15-08-09

Up, up and away!!


Donderdag was het dan eindelijk zover! Na twee mindere pogingen eerder deze zomer, is Tarkus toch nog van de grond geraakt.

Een ballonvaart houdt veel meer in dan zomaar instappen en wegwezen. Na een poging die niet verder kwam dan de afspraak en de annulatie wegens het slechte, of beter, onvoorspelbare weer en een bijna vlucht waarbij we ter plekke waren maar ter elfder ure de vaart werd afgeblazen, was het donderdag goed raak!

Nu kan ik, in voor zover mijn recent opgedane kennis reikt, u alle details van deze ballonvaart meedelen, maar het is toch iets wat je zelf moet meemaken. Te oordelen aan het aantal ballons die er die avond in de lucht hingen, is het geen uitzondering meer om zo een event te ondernemen met vrienden of familie. Een reden is snel gevonden!

Het uitstel van afvaart resulteerde ook in het feit dat we dan toch afvoeren op een avond die gewoon perfect bleek te zijn om te varen. Niet alleen was het prima gaan opklaren en zat de wind ideaal - nog altijd hét belangrijkste - ook de zichtbaarheid was haast onbeperkt.

We gingen omhoog ergens tussen Wetteren en Kalken. Met acht personen, waarvan twee crew (piloot Jos & zn). Nu heb je wel wat keuze als je een vaarder uitkiest, maar Jos haalde de eerste prijs in voorzichtigheid en vertrouwen. Als het niet perfect kon, kon het niet. Veiligheid en tevredenheid gaan bij hem hand in hand. En achteraf was daar niets van overdreven; alles verliep nagenoeg perfect en ik en mijn medepassagiers hebben zich op geen enkel moment benauwd of onveilig gevoeld. Voldoende duiding vooraf en later tijdens de vaart droeg daar zeker tot bij. Prima job dus.


01 Ballonvaart 05302 Ballonvaart 06303 Ballonvaart 06704 Ballonvaart 06905 BIG Ballonvaart 047
06 Ballonvaart 096

In de ballon was het, net als op de begane grond, een lekker temperatuurtje. Als de branders af en toe aangingen, wat natuurlijk nodig is om de lucht te verwarmen en zo het stijgend vermogen te regelen, gaf dat nog een extra temperatuurverhoging. Niets om schrik van te hebben, het hoort er gewoon bij.

Met zes passagiers in 3/5e van de mand, was het wel aardig krap, maar zeker niet minder gezellig. Rondlopen kon niet, maar door af en toe rond je as te draaien kon je alle richtingen uitkijken. Jos gaf overdadig duiding over welk dorp en welke baan of spoorlijn we overvlogen. Bovenal gaf hij ons de raad om te genieten van de vaart. Zo zagen we de as Antwerpen - Mechelen - Brussel mooi uitgestrekt naast ons. De centrale van Doel, het Atomium, De St Romboutstoren, maar ook Aalst lag aan onze voeten. In de verte, aan de einder, de heuvels van de Vlaamse Ardennen en Geraardsbergen. Onze maximale hoogte was rond de 800 m, ofte 2500 ft, wat heel wat avontuurlijker klinkt. Lijkt niet echt hoog en is het ook niet. In de praktijk lijkt het echter wel of je heel Vlaanderen kan zien. Zichtbaarheid top dus en dan denk je daar even van te kunnen genieten... Jammer, maar achteraf besef je dan dat je eigenlijk zo vol bewondering staat van heel dit gebeuren en mekaar en de piloot bestookt hebt met vragen, een zillioen foto's hebt getrokken, en ja, af en toe ook echt genoten van deze vaart.


06 Ballonvaart 09607 Ballonvaart 12408 Ballonvaart 126X Ballonvaart 10210 BIG Ballonvaart 113

11 BIG Ballonvaart 157

Na een uur varen op verschillende hoogten (incluis een scheervlucht over een maisveld), werd er gekozen voor een landingsplaats te noorden van Aaigem. De volgwagens konden heel de vaart keurig bijblijven, dus die waren er al. De landing op zich was wat men noemt een 'tekstbook' landing. Drie tikken tegen de grond en dan langzaam stabiliseren.
12 Ballonvaart 16013 Ballonvaart 21014 Ballonvaart 21715 Ballonvaart 286XX Ballonvaart 136
16 BIG Ballonvaart 238

17 Ballonvaart 29518 Ballonvaart 29919 Ballonvaart 33620 Ballonvaart 348
Ballonvaart 127 zw

XX Ballonvaart 224

De toegesnelde grondcrew zorgde er voor dat de ballon na het uitstijgen van de passagiers, snel tegen de grond lag. Het ontmantelen verliep allemaal vlot, waarna er een kleine drink en diploma uitreiking plaatsvond. Een leuk en sympathiek gebaar en blijkbaar traditie in de 'sector'.

Aanrader dus voor iedereen die eens iets anders wil doen!

Balloon Team Jos Seghers BVBA

Hoogheide 58

2870 Breendonk (Puurs)

052 30 31 30


 

23:02 Gepost in Luchtvaart | Commentaren (3)

Commentaren

Het is een gevoel dat moeilijk te omschrijven is, zo daarboven in de lucht. Ik heb zo eens onder de vleugels van een cesna gestaan om er nadien af te springen met de parachute. Wat mij zo fascineerde daarboven , was de absolute stilte en het gevoel van onbeweeglijk te hangen. Great!!!
Zou er nog iemand anders weten dat " UP up away.... in my beautiful balloon" een songtitel is?

Gepost door: Robert of NYC | 16-08-09

De titels van mijn artikels songtitels? Hoe kom je daar bij?

Gepost door: Tarkus | 16-08-09

Met het autootje ! ... en volgen met de wagen, was ook best leuk !
een heel fijne avond voor iedereen.

Gepost door: Babs | 16-08-09

De commentaren zijn gesloten.