11-11-09

Blikfest 2009, 7:11/09


LOGO ok


Hoe het komt of wat de oorzaak is, ik weet het niet, maar 2009 was een absoluut dieptepunt voor het BLIKFEST festival. Ik schrijf dit echt niet graag, maar laten we eerlijk zijn: er was slechts een handvol mensen aanwezig. Wat de oorzaak dan wel is? Als ik het mocht zeggen: de headliner. Normaal loop ik echt wel warm voor Roemeense death metal met folkloristische aankleding... neen, ik weet het niet.

Feit is dat ze volgende editie, als die er al komt, echt wel met sterke namen zullen moeten afkomen als ze mij willen zien.

Het begon al niet echt sterk. NEMEA, een stel jonge knapen die voordat ze goed en wel begonnen waren voor alle duidelijkheid stelden dat ze Black Metal spelen. Nu vergt dat wel enige maturiteit ende presentatie. Geen van deze elementen was ergens aanwezig. Natuurlijk is het niet eenvoudig om - als je nog niet aan scheren toe bent - deze muziek geloofwaardig te laten overkomen. De redelijke grunt van de zanger kon ermee door maar verder was alles erg matig. En als je dan als band over het podium ligt te huppelen als was je de laatste boys-hype, is het alles behalve 'Black'. Nog veel bokes eten dus!


01 Nemea Blog
Volgende band was PSALM uit Brussel. En zoals het op een festival gaat: hier zat al wat meer vlees aan. Psalm speelt erg technische death/thrashmetal en is ook visueel interessanter. De muziek was soms erg complex en kon me soms wel boeien. Maar dit is niet echt mijn favoriete stijl, dus ik liet het wat over mij heen komen. Toen had ik de moed nog bijlange niet laten zakken. Mede door een excellente PA klonk deze band bijzonder sterk, dus als we in die richting verder gingen gaan, dan kon het nog goed worden. Het aantal aanwezigen had zich ondertussen al verdubbeld van 15 naar 30. Helaas ging dit niet aan hetzelfde tempo voort.
02 Psalm Blog


03 Psalm Blog


Een band waar ik wél naar uitkeek, was ARTRACH. Ooit begonnen als een technische death metalband, is deze band uit West Vlaanderen al geruime tijd opgeschoven naar progressieve powermetal. Als je luistert hoor je Symphony X en - uiteraard - Dream Theater duidelijk weerklinken in hun muziek. De bezetting wijzigt al eens en zanger Piet herkende ik nauwelijks sinds ik ze zag in de PandDemonium. Sterkste troef zijn in de eerste plaats gitarist Guy Commeene, welke als Vlaamse John Petrucci nog een heel eind mee kan in dit genre. Daarnaast zanger Piet Overstijns, welke echt wel over een prima stemgeluid en -bereik beschikt. Zijn podiumpresentatie is niet slecht, zelfs  de bestudeerde nonchalante outfit heeft hij van één van zijn grote voorbeelden. Oordeel zelf.

Maar bovenal is het een band die erg strak en op mekaar ingespeeld klinkt.


04 Artrach Blog

05 Artrach Blog

06 Artrach Blog

07 Atrach Blog


We waren al over de helft en met nog steeds maar een 30 tal aanwezigen was het al wel duidelijk: dit komt organisatorisch niet goed. Ik had gehoopt dat voor de colgende band, BATTALION, toch extra volk zou afzakken vermits we daarna nog enkel de headliner zouden hebben. Niets daarvan.

Battalion van zijn kant liet zich niet van de wijs brengen. Deze felle death metalband heeft al een ver vooruithollende reputatie, dus de verwachtingen waren wel hoog.

Battalion heeft reeds twee cd's uit die bulken van de uiterst brutale en soms complexe metal. Zeer geslaag was de Metallica-cover 'For Whom the Bell Tolls'. Jammer bij deze band, en vele andere death metal bands, is dat je van de teksten geen woord verstaat. Temeer omdat deze zo bestudeerd zijn. Battalion's teksten gaan veelal over WO1 & 2 en soms een zijsprongetje naar andere conflicten. Dat heb je maar pas door als je het uitgebreide tekstvel van de recentste cd openplooit.

Ik moet eerlijk zijn: deze band bevind zich ook in de rand van mijn eigenste 'metalzone', maar gezien de dynamiek, de power (& the glory) die deze band uitstraalde en de oprechte (in keurig ABN, wat een schok!) tussenpraatjes van de frontman, vond ik dit het tweede hoogtepunt van de toch eerder matige dag. Jammer van de kleine opkomst, want een handvol pubers die een 'pit' creëren die ocharme nog geen 10 seconden duurde, dat draagt m.i. niet bij tot de sfeer. Ik zou deze band wel eens voor een volle zaal, en waarom niet, op Graspop willen zien spelen...


08 Battalion Blog

09 Battalion Blog

10 Battalion Blog


Dan was het enige tijd wachten. Wachten op NEGURA BUNGET. Pardon?

Het was vooral de nieuwsgierigheid die mij dreef om deze band aan het werk te zien. Deze Roemeense band is bijna 15 jaar actief plaatst zich ergens tussen black, folk en atmosferische metal.

De opstelling van de stage had heel wat voeten in de aarde gezien NB naast het traditionele instrumentarium, goed voorzien is van folk- en archaïsche instrumenten waaronder tal van fluiten en percussie in alle maten en vormen. Maar wat kregen we nu eigenlijk op ons brood?

Vooreerst: de PA die tot dan perfect zijn werk deed, liet het deels afweten waardoor het gitaargeluid uit de backline alles uit evenwicht trok. Het is dus moeilijk en een beetje oneerlijk om de band daar op te beoordelen. Maar helaas, de sfeer kwam niet. Naast het obligate gekrijs en gebeuk waren er lange instrumentale passages die werden ingekleed met het eerdervernoemde instrumentarium. Nu hou is wel eens van een atmosferisch stukje muziek, maar hier liep alles de verkeerde kant uit. Een panfluitsolo? Een percussieintermezzo op een houten blok? Neen, het was voor mij een opeenvolging van zwakke momenten. Het gepraat van de enkele volhouders in de zaal en de zeldzame fan  overstemde op een gegeven moment de muziek.

Toen na een twintigtal minuten het euvel aan de PA nog niet was opgelost was voor mij de maat vol. Nu kan het best dat een band je niet ligt, maar in combinatie met technische problemen vergt het wel erg veel doorzettingsvermogen om iets uit te kijken.


11 Negura Blog

12 Negura BlogWat Blikfest op zich betreft, denk ik dat er toch eens moet bekeken worden waar de oorzaak van deze mindere editie lag. Het zou jammer zijn dat een event als dit zou verdwijnen. Vorig jaar was het echt geweldig met o.a. Lemuria en In-Quest. Dit jaar bleef alles wat in gebreke. Moet ik dan echt kieskeuriger worden? Ik hoop het niet...

 

16:34 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.