15-10-09

Nieuwe geluiden?

munch 2Met hetgene ik hier ga neerschrijven, ga ik mij zeker niet populair maken. Het zij zo. Toch is het af en toe nodig om zichzelf eens te ventileren. Sommige zaken kunnen niet ongestraft plaats vinden.

Zo was ik woensdagavond tussen pakweg 20u en 22u nog lekker relaxed aan het werk op de daartoe voorziene werkplek. Helemaal alleen, keurig mijn verplichtingen nakomend. Kans op ongevallen: zeer klein tot nihil, al moet ik wel uitkijken met de nieuwe nietmachine. Nijdig ding!

Nu is het bij ons normaal dat de radio opstaat. Ik zeg: normaal. Maar wat Studio Brussel in zijn programmatie had staan die avond is te goor voor woorden.

Let wel: ik ben wat gewoon; ik heb al vaak de grenzen van het muzikaal welvoeglijke afgetast en balanceer even graag op de rand als in het sjofele middenveld.

Nu is Studio Brussel tijdens de dag niet meer of minder dan een commerciële radio die danst en springt naar de pijpen van diezelfde commercie en hun maffia. Maar 's avonds, als het duistert en slechts een verdwaalde zwerfkat zich nog vertoont op straat, als argeloze, moegetergde mensen hopen op een gezellig avondje radio, niet al te overweldigend of te dominerend; dan, ja dan....

Neen, wat Stubru in zijn nicheprogramma's uitbraakt is ver over de rand van het welvoeglijke. In de dag hoor je een half dozijn maal Lily Allen, of de afreuze La Roux, maar dat kan je nog plaatsen. Zelfs de meest smeuïge R&B of hiphop kan je in een hoekje plaatsen. Ok, je wordt er ook fysiek ziek van, maar je kan het begrijpen, het is op zich allemaal bijzonder conventioneel en meestal dan nog gerecycleerd. Zo erg zelfs dat het tezelfderzijd compleet inwisselbaar is. Maar hoe dan ook: ik kan het bevatten.

Helemaal anders gaat het er aan toe als een lieve juf omstreeks 21u het programma 'Select' voorstelt. Geloof me: dat is niet normaal meer.

Nu is het de bedoeling om tijdens dit uurtje zgn. 'nieuwe muziek' voor te stellen. De term 'nieuw' is zeker van toepassing, maar daar houdt het dan ook bij op.

Ik heb aandachtig geluisterd met een 'open oor', probeerde onbevooroordeeld de geluiden tot mij te nemen en ze ergens te linken aan de latente muzikale database die het grootste gedeelte van mijn hersenpan vult. Maar nergens, nérgens kon ik dit plaatsen. Een succes van het opzet dus; nieuw was het zeker. Muzikaal was het zeker niet. De geluiden waren chaotisch, afstotelijk, bevreemdend. De stemgeluiden vervormd, krijsend, atonaal en stonden nergens en nooit in relatie met de rest van de geluiden. Anders kan ik het niet omschrijven. Het was zelfs zo erg dat ik het interview met Tom Barman als een oase van rust kon ervaren; en geloof me: ik-ben-geen-fan.

Natuurlijk is het ieders goed recht om zelf op een artistieke wijze zijn of haar emoties te uiten. Als het op die wijze moet dat de luisteraar zichtbaar fysieke pijn ondergaat en tot het uiterste wordt gedreven, stel ik me er vragen bij.

Ik hoor u al zeggen: zet het dan af. Maar daar zit het pijnpunt net. Na elk nummer stel ik me dan de vraag: komt hier de oplossing, komt er een allesomvattend antwoord op mijn pijn, zegt de lieve stem zo dadelijk dat het allemaal troep is en dat ze me gewoon wat aan het pesten/testen waren? Maar dat kwam niet. En dat doet mij twijfelen aan de bedoeling van dit programma.

'Select' is en blijft natuurlijk een forum voor nieuwe bands/acts en dat is op zich wel goed. Het is een uitdaging om er naar te luisteren en het is op een masochistische wijze haast leuk om te zien hoe lang je het nog gaat volhouden. Het is een test op zelfbeheersing en psychologische foltering. Kortom: het is een confrontatie met je eigen rekbaarheid.

 (Tip: download of zoek op YouTube: 'Give Blood' van Rain Machine - 'Rez' van Underworld - 'Skibrille' van Cobra Killer, om er maar enkele exemplarisch mee te geven)

En op vrijdag hebben we dan nog 'Mish Mash' en 'Switch'. Luister zelf en huiver...

 

16:38 Gepost in Actualiteit | Commentaren (3)

Commentaren

neen bedankt, geef mij portie maar aan die zwerfkat.

Gepost door: Marc Revenge | 15-10-09

Het ergste is dat ze zendtijd verkwisten die anders aan kwalititieve muziek kon toegekend worden. De profileringsdrang is dus groter dan de vraag om muziek

Gepost door: Geert Fieuw | 22-06-11

Hartverwarmend om vast te stellen dat mijn 'oude' hersenspinsels nog worden gelezen! TNX!

Gepost door: Tarkus | 22-06-11

De commentaren zijn gesloten.