03-05-11

Beyond The Labyrinth - Luistersessie

 

Lettering%20only_1 nega.JPG

Het is alweer even geleden dat BEYOND THE LABYRINTH zijn vorige, tweede cd uitbracht. ‘Castles in the Sand’ was een niet onaardige poging om een brok heavy/classic/progressive hardrock op de ondankbare muziekwereld los te laten.

Ik heb die toen niet gerecenseerd, laat staan vernoemd. Misschien een beetje wreed van mij maar ik had er mijn reden voor.

Ten eerste heb ik een ongelooflijke sympathie voor deze band als muzikale eenheid maar ook voor de mensen achter de instrumenten. Waarom?

Dat we pedaleren in dezelfde leeftijdscategorie en we dus allen redelijk met beide voeten in de wereld staan is één ding. Dat we dezelfde muziek een warm hart toedragen helpt zeker ook. Maar wat me het meeste aanspreekt is de integriteit en gedrevenheid waarmee de bandleden, met als kern Geert Fieuw (git/keyb), Jo De Boeck (zang) en Gerry Verstreken (bas) hun ding doen.

In een wereld waarin de media vooral (enkel) oog en oor hebben voor ‘waar zijn die handjes’ en snoepjes van de dag, waarvan elke onderwaterscheet met gouden punaises word bekroond, is het niet evident om een traditionele heavy rockplaat uit te brengen. Laat staan dat deze airplay krijgt of ernstig wordt genomen.

En ondanks de toch sterke live reputatie van de band was ik niet zo onder de indruk van ‘Castles’. En gezien ik behoorlijk onafhankelijk mijn commentaren kan schrijven heb ik ze het voordeel van de twijfel gegund i.p.v. ongebreideld mijn mening te posten. Flauw, ik weet het. Genoeg siroop, what’s new?

 

Ik had het genoegen om zondagnamiddag op uitnodiging van de band naar een luistersessie te mogen afzakken. Na een gezellige verwelkoming en een drankje werden we ‘georganiseerd’ in gene zijde van de homestudio. De ene al meer comfi dan de andere, maar dat loste zichzelf uiteindelijk op. Na een  prima introductie van Geert, welke hiermede meer dan voldoende duiding gaf aan het nieuwe werkstuk ‘Chapter III – Stories’, kregen we deze track per track gepresenteerd. BTL maakt ook werk van bijhorende videoclips waardoor het auditieve werd afgelost door werkelijk mooie en afgewerkte clips. Zo werden we door de cd geleid en wat we te horen kregen was werkelijk adembenemend.

 

Vooreerst toch even melden dat BTL (weerom) een nieuwe drummer heeft: Michel Lodder. Daarenboven zullen ze vanaf volgend optreden een tweede gitarist in de rangen hebben: Mark Wenkin. Geert zal zich hierdoor meer op de live toetsenpartijen kunnen werpen, wat het geluid zeker ten goede zal komen. Twee gitaren levert dan ook niet alleen een meer heavy gitaargeluid op, van Mark wordt (laten we even optimistisch zijn) tevens een deftige bijdrage aan nieuw, nog te schrijven materiaal verwacht. Zelf ben ik uiteraard erg nieuwsgierig naar de nieuwe (live) line-up.

BTL_with%20Mark_HLB.jpg

vlnr: Jo De Boeck, Mark Wenkin, Michel Lodder, Geert Fieuw, Gerry Verstreken

De songs bespreken zal gebeuren als ik de cd echt in handen heb; we kregen al wel een vluchtige inzage in de inlay. Maar de indrukken die ik daar heb opgedaan waren op zijn minst veelbelovend.

Gaf ‘Castles’ (en daar komt ie…) naar mijn mening nogal vermoeide indruk en leek het soms een beetje gezocht (ok, het waren prima songs, maar het kwam er niet uit op cd), deze ‘Chapter III’ komt stevig aan op een zondagnamiddag. Iedereen was het er blijkbaar over eens dat er een grote stap was gezet naar dynamiek toe. De ritmesectie is veel prominenter aanwezig dan voorheen zonder het immer oorstrelende gitaarwerk te overschaduwen. Verder viel mij ook op dat de meeste individuele vooruitgang wel gemaakt werd door zanger Jo. En dan gaat het vooral over de Engelse uitspraak, iets waar toch niet onbelangrijk is als je jezelf op de kaart wil zetten. Chapeau!

De songs zelf blijven herkenbaar BTL maar er is behoorlijk gewerkt aan de hooks, de refreinen en zeker de orkestratie heeft een enorme boost gekregen. Meerstemmige zang, koortjes en ‘nieuwe geluiden’ vanuit de sectie toetsen maken dat deze band plots wel enorm gegroeid is.

 

Ook inhoudelijk staan de songs als een huis. Geert gaf telkens uitleg waar het nummer over ging en aan de uitdrukkingen na datum te zien, vond iedereen de duiding meer dan correct. Zo worden gevoelige of zware thema’s niet ontweken. Het wegvallen van geliefden, werkdruk, de (eigen) kinderen, maar ook een duistere pagina uit onze geschiedenis wordt aangeraakt. Met een nummer dat niet alleen de band niet onberoerd laat, maar dat tevens het handvol gegadigden even stil maakte. Een prachtige ballad, een tribute voor RJD en toch een stel nummers die naar BTL normen erg hard zijn. Erg afwisselend qua intensiteit dus, maar telkens meeslepend en ergens weer vernieuwend.

Ja, ‘Chapter III – Stories’ wordt misschien wel de belangrijkste plaat die BTL ooit zal maken. Waarmee ik wil zeggen: als deze ze niet op de kaart zet, weet ik het ook niet meer.

beyond the labyrinth

 

 

Na de luistersessie, tussen een vers natje en droogje door, kon ik nog even doorkletsen met Gerry en kwamen de klassieke frustratie-thema’s boven: wat met deze muziek in ons land? Het moeras wat we ‘radio’ noemen, waar en hoeveel spelen? En ja, het feit dat onze geografische ligging als een molensteen rond deze en andere heavy rockbands hangt. Gerry is ook actief in de Noors/Nederlandse gothic band Imperia en speelt met Wim Roelants in Room 13.

Iedereen van de band lijkt er verder erg gerust in. Het was opvallend met welk een gemoedsrust en zelfvertrouwen (dat is geen arrogantie!) de bandleden over hun nieuwe product spreken. Van de hysterie die we al eens tegenkomen bij jonge honden was hier geen spoor. Het album is af, nu is het maar afwachten of de verf gaat pakken. We mogen ervan uitgaan dat er in dit land en omliggende straten nog genoeg liefhebbers zijn van degelijke en toch een beetje uitdagende heavy rock. Wie Deep Purple, Uriah Heep, Asia, Saga of de betere neo-prog in zijn cd-kast heeft staan, moet dit nieuwe werk zeker uitchecken.

110501 BTL Geert close small.JPG

 

Officieel komt de cd uit op 13 mei en op 21 mei is er een officiële voorstelling (dus live) in Genk, geflankeerd door drie andere heavy bands (check de site). Tot dan kan je zeker verder met de videos op YouTube (‘Oceans Apart’, ‘The Peter Principle’ en ‘Hidden Agenda’).

 

Je moest al bezig zijn!

BTL Card 1.jpg

http://www.beyond-the-labyrinth.com

07:55 Gepost in Muziek | Commentaren (3)

Commentaren

Bedankt voor je eerlijke mening, Tarkus !

Gepost door: GeertFieuw | 03-05-11

Volwaardige omschrijving van een gigantisch interessante Belgische band. Ben ik bevooroordeeld omdat ik ook op deze sessie aanwezig was, misschien wel, maar speelt dat een rol ? Neen hoor, wat een rol speelt is dat deze jongens voor een groot publiek zouden moeten beginnen spelen en liefst dikwijls, ze zijn er volgroeid en rijp voor. Alle nummers zijn van een hoge kwaliteit, eentje springt er bij mij uit, diegene die over de duistere kant van onze geschiedenis gaat, professioneel ge-orkestreert en dus naar het hart grijpend.

Beyond the Labyrinth, beyond average Belgian rock.

Gepost door: Staf Pypen | 03-05-11

Een tof verslag van de luistersessie die ik door familiale omstandigheden niet kon bijhouden....
Maar ondertussen het album in bezit en méér dan 'over the moon'. Wat een sterke sprong voorwaarts zeg, 12 awesome Stories !

Mijn verslagje van het album vind je hier:
http://markec.blogspot.com/2011/05/chapter-iii-stories-twaalf-sterke-en.html

Gepost door: MarkeC | 22-05-11

De commentaren zijn gesloten.