08-10-10

JORN, 07/10/10, Genk

Tarkus Gig report 2009 1.JPG

Vijfentwintig jaar en enkele maanden is het geleden dat ik naar Genk afzakte voor een voorstelling van Schone Kunsten. Donderdag was het wéér zover. In goed gezelschap van een der getrouwen van toen vatte ik de weg naar Genk aan. Dat was buiten de snelle besluitvorming van onze excellenties gerekend want dankzij het verkeersinfarct rond mijn stad was ik niet alleen veel te laat op mijn afspraak, het was een heuse pelgrimage om de stad te verlaten. Volledige verstikking dus. Stapvoets. Eens de autostrade op, nog meer van dat… 

Om een veel te lang verhaal kort te maken: 2u en 25' nadat ik mijn erf verlaten had waren we ter plekke. Nog ruim op tijd om een halve set van tweede band DESPERATION mee te maken. En een pintje te drinken, want dat was wel verdiend op deze anders doordeweekse donderdagavond.

Jeugdcentrum (wat heet?) Rondpunt 26 is een op het eerste zicht handig, nieuw en mooi ogend complex met een aardige concert/evenementsruimte. Dat viel allemaal al goed mee. Het feit dat ze Jorn Lande & band hadden kunnen strikken was voor vele aanwezigen te gek. Waar een aanbod als Hadise en ander lokaal volk anders de boel moet uitmaken, verdienden de Genkenaars alle lof om hier een toch redelijke naam neer te zetten. Maar eerst Desperation.

Desperation 041.JPG

Deze lokale band deed me vooral denken aan Iron Maiden met een flinke scheut Manowar. Rechttoe aan, epische metal met sterke melodieën en bovenal: oprecht gebracht. Niet teveel poespas en de nodige cliché’s met absolute geloofwaardigheid. Mijn sympathie hadden ze direct. Aan de mensen rondom mij kon ik afleiden dat ze ook heel wat eigen volk bij hadden, wat de sfeer enkel maar ten goede kwam. Opvallend ook dat de zaal bij de headliner iets minder gevuld leek dan voorheen. Ik kan ook fout zijn. 

Het was een beetje impulsief dat er enkele weken geleden werd beslist om hier naartoe te komen. Genk is niet bij de deur en JORN had ik al in verschillende hoedanigheden gezien. Jaren geleden als frontman van de progressieve band Ark, dan solo, dan met Masterplan, nu terug met zijn eigen band terwijl Masterplan ook terug bezig is met deze man met een van de sterkste stemmen ooit.

Daarnaast vinden we hem ook terug op materiaal van Millenium (‘Hourglas’! Kopen!!), Nikolo Kotzev (‘Nostradamus’), Avantasia en zowat elk groot project in de melodieuze metalscene. Beetje het Glenn Hughes effect, zeg maar. En heb ik het nog niet over zijn geslaagde samenwerking met Russel Allen (Symphony X) en zijn bijdrage aan Ayreon.

In juli mocht hij nog samen met Hughes de band Heaven & Hell door een set helpen op het High Voltage Festival in Londen’s Hyde Park. Door het heengaan van Ronnie James Dio zat Iommi & co zonder zanger en wie anders dan Jorn (en Hughes) konden deze show brengen? Dit was zonder twijfel een hoogtepunt in ’s mans carrière. Donderdag ging het er enigszins anders aan toe. Toen stond hij voor een tweehondtal fans in een jeugdhonk in ‘de Limburg’. 

De onheilspellende intro van ‘Road of the Cross’ kondigde de set aan en de loodzware riffs van de twee gitaristen kwamen als vuistslagen aan. De twee gitaristen, Tore Moren en Tor Erik Myhre, klinken zo fenomenaal samen dat het soms pijn doet en wisselen rechtmatig de solodiensten uit. De ritmesectie zat ook snor en zelfs de korte drumsolo kon boeien, wat anders meestal een te vermijden iets is in een set.

Jorn 075.JPGJorn 117.JPG

Maar Jorn speelt dan ook zeer klassieke hardrock en dan mag er al eens gesoleerd worden en wat de man zelf betreft: er mag al eens een pose worden aangenomen. En na de stem is dat ook een sterk punt van Jorn: hij neemt bezit van het podium, verkent alle hoeken en weet de fotografen te verleiden met zijn fotogenieke poses. 

De set bestond uit een eerlijke grabbel uit zijn eigen werk; ‘Spirit Black’, ‘Lonely are the Brave’ en ‘The Duke’ werden flink gepromoot middels de beste tracks uit deze cd’s. ‘Tungur Knivur’ uit ‘Worldchanger was het oudste nummer. Of neen, de man bracht ook nog één cover, ‘Are you Ready’ van Thin Lizzy. Geen Whitesnake marathon dus en op de roep van het publiek om iets van Dio te doen, werd nauwelijks ingegaan. Gelukkig maar, want dat kon niemand beter dan de meester zelf, ondanks de verdienstelijke poging van Jorn zelf om een cd vol Dio-songs uit te brengen. Jorn is niet Ronnie James Dio, in het beste geval zijn opvolger. 

Jorn 130.JPGJorn 251.JPG

Heavy songs dus met o.a.: ‘Below’, ‘We brought the Angels down’, ‘Rock and Roll Angel’,’Man of the Dark’, ‘Black Song’. Geen echte feelgood songs maar allen voorzien van vette riffs, donkere teksten tonnen pathos.

Jorn brengt deze nummers blijkbaar met de vingers in de neus, maar ik mankeerde wel wat nuancering hier en daar. Soms lijkt het of hij enkel op vocale power drijft. Het is omdat ik de setlist kende dat ik de songs ook herkende. Het zijn geen simpele melodieën en er is natuurlijk weinig afwisseling in dynamiek onderling. Wat niet wegneemt dat het één lange adrenalinestoot werd. In de bis sectie kregen we uiteraard ‘Song for Ronnie James’, zijn persoonlijke ode aan dé man. Ook in deze lange song wemelt het van Jorn’s eigen gebalde thematiek: de erfenis van Ronnie en flarden tekst uit Ronnie’s songs.  

There's a voice in the world for the Lonely.
There's a fire in the heart of a King.
And the Broken One's will know,
They are not the only,
When He starts to sing.
 

The Legend lives.
Like a rainbow in the Dark.
For the Children,
And the runaway Heart.
When you Dream Evil,
And your world is lost and blind,
He will move your inner Soul,
With the sound of Rock N Roll! 

Slechts aan het einde van slotnummer ‘War of the World’ betrok hij het publiek en waagde hij zich aan een voorzichtig ‘Man on Silver Mountain’, enigszins anders gefraseerd, maar toch hartverwarmend. Dit terwijl het publiek de melodie van ‘War…’ bleef zingen. Een mooi moment, bijna intiem en zeker uniek in zo een klein gezelschap. Na 1u40min was het feestje voorbij. Als ik om mij heen keek en mijn maat ging opzoeken bleek het zaaltje na de eerste rijen mager gevuld. Ik ga er van uit dat er ’s vijdags in Genk nog hard gewerkt moet worden.

3545048471.3.jpg1320452169.3.jpg3783931751.3.jpg

Jorn’s passage door Genk was op zich zeer goed. Het geluid was heel de avond quasi perfect en niet té luid, wat ook weer meegenomen was. Maar bovenal was het buiten rond 2330u nog fijn om in t-shirt rond te lopen. Het zijn soms kleine dingen die een avond dan weer perfect maken en eerder doorstane file-leed snel doen vergeten. 

 Voor meer foto’s…klik Picasaweb!

 

 

 

 

 

18:37 Gepost in Muziek | Commentaren (10)

Commentaren

Mooie fotos maat....waarvoor dank.Hopelijk zien wij jou dan ook terug op een ander event van ons.
Yorgo

Gepost door: Yorgo | 09-10-10

Het was een leuk feestje en ik was blij dak er bij was.

Voor mij is en blijft hij de beste vocalist...

Q

Gepost door: qube | 11-10-10

Q
Dat klopt helemaal...JORN is gewoon een fantastische zanger.
Hij heeft beloofd dat hij volgend jaar terug is bij ons ;-)....

Bedankt voor jou komst

Yorgo

Gepost door: yorgo | 11-10-10

Als nieuwe evenementenstad voor het zwaardere genre kan Genk met haar R-Mine organisatie uitgroeien naar een alternatief circuit waar de iets mindere goden uit de metal en rockwereld zich kunnen profileren.
Uit gesprekken plaatselijk heb ik geleerd dat dit relatief nieuw organisme vooral uitkijkt naar betaalbare bands met toch een respectabele uitstraling. Zelfs sterren die een beetje uit beeld zijn verdwenen zouden hier hun blazoen duchtig kunnen oppoetsen. Als ik hun verdere planning even nasla kom ik voor de komende concerten toch bekende namen tegen zoals Avatar, Pragans Mind en zelfs Crimson Glory !! (Hi Ben xo). R-mine, het kind moet een naam hebben, toont hier toch wel duidelijk haar ambitie. Dan denk je onmiddellijk dat het plaatje hier goed klopt en dat hier de fundamenten gelegd zijn voor een evenemententenregen van lange adem in deze metalarme regio. Als ik me dan verder informeer, beroepsmisvorming is me zeer eigen, zie ik toch enkele ernstige mankementen die de fundering van deze organisatie destabiliseert. Het heeft geen baat al die dingen op te sommen maar ik raad de mensen van R-mine toch aan om na de passage van Jorn toch een ernstige evaluatie te maken van hun werk. Ik kan me bvb moeilijk voorstellen dat het aanwezige betalende publiek voldoende was om de kosten van dit concert te dekken. Dat kon ook moeilijk. Er was namelijk nauwelijks of geen publiciteit gemaakt. Zelfs als journaliste kwam ik eerder toevallig via contacten in Noorwegen te weten dat Jorn enkele dagen later in Genk zou optreden!! Kijk ik verder in de planning dan zie ik over enkele dagen Avatar op het programma staan maar nergens op deze aardbol is ook maar enige bekendmaking op de geijkte plaatsen te bespeuren. Ik hoop dat de organisatie dit ter harte neemt.

Jorn Lande vond ik in vergelijking met eerdere concerten die van hem bijwoonde eerder middelmatig. Jorn is een van de gedoodverfde opvologers van Dio. Maar de allergrootste eigenschap van Ronnie heeft hij niet. Voor Jorn is nederigheid en bescheidenheid vreemd. Z'n ego is enrom en dat straalt hij ook, deels ten goede, uit op het podium. Hij kiest dan telkens voor songs waar hij op pure vocal power kan werken maar dat komt dan niet ten goede van de dynamiek in de show. Te veel songs van hetzelfde gehalte volgen elkaar op en dan valt z'n ego echt op en begint het op de duur nog te vervelen. Hierdoor zal Jorn nooit een topper worden met zijn soloproject. Om echt te schitteren heeft hij Masterplan nodig. Het goede moet echter ook gezegd. Jorn is een van de krachtigste zangers op deze planeet. Hij leeft leeft mee met z'n songs en kan mede dankzij z'n dynamische band het plubliek bij momenten toch in lichterlaaie zetten. Toch zie ik Jorn liever op de grote festivals aan het werk. Hoe groter het publiek des te beter wordt zijn show. Eigen aan grote ego's ? Dat zeker maar Jorn is ook niet te beroerd om zijn ding ook op kleinere evenementen te doen. Hij heeft Genk en R-mine een beetje meer uitstraling gegeven.

Gepost door: Nance | 31-01-11

Hoi Nance,
Je opmerkingen zijn inderdaad to the point. In de toekomst gaan we er zeker rekening mee moeten gaan houden. Het is een jonge organisatie echter eigen om (enorme) blunders te maken bij de eerste evenementen die ze organiseren.
Ook in de aanloop naar Avatar en Angra (11 februari) zijn er dingen die achteraf veel beter kunnen maar we leren :-)
Ik nodig je dan ook graag uit om zaterdag of volgende week langs te komen op een van de optredens, opmerkingen, kritiek of goede raad is altijd welkom.
Laat maar iets weten via mail of zo, dan kunnen we op een van die avonden een babbeltje slaan :-)

Greetz
G.

Gepost door: geert | 04-02-11

Beste Geert,

Ik heb me de moeite genomen om naar Avatar te komen kijken. Blijkbaar neemt de organisatie het wat te gemakkelijk met de publiciteit en dat wordt altijd afgestraft. Ik was die dag vrij laat en heb Avatar nog net kunnen zien. Ik kon zomaar de kassa passeren omdat er niemand was om me mijn toegangsbewijs te vragen. Ik ben ook maar een kwartiertje binnen geweest maar had genoeg gezien. Met zulk een toeschouwersaantallen zal het echt niet lukken. Ik heb nauwelijks 70 mensen kunnen tellen in een zaal waar ik een dik half uur naar moest zoeken. De meeste organisaties plaatsen wegwijzers aan de wegen. De publiciteit was weer eens nihil en deze keer stond er een band geprogrammeerd die pas wat bekendheid heeft verworven maar blijkbaar nog niet klaar is om een degelijke show in elkaar te steken. Dus na een goed kwartier was voor mij de maat vol. Ook al omdat er een van jullie zogeheten insiders z'n eigen natte dromen voor werkelijkheid neemt en het plots over de grootse plannen van R-mine heeft. Denken jullie nu echt dat alle dromen werkelijkheid worden door alleen maar verder te dromen en met enige hoogheidswaanzin hardop te verklaren dat jullie de prijs mogen bepalen. Ik kan als deskundige terzake moeilijk aannemen dat bands als Tool, Saxon of Korn zo desperate zijn om in Genk aan een voor jullie betaalbare prijs te komen showen als ze weten dat er zo amateuristisch gewerkt wordt. So long Genk. Hier ga ik echt geen tijd meer voor vrijmaken. Neem er nota van dat de communicatie tussen die profbands meer dan goed is en bad news travels fast. Zelfs een lokale band had hier voor meer publiek gezorgd.

Gepost door: Nance | 08-02-11

Hoi Nance
Spijtig dat het op deze manier gelopen is zaterdag, je hebt op een aantal punten ook meer dan gelijk.
Alleen moet je de situatie een beetje kennen. R-mine is aanvankelijk gestart om Jorn te organiseren en dat was het. Niet meer en niet minder. Na dat optreden wou een iemand verder gaan en heeft (idd te enthousiast) een aantal andere bands geboekt. Avatar was er een van. Een en ander is onderschat en fout gelopen. Pas drie weken voor het Avatar-optreden heeft er zich een "team" gevormd van vrijwilligers en medewerkers die zich achter de organisatie willen zetten.
Het jammere is dat een en ander veel te snel gelopen is of loopt. We hebben meer tijd nodig om alles op punt te zetten maar de situatie is nu wat ze is en we doen ons uiterste best om alles op poten te krijgen tegen devolgende gigs.
Hopelijk krijgen we wat respijt om alles toch nog voor mekaar te krijgen :-)
Verder weet ik niet met wie je gesproken hebt maar over Saxon, Tool of Korn is bij mijn weten nog geen woord gerept. Daarbij komt nog dat deze bands niet echt passen (buiten saxon dan) in wat wij voor ogen hebben.

Groetjes
Geert

Gepost door: geert | 08-02-11

beste,

ik vind het goed dat er mensen hun mening geven over hetgeen wat wij doen.
zo kunnen wij sleutelen aan verbetering en naar de toekomst toe een betere organisatie worden.
Ik denk echter dat je toch niet volledig geinformeerd bent betreffende R-Mine Events, en eender wie je gesproken hebt afgelopen zaterdag, welke garantie heb jij dat het iemand van onze organisatie was er word veel gezegd!!!!
wat betreft publiciteit weten we ondertussen ook wel dat dat een level-up moet.
als u nog van die gouden tips hebt gelieve dan even contact met eens van de echte organisatoren op te nemen dat kan via
info@r-mineevents.com
mvg
Tamara

Gepost door: tamara | 09-02-11

Tamara, Geert & Nance...

Ik waardeer het ten zeerste dat mijn blog werd uitgekozen om jullie meningen en ideeën te verkondigen omtrent de organisatie van R-Mine. Zelf wens ik er aan toe te voegen dat ik er als gast absoluut gaan hinder heb ondervonden van eventuele haperingen in de organisatie, maar dit ter zijde. Idd, er was geen of nauwelijks promotie gevoerd; wij ontdekten het ook pas enkele dagen op voorhand. Ik denk dat het misschien ook fijn zou zijn als jullie eens rond een pint gingen zitten om deze (beschaafde,oef) woordenwisseling verder te zetten. Misschien zien we mekaar in As met Pagan's Mind & DGM?

Stay Heavy!

Gepost door: Tarkus | 09-02-11

Hoi Tarkus

Je hebt groot gelijk, deze discussie moet hier niet worden gevoerd :-)
Je bent in ieder geval meer dan welkom bij een van volgende concerten (ook voor een pint te drinken :-) )

mvg
Geert

PS deze uitnodiging telt ook voor jou nance :-)

Gepost door: geert | 09-02-11

De commentaren zijn gesloten.