik hier gerust stellen dat er in mijn ogen slechts één band is die in enig opzicht in hun buurt komt. Zeg maar: grote agglomeratie. Porcupine Tree is de enige band die er in slaagt om zowel experiment, vernieuwing, sfeerschepping, melodie én technisch vakmanschap te bundelen. En zij gelijken auditief slechts zelden op wat The Floyd deed. Zij hebben wél hetzelfde impact op de progressieve muziekscene. Maar een nieuwe Pink Floyd? Neen.

13 lapse frag
Uiteraard zijn er vandaag meer dan genoeg fantastische bands. Meer dan je kan verwerken. Er val zelfs een lans te breken voor de verschillende Pink Floyd-tribute bands. Deze komen soms akelig dicht bij ons beeld van The Floyd.

14 division frag
Qua icoon der onaantastbaren blijft het legendarische viertal bovenaan staan. Dus beste artiesten en recensenten: eerst denken, dan schrijven. En blijf vooral niet uit de platenkast van je ouders!

21:11 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.