02-06-11

Pagan's Mind & DGM, As, 29/05/11

Weerom een ronduit schitterende pre-zomeravond vorige zondag. Met een – zo beloofde het programma althans – excellente power-en progressive agenda voor de boeg, kon er weinig mis gaan in het vredige As. Een mensch leert zo zijn eigen land nog eens kennen!   

Ruim op tijd de wagen in richting Limburg, ware het niet dat ik eerst een drie kwartier rond mijn eigen stad mocht cirkelen dankzij een ongeval op de E34. De tijd vloog toen ik uiteindelijk dorp na dorp richting autostrade geschoven te hebben eindelijk het gaspedaal kon indrukken. Wat een kl*te start, mijn gedacht. Cultuurcentrum ‘De Drieschaar’ oogt bijzonder mooi en de zaal op zich nog beter. Nóg beter ware geweest als er wat volk was, maar dat bleek nauwelijks het geval. Nadat de nodige contacten waren gelegd, ik mijn concertmaat gevonden had en een frisse pils was aangeschaft, vernam ik dat de eerste twee bands reeds gespeeld hadden. Top dus, en ik was maar een halfuurtje te laat.

Toen MAX PIE na oeverloos soundchecken besloot om niet te spelen, stelde ik mezelf al niet teveel vragen meer. Ja, er waren gelukkig ook nog professionele bands. Van al dit gedoe niks, nul communicatie naar het schrale betalende publiek, ik begrijp er niets van. 

pagan's mind,dgm

Maar er was ook goed nieuws: het Italiaanse DGM is een band waar we wél rekening mee moeten houden in de progressieve metalscène. Vorig jaar zag ik ze voor het eerst op het PPM festival te Mons en was zwaar onder de indruk. Nu ik de twee recentste cd’s onder de knie heb, was ik echt voorbereid.

110529 Pagan's Mind 041.JPG

110529 Pagan's Mind 139.JPG

110529 Pagan's Mind 157.JPG

De set bestond vooral uit recent materiaal welk met bijzonder veel spelplezier werd gebracht. Cd-openers ‘Hereafter’ en ‘New Life’ zijn absolute knallers en geven zowel gitarist Simone Mularoni en toetsenist Emanuele Casali de nodige ruimte om te excelleren. Elke seconde van de set was dan ook gevuld met instrumentale krachtpatserij zonder de melodie en de drive uit in de songs uit het oog te verliezen. Zanger Mark Basile weet hier allemaal nog bovenuit te komen wat weerom bewijst wat voor een geweldige zanger hij is. Daarnaast is hij ondanks zijn wat schrale voorkomen een prima entertainer die het podium weet te gebruiken. De eerste en tegelijk voorlaatste band van de dag (…) maakte al het voorafgaande te verwaarlozen. Ja, zo straf zijn die gasten.

110529 Pagan's Mind 181 BW.jpg

110529 Pagan's Mind 222.JPG

110529 Pagan's Mind 242.JPG

110529 Pagan's Mind 248.JPG

 

pagan's mind,dgm

Waar we eigenlijk vooral voor kwamen was het Noorse PAGAN’S MIND, en je hoort me al komen: ik ben gek van die band. Na een passage in de Biebob en op het PPM was dit de derde confrontatie met Noorwegens meest progressieve metalband. Of maak daar maar meteen van: Europa’s beste progmetal band – en er zijn er nogal wat. De hoge verwachtingen werden dan ook moeiteloos ingelost. Toen de band na de intro nogal nonchalant kwam opwandelen keek zanger Nils K. Rue even meewarrig in de zaal maar liet zich niet afschrikken door de aanblik.

De band zette grandioos in met het nieuwe ‘Eyes Of Fire’ en gelijk zat alles goed. PM serveert zijn soms complexe maar altijd meeslepende songs met weinig rustpauzes. Hun repertoire telt geen noemenswaardige ballads. Enkel instrumentaal wordt er al eens ruimte genomen om wat af te koelen en dan staan we nog met open mond te kijken naar gitarist Jorn Viggo Lofstad die met een heel eigen geluid een beetje emo in de set brengt. Veel rust krijg je als luisteraar dus niet met nummers als ‘Enigmatic Calling’ ofte het weergalloze ‘God’s Equation’. Bijna-klassiekers als ‘United Alliance’ of de Bowie cover ‘Hello Spaceboy’ beroeren het magere publiek wel degelijk. Mogelijk was de drank voor sommigen al aan het werken.

110529 Pagan's Mind 324.JPG

110529 Pagan's Mind 365.JPG

Dikke pluim ook voor Nils die zeven weken geleden zijn heup brak en het bijgevolg fysisch wat rustiger aan moest doen. Toch vond hij de energie om wat gek te doen met zijn kruk. Niets mis met zijn stem overigens. Het bereik van ’s mans stembanden is haast niet te vatten. Het sterke power metal gehalte van de band maakt dat hij ook voluit op kracht moet kunnen zingen, wat hij haast constant bewees, zeker met de uithalen in ‘Hello Spaceboy’.

110529 Pagan's Mind 730.JPG 

110529 Pagan's Mind 472.JPG

Nils verliet even de set om zijn collega’s de kans te geven om eens ‘echt progressieve metal’ te laten spelen. Grapje van hem natuurlijk, maar het leverde alle bandleden de gelegenheid zich eens uit te leven. Het geluid van Steinar Krokmo’s bas ronkte lekker vet en gaf Jorn alle ruimte om zijn vingervlugheid te demonstreren. Ik – als gitarist van het zevende knoopsgat maar ik heb ‘ne maat die wel wat kan’ – sta er telkens weer van verbaasd hoe die knapen zulke straffe dingen doen en het zo makkelijk laten lijken. Constant de glimlach en grapjes onder mekaar maken. Het is om niet goed van te worden. De set werd afgesloten met het complexe ‘Through Osiris’ Eyes’ van het bijna tien jaar oude ‘Celestial Entrance’, hun tweede album waarmee ze echt doorbraken.

110529 Pagan's Mind 869.JPG

110529 Pagan's Mind 1076.JPG

Ondanks dat ik maar twee bands te zien kreeg (foei foei!) was ik ruim voldaan voor wat dat weekend betrof. En de organisatie? Och ja, ik hoop dat die eens rond de tafel gaan zitten. Wij hebben een deel flyers meegenomen om in Antwerpen te verspreiden en afgezien dat het niet echt bij de deur is, moeten namen als SINNER en THRESHOLD toch wat volk op de been kunnen brengen. Zelf heb ik niet direct nog iets op de agenda, maar misschien is er binnenkort wel iets in de Kempen te doen! Tot dan!

110529 Pagan's Mind 1096.JPG

110529 Pagan's Mind 1207.JPG

110529 Pagan's Mind 1195.JPG

pagan's mind,dgm

14:13 Gepost in Muziek | Commentaren (5)

Commentaren

dat PM moet openen op GP is mijn een raadsel, deze mannen verdienen beter en zeker niet het openen maar sluiten van een festival GVDomme!!!!
anyway hopelijk kent iemand deze prachtige band die ik geen seconde uit het oog verlies.

grts Marc

Gepost door: Marc | 16-06-11

Hoi,
PM staat in mijn top 3 aller tijden als band na Queensryche en Dream Theater!
Ik was ook aan wezig in As en kan dit niet vatten hoeveel man 98???
PM slaat zeer weinig aan in Europa buiten Nederland waar ik deze mannen terug zal zien op 15 December 2011 in 013 Tilburg!!!
Zwarte Cross was een beetje ver voor mij door gezondheidstoestand ( fysiek)
Graspop Is schande dat ze deze band op zondagmorgen hadden ingeplant!
Graag als 2de headliner op vrijdag of zaterdag deze boys verdienen dit zeker!
PM rules!!!!

metal greetz,
Gunne

Gepost door: Gunne | 17-07-11

Hey
Ja jammer in As zo weinig volk!Ik tel de dagen af naar 15dec dat pagan's mind komt naar 013(Tilburg)Vind ze bangelijk goed zo'n stem hopelijk komen ze na het optreden in de zaal zoals Evergrey deed over 6,5j daar.
Het zijn mijn favorieten nr one !!!
Greetz Petra

Gepost door: petra | 17-07-11

Pagans Mind is zonder twijfel ook één van mijn favoriete bands. Ik was ook op het optreden in As, en het is echt triestig dat er zo weinig volk was komen opdagen. Zeker met een voorprogramma als DGM, ook een topper! De organisatie moet dringen eens wat meer promo maken als ze zulke dingen organiseren. Anders kunnen ze er beter meteen mee stoppen want gelijk wie je programmeert, zo wordt het nooit iets...
Ik had PM al een paar keer ervoor gezien, nog 2 dagen ervoor in Nederland trouwens, en hier in As vond ik ze iets minder. Het weinige publiek en het vrij slechte geluid zullen daarwel mee te maken gehad hebben. Op Graspop vond ik ze stukken beter.
Ze komen trouwens in december naar den Biebob en over DGM gesproken, die doen het voorgrogramma van Symphony X in den Biebob ook binnenkort. Dus weer 2 optredens om nu al naar uit te kijken.

Gepost door: Fre | 16-08-11

Tnx voor de reacties! Zelf kan in niet naar SymX wegens MFVF ('t is altijd wat met die wijv..) maar mijn ticket voor Pagan's Mind in de Biebob ligt al klaar! Cu!

Gepost door: Tarkus | 16-08-11

De commentaren zijn gesloten.