28-06-11

You've got another thing coming...

GMM logo.JPG

Toen ik zondagavond naar huis reed hoorde ik een geëxalteerd meisje op metal-minded StuBru (duh?) verslag uitbrengen van de aanvang van het concert van Slipnot. Ja, het was live want ik had een uurtje daarvoor de festivalweide verlaten en wist dus best dat Graspop Metal Meeting aan het slotakkoord zou beginnen zonder mijn aanwezigheid. Het meisje wist me toch wel van mijn melk te brengen door er zoveel drama en passie aan toe te voegen dat ik echt – en oprecht – spijt kreeg dat ik die laatste uren er niet bij was. Wat pleit voor haar. Puristen – die er niet bijwaren – zullen me ongelijk geven om net voor het eindspektakel de handdoek in de ring te gooien. Zelf was ik er niet helemaal uit, maar soit, geen fan zijnde van laatstgenoemde band, was het meer dan voldoende geweest.

Lijkt het alsof het nu niet volledig gaat zijn? Kan best. Het verhaal van Metal is immers nooit volledig. Het houdt nooit op. ‘Life is a never ending wheel’… Zeer binnenkort een reportage vanuit de pit, van aan de toog, vanaf de zonneweide, kortom: zoals het was. Hier mijn eigenste verhaal vol vooroordelen, frustraties, geneugten en intieme bekentenissen. Dus: nog even geduld…

Logo GMM 1.JPG

16:38 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

13-06-11

Uit de archieven...1981

Parkrock '81 te Berchem met The Kids, Scooter, De Kreuners, Toy en The Bet

 

1981 De Kreuners.jpg De Kreuners

1981 The Bet.jpg The Bet

1981 De Kids.jpg The Kids

 

 

 

 

 

 

16:39 Gepost in Muziek | Commentaren (3)

05-06-11

Stampe Vertonge Fly In, Deurne, 04/06/11

Yes, it's that time of the year...

 

110604 Fly In Deurne 004 R.JPG

110604 Fly In Deurne 054 R.JPG

110604 Fly In Deurne 209 R.JPG

110604 Fly In Deurne 271 R.JPG

110604 Fly In Deurne 355 R.JPG

110604 Fly In Deurne 405 R.JPG

110604 Fly In Deurne 527 R.JPG

110604 Fly In Deurne 653 R.JPG

 

00:18 Gepost in Luchtvaart | Commentaren (0)

02-06-11

Pagan's Mind & DGM, As, 29/05/11

Weerom een ronduit schitterende pre-zomeravond vorige zondag. Met een – zo beloofde het programma althans – excellente power-en progressive agenda voor de boeg, kon er weinig mis gaan in het vredige As. Een mensch leert zo zijn eigen land nog eens kennen!   

Ruim op tijd de wagen in richting Limburg, ware het niet dat ik eerst een drie kwartier rond mijn eigen stad mocht cirkelen dankzij een ongeval op de E34. De tijd vloog toen ik uiteindelijk dorp na dorp richting autostrade geschoven te hebben eindelijk het gaspedaal kon indrukken. Wat een kl*te start, mijn gedacht. Cultuurcentrum ‘De Drieschaar’ oogt bijzonder mooi en de zaal op zich nog beter. Nóg beter ware geweest als er wat volk was, maar dat bleek nauwelijks het geval. Nadat de nodige contacten waren gelegd, ik mijn concertmaat gevonden had en een frisse pils was aangeschaft, vernam ik dat de eerste twee bands reeds gespeeld hadden. Top dus, en ik was maar een halfuurtje te laat.

Toen MAX PIE na oeverloos soundchecken besloot om niet te spelen, stelde ik mezelf al niet teveel vragen meer. Ja, er waren gelukkig ook nog professionele bands. Van al dit gedoe niks, nul communicatie naar het schrale betalende publiek, ik begrijp er niets van. 

pagan's mind,dgm

Maar er was ook goed nieuws: het Italiaanse DGM is een band waar we wél rekening mee moeten houden in de progressieve metalscène. Vorig jaar zag ik ze voor het eerst op het PPM festival te Mons en was zwaar onder de indruk. Nu ik de twee recentste cd’s onder de knie heb, was ik echt voorbereid.

110529 Pagan's Mind 041.JPG

110529 Pagan's Mind 139.JPG

110529 Pagan's Mind 157.JPG

De set bestond vooral uit recent materiaal welk met bijzonder veel spelplezier werd gebracht. Cd-openers ‘Hereafter’ en ‘New Life’ zijn absolute knallers en geven zowel gitarist Simone Mularoni en toetsenist Emanuele Casali de nodige ruimte om te excelleren. Elke seconde van de set was dan ook gevuld met instrumentale krachtpatserij zonder de melodie en de drive uit in de songs uit het oog te verliezen. Zanger Mark Basile weet hier allemaal nog bovenuit te komen wat weerom bewijst wat voor een geweldige zanger hij is. Daarnaast is hij ondanks zijn wat schrale voorkomen een prima entertainer die het podium weet te gebruiken. De eerste en tegelijk voorlaatste band van de dag (…) maakte al het voorafgaande te verwaarlozen. Ja, zo straf zijn die gasten.

110529 Pagan's Mind 181 BW.jpg

110529 Pagan's Mind 222.JPG

110529 Pagan's Mind 242.JPG

110529 Pagan's Mind 248.JPG

 

pagan's mind,dgm

Waar we eigenlijk vooral voor kwamen was het Noorse PAGAN’S MIND, en je hoort me al komen: ik ben gek van die band. Na een passage in de Biebob en op het PPM was dit de derde confrontatie met Noorwegens meest progressieve metalband. Of maak daar maar meteen van: Europa’s beste progmetal band – en er zijn er nogal wat. De hoge verwachtingen werden dan ook moeiteloos ingelost. Toen de band na de intro nogal nonchalant kwam opwandelen keek zanger Nils K. Rue even meewarrig in de zaal maar liet zich niet afschrikken door de aanblik.

De band zette grandioos in met het nieuwe ‘Eyes Of Fire’ en gelijk zat alles goed. PM serveert zijn soms complexe maar altijd meeslepende songs met weinig rustpauzes. Hun repertoire telt geen noemenswaardige ballads. Enkel instrumentaal wordt er al eens ruimte genomen om wat af te koelen en dan staan we nog met open mond te kijken naar gitarist Jorn Viggo Lofstad die met een heel eigen geluid een beetje emo in de set brengt. Veel rust krijg je als luisteraar dus niet met nummers als ‘Enigmatic Calling’ ofte het weergalloze ‘God’s Equation’. Bijna-klassiekers als ‘United Alliance’ of de Bowie cover ‘Hello Spaceboy’ beroeren het magere publiek wel degelijk. Mogelijk was de drank voor sommigen al aan het werken.

110529 Pagan's Mind 324.JPG

110529 Pagan's Mind 365.JPG

Dikke pluim ook voor Nils die zeven weken geleden zijn heup brak en het bijgevolg fysisch wat rustiger aan moest doen. Toch vond hij de energie om wat gek te doen met zijn kruk. Niets mis met zijn stem overigens. Het bereik van ’s mans stembanden is haast niet te vatten. Het sterke power metal gehalte van de band maakt dat hij ook voluit op kracht moet kunnen zingen, wat hij haast constant bewees, zeker met de uithalen in ‘Hello Spaceboy’.

110529 Pagan's Mind 730.JPG 

110529 Pagan's Mind 472.JPG

Nils verliet even de set om zijn collega’s de kans te geven om eens ‘echt progressieve metal’ te laten spelen. Grapje van hem natuurlijk, maar het leverde alle bandleden de gelegenheid zich eens uit te leven. Het geluid van Steinar Krokmo’s bas ronkte lekker vet en gaf Jorn alle ruimte om zijn vingervlugheid te demonstreren. Ik – als gitarist van het zevende knoopsgat maar ik heb ‘ne maat die wel wat kan’ – sta er telkens weer van verbaasd hoe die knapen zulke straffe dingen doen en het zo makkelijk laten lijken. Constant de glimlach en grapjes onder mekaar maken. Het is om niet goed van te worden. De set werd afgesloten met het complexe ‘Through Osiris’ Eyes’ van het bijna tien jaar oude ‘Celestial Entrance’, hun tweede album waarmee ze echt doorbraken.

110529 Pagan's Mind 869.JPG

110529 Pagan's Mind 1076.JPG

Ondanks dat ik maar twee bands te zien kreeg (foei foei!) was ik ruim voldaan voor wat dat weekend betrof. En de organisatie? Och ja, ik hoop dat die eens rond de tafel gaan zitten. Wij hebben een deel flyers meegenomen om in Antwerpen te verspreiden en afgezien dat het niet echt bij de deur is, moeten namen als SINNER en THRESHOLD toch wat volk op de been kunnen brengen. Zelf heb ik niet direct nog iets op de agenda, maar misschien is er binnenkort wel iets in de Kempen te doen! Tot dan!

110529 Pagan's Mind 1096.JPG

110529 Pagan's Mind 1207.JPG

110529 Pagan's Mind 1195.JPG

pagan's mind,dgm

14:13 Gepost in Muziek | Commentaren (5)

01-06-11

Interludium...a peek at nature

Zichem 01.JPG

Zichem 04.JPG

Zichem 05.JPG

Zichem 09.JPG

Zichem 10.JPG

Zichem 11.JPG