08-10-09

Holier Than Thou

low-cost-mental-health-therapy-SMALLVorige dinsdag ook 'Phara' gezien?

Door het late uur (toch voor de werkmens) heb ik het met een dag vertraging gezien. Normaliter probeer ik dat te vermijden want daags nadien komt het er toch niet van om het te bekijken. Deze keer was het even anders. Mijn favoriete vijand Kristien Hemmerechts werd nog eens ten tonele gevoerd. Let wel: het is een heel platonische vijandschap.

Weinig mediageile figuren kunnen mij zo ergeren als Hemmerechts. Of het moest Bert Anciaux zijn, maar die staat buiten categorie en, eerlijk, er valt ook altijd wat te lachen met Bert.

Herinner u het fijne gesprek dat Hemmerechts had met de Nederlandse sociologe Marion Van San. Sla me dood, ik weet niet meer in welke talkshow dat was, maar het is ondertussen wel de tv-geschiedenis ingegaan.

Het ging toen (ook) over 'overlast' door allochtonen, 'multiculturaliteit', 'zero tolerantie' en aanverwante termen. Om het even duidelijk te stellen: het ging over het vreemdelingenbeleid. Het gaat immers altijd over vreemdelingenbeleid. Overal en altijd.

Van San wist met droge cijfers en onderbouwde stellingen Hemmerechts te herleiden tot een hysterisch flippend stresskieken. Gewoon door te spreken.

Hemmerechts, woonachtig in wat je niet direct een 'probleemwijk' kan noemen (cfr. Axel Peleman), sprak natuurlijk als 'ervaringsdeskundige' over hét probleem. Ze vocht de cijfers en stellingen van Van San aan alsof die daar strak zat te liegen. De moderator wist met moeite de gemoederen te bedaren en ik denk niet dat de dames samen door dezelfde deur naar buiten zijn gegaan.

Dinsdag was ook Lucas Vander Taelen te gast. LVT situeert zich mijlenver van Tarkus' ideeën, maar de man weet zich altijd beleefd en correct uit te drukken. Ik respecteer iedereen die solide onderbouwd zijn mening verkondigd, ook al staat die haaks op de mijne en LVT is zo iemand.

Zijn betoog was naar aanleiding van een column die hij geschreven had. Daarin verkondigde hij dat hij het meer dan spuugzat was om op regelmatige basis geconfronteerd te worden met de vrijpostigheid, brutaliteit en arrogantie van de allochtone jongeren die zijn wijk bezetten. Hoe hij - als 'groene' fietser - telkens weer blij is dat hij thuis is geraakt zonder bespuwd, beledigd of bedreigd werd. Hij werd zelfs even emotioneel bij de zin: 'Waarom moet ik dat als 51-jarige  allemaal zomaar blijven pikken?'.

De goede man is uiteraard voor de multiculturele maatschappij, welke naar hun eigen zeggen al jaren een feit is, en hij ziet de overdaad aan vreemd bloed dan ook als een verrijking voor de stad. Dat zijn zijn woorden. Je moet dan maar het lef hebben om als linkse 'sprekerd' uitspraken te doen zoals hij ze neerschreef in de column.

Dat was natuurlijk zonder Hemmerechts gerekend. Het wijf deed nog maar haar bek open en de nonsens kwamen er uit als één langgerekte onderwaterscheet. Hoe durfde LVT het aan om nog steeds te denken in termen als 'wij' en 'zij'. Hoe haalde hij het in zijn hoofd om die jongeren te beoordelen zonder hun achtergrond te kennen?

Hemmerechts slaagde er in om LVT af te schilderen als een racist, onverdraagzame, verzuurde bourgeois. Je moet het maar kunnen en durven!

Gelukkig zat daar ook Alain Gerlache van de RTBF. Deze fijnbespraakte man wist Hemmerechts nagenoeg te schokkeren door te stellen dat we die 'mei '68 gedachte' maar eens moeten loslaten en ons op de harde realiteit focussen. Onze favoriete schrijfster trok het wit om de neus. Ze wou gaan krijsen als een viswijf, je zag ze het bloed uit haar onderlip zuigen. Zoveel verraad had ze niet verwacht. Had nu Van San mede aangeschoven, we hadden steevast medische bijstand moeten vragen.

Hemmerechts is een beroepsprovo die er genoegen in schept om in het daglicht de verlichte profeet te spelen zolang ze 's avonds, als het duistert, haar monumentale deur van haar geklasseerde huis dicht kan smijten en die boze wereld achter zich laten.

Ja, je moet al goed gek zijn om 'te elfder ure' naar Brussel af te zakken. Je mag al bij zijn dat je heelhuids terug thuis geraakt. Jammergenoeg zal zij daar weeral in geslaagd zijn.

08:15 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.