23-05-10

System Pilot, De Rots, 22/05/10

kop concert.jpg

Zaterdag speelde het Nederlandse SYSTEM PILOT in De Rots. Deze band is een van de vele bands waarin gitarist Marcel Coenen actief is, en waarschijnlijk - terecht - de plak zwaait. Coenen is geen gewone gitarist. Het is een man die, zo blijkt alweer uit de setlist, van alle markten thuis is. Speelde hij enkele maanden geleden nog als extra man mee met Channel Zero, vandaag is hij bezig met de volgende cd van zijn eigenste band Sun Caged, waar er stevige progmetal mee bedreven wordt. Daarnaast is er nog Stormrider, waarmee de hoogdagen van de metal worden herbeleefd (binnen twee weken in De Rots), Time Machine, een Joe Satriani tribute band en Chained Alice, inderdaad, een Alice in Chains tribute band. Gisteren dus System Pilot.

Probleem voor De Rots is altijd het aanvangsuur. Gezien om 22u de volumeknop uitgaat, dient er op tijd begonnen te worden. Veelal is dit dan voor eigen volk en crew. De algehele opkomst was dan ook maar mager, al was er wel een beetje sfeer te ontdekken. Voordeel was dat je de meester zelve goed aan het werk kon zien.

De band is erg functioneel, geen excessen, geen échte virtuositeit op zich, maar als band in zijn geheel klonk het als een klok. Enige minpuntje was dat zanger Jos soms wel moeite had met de zwaardere nummers, wat hij dan weer goedmaakte met de meer AOR-getinte songs. Ook zijn presentatie was niet altijd je-dat. Maar soit! De setlist was dan ook zeer divers; van G'n'R over ZZ Top, Deep Purple, Journey, Scorpions, Dio (!!), Gary Moore met een geweldig 'Out in the Fields', Rainbow, Survivor en een - althans voor mij - nagenoeg perfecte uitvoering van Dream Theater's  'Pull Me Under'. Gezien de tijd weerom vloog werd er wat in de list gesneden om partygewijs te eindigen met 'Radar Love' en Kiss' 'Detroit Rock City'.

Al bij al heb ik me kostelijk geamuseerd om zoveel rockgeschiedenis gepresenteerd te krijgen. Marcel Coenen is een man die er in slaagt om de originele gitaristen feilloos te interpreteren en diverse stijlen vlotjes aan mekaar te rijgen. Ik hoop bij de passage van Stormrider (05/6) dat Yngwie niet vergeten wordt...

http://www.marcelcoenen.com

220510 System Pilot 004


 

10:24 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.