18-11-09

Vicious Rumors @De Rots, 16/11/09

Tarkus Gig report 2009 1


Er zijn zo van die bands die ooit veelbelovend waren en vervolgens zonder een spoor verdwenen....leken.

VICIOUS RUMORS was eind jaren tachtig best 'hot'. D.w.z. met hun tweede elpee 'Digital Dictator' viel niet te spotten. Snedige speedmetal met een technisch kantje en weldoordachte teksten. En een albumcover om u tegen te zeggen. Vicious Rumors balanceerde op de rand van de thrash en technische speedmetal. Als we nu terugkijken en ze plaatsen in een ruimer perspectief, waren zij bij de pioniers van wat wij vandaag 'U.S. Metal' noemen.

Zij kwamen op samen met bands als Helstar en effenden het pad voor giganten zoals Iced Earth.

Helaas verdwenen zij - althans wat Europa betrof - in de nineties van de muzikale kaart. Een hoop bezettingswijzigingen, met o.a. het overlijden van zanger Carl Albert, leidde tot een dip waar zij pas uitgeraakten toen James Rivera de microfoon opnam. Dit is ook alweer even geleden en vandaag zingt ene Ronnie Stixx (what's in a name) bij de band. Enige constante in de dertig jaar dat de band actief is, is gitarist Geoff Thorpe. Geoff was toen zeker een 'guitar hero'.

Vandaag, zo'n tien albums verder, blijkt de band nog steeds alive & kickin'! Het is dan een kleine moeite om de stad in te trekken en ze te gaan bekijken in De Rots. Aldus geschiedde.

Bonus was dat onze eigenste FIREFORCE de evenementen zou openen. Doch, na enkele minuten kreeg ik het nieuws dat zij wegens ziekte van de drummer niet zouden spelen. Toch sympathiek dat de rest van de band er wel was. Dit zou nog tot een fijne apotheose leiden.

Vicious Rumors dus. Door deze wijziging konden zij vroeger beginnen en zij trokken gelijk hard van stapel. En het moet gezegd: het geluid was ondanks de ambachtelijke installatie verbazend goed. En LUID. Gelukkig werd dit onderweg bijgesteld, of het moest zijn dat we er weeral aan gewend waren...

VR heeft al even (2006 eigenlijk)een nieuw album uit, 'War Bal' en daaruit werden uiteraard enkele tracks gespeeld. Het leeuwendeel kwam echter uit de eerste vier albums.

Opvallend was hoe de band eigenlijk helemaal niet 'retro' klonk, wat ik wel een beetje verwachtte. Het is waarschijnlijk door het teruggrijpen naar de sound van de jaren '80 door vele nieuwe bands dat dit niet het geval was. VR speelde ontzettend strak en klonk even fris als eender welke nieuwe band. De strot van Ronnie Stixx kan de vergelijking met zijn voorgangers best aan, al neigt zijn geluid soms wel over naar het schreeuwen. Aan James Rivera (nu Helstar) kan hij natuurlijk niet tippen, maar dit was best goed.

De kleine 50 aanwezigen kregen dus een band die er helemaal terug staat. Ik hoop ze eens op een festival te zien, waar ze toch net iets meer ruimte hebben om zich te laten gaan.

Fireforce stond aan de zijlijn maar kreeg na de set van VR toch de gelegenheid om enkele songs te spelen. De tijd was ondertussen toch al naar 22u gevorderd waardoor zij zich beperkten tot het eigen 'Firestorm' en een furieuze versie van 'Breaking the Law' van Judas Priest. Bij deze songs werden zij drumsgewijs ondersteund door VR's Larry Howe.

Dit was een bijzonder fijne avond onderhoudende traditionele metal. Of zoals Ronnie het stelde: "There's no rest in Metal" Ook niet op een maandagavond.

De Rots heeft hiermee weerom een redelijke naam binnengehaald. De vraag is: wanneer wordt er eens geïnvesteerd in een beetje stage-verlichting, want met ocharme twee flauwe spots ziet het er soms nogal lauw uit... (flash aan dus..)

Volgende week woensdag speelt House Of Lords er!


VR 2 BLOG

VR 7 BLOG

VR 3 BLOG

VR FF 1 BLOG

VR T 1 SMALL

 

13:32 Gepost in Muziek | Commentaren (1)

Commentaren

Foto FIREFORCE Hi, - kunnen jullie die foto van Fireforce eens doorsturen aub - ik geloof niet dat er iemand van ons foto's genomen heeft.
De promo cd van Omega X komt er overigens aan.

Metal greetz,

Erik (gitarist Fireforce - Omega X)

Gepost door: ERIK CALLAERTS | 18-11-09

De commentaren zijn gesloten.