22-07-09

Nationale Feestdag in Schorisse!

Ik was dinsdag j.l. net op tijd thuis om het défilé nog te kunnen meemaken. Vanuit de luie zetel weliswaar, maar toch 'live'. Het was weer een opwindend gebeuren.

Zo zag ik minister De Crem uitleg geven aan Zijne Majesteit betreffende een mobiele waterzuiverings-installatie die net voorbij hun balkon schreed. De koning proestte het uit, net zoals wij allen als wij De Crem hysterisch zien doen. Verder: een graafmachine, tactisch verantwoord gecamoufleerd, een opblaasbare boot (!) en een of ander hijstuig. Bijzonder opwindend allemaal.

Zelf mocht ik als dienaar van het Vaderland en omliggende regio's zelf deelnemen aan Het Défilé. Dat was nog onder Zijne Majesteit Koning Boudewijn zaliger. Ik vermoed 1986. Toen hadden we nog een echt leger met tanks, kanonnen & shit. Als je dan met de plechtigheid even niet oplette, werd je geheid geroosterd door een voorbij denderend monster van ijzer en staal of verpletterd onder een rijdend artilleriestuk, type M-109. Dit om te vervolledigen.

Hoe dan ook, het défilé werd ook bijgewoond door de echtgenote vorige koning. Een aanslag bleef evenwel uit. Ware boeiender geweest: een sensationele ontvoering van de immer smakelijke (ZKH) Mathilde of van de fris ogende prinses Maria Laura. Prins Filip keek constant rond alsof hij niet echt wist waar hij was en met de hoop dat niemand hem al te moeilijke vragen zou stellen, of liefst helemaal geen. Minister Turtelboom, ervaringsdeskundige wat betreft binnenlands beleid en de aanhorige logistieke faciliteiten, gaf de koning duiding bij het voorbijschrijden van de voertuigen van Burgerbescherming. Kortom: iedereen had zijn handen vol.

Zoals ik al eerder stelde: ik was gelukkig op tijd thuis om dit spektakel te mogen aanschouwen. Was even wandelen.

Na een korte onderbreking probeert Tarkus zijn wandeltraditie in ere te houden. En welke dag is er schoner om het eigen land te ontdekken dan de Nationale Feestdag? Correct.

Gewapend met zowat alles wat een mens nodig kan hebben onderweg, trok ik richting Schorisse, een dorp halverwege Oudenaarde en Brakel. Wij noemen het De Vlaamse Ardennen. Samen met de Voerstreek mag deze regio echt gerekend worden tot excellent wandelterrein. Wel met een klein verschil: dit is een verraderlijk landschap. Als het omhoog gaat, gaat het soms lang omhoog. Dit is wel erg heuvelachtig terrein.

Met de wagen achtergelaten aan de kerk en een stralende zon aan de hemel, had ik er wel ontzettend veel zin in. De uitgestippelde wandeling was 13 km lang . Na een viertal kilometer was ik ofwel verloren gelopen, of diverse doorsteekpaden waren slachtoffer geworden van de bouwwoede die ook hier heerst. Vooral smeedijzeren inrijpoorten-fabrikanten boeren hier goed. Door deze geografische misrekening stond ik na 90' nagenoeg terug aan de kerk. Om terug op het parcours te geraken werd er een speedmars ingezet om een kleine 2 km te overbruggen.


01 Wandeling Schorisse 003 X02 Wandeling Schorisse 017 X03 Wandeling Schorisse 019 X04 Wandeling Schorisse 021 X05 Wandeling Schorisse 031 X06 Wandeling Schorisse 034 X07 Wandeling Schorisse 018 XWandeling Schorisse 048 X


Na de middag begon de zon dan nog zo van jetje te geven dat niet alleen het klimwerk pijnlijk werd; het zweet droop van mijn lijf. En dat is veel zweet. Genieten!. Kortom, ik was wat blij dat ik, nadat de volledige wandeling was uitgestapt, terug aan de wagen was. 

Onderaan de routebeschrijving stond het dan toch in kleine lettertjes: moeilijkheidsgraad: heel moeilijk. In het vervolg dus toch best de kleine lettertjes lezen...


09 Wandeling Schorisse 037 BIG

De commentaren zijn gesloten.