21-12-11

Pagan's Mind & Mother Of Sin, Biebob, 17/12/11

 

pagan's mind,mother of sin

Soms kan een avondje uit uitdraaien op een onverwacht fijn weerzien met mensen die je toch weeral even niet gezien hebt. Als dit dan samenvalt met het meemaken van een concert van een van je favoriete bands dan wordt het al snel een avond om niet te vergeten. Zo hing ik al snel aan de toog van de Biebob in bijzonder goed gezelschap en zat de sfeer er al snel in – zoals dat dan heet.

Opener van de avond was het Nederlandse MOTHER OF SIN. Mooi, nooit van gehoord maar op voorhand wel even gegoogeld en ik was wel nieuwsgierig naar dit trio. Met een mix aan progressieve powermetal met neo-klassieke invloeden is dit natuurlijk spek voor Tarkus’ bek. Van podiumvrees had de band al zeker geen last want met een grote zelfzekerheid namen zij het beperkte podium in en zetten gelijk in met ‘Redemption’, de opener van hun laatste cd. Qua stijl dus dik ok en de uitvoering was gezien de omstandigheden ook in orde.

pagan's mind,mother of sin

Zanger/gitarist Eduard Hovinga (ex-Elegy), drummer Gerry De Graaf (ex-Vengeance) en bassist Peter Groen wisten mij te boeien met hun complexe maar toch melodieuze songs. De stem van Eduard gaat vlot de hoogte in en deed me met momenten aan de zanger van Sonata Arctica denken en dan weer aan Dave Mustaine. Het was even wennen aan de klankkleur want dat had ik echt niet verwacht.

pagan's mind,mother of sin

pagan's mind,mother of sin

Nadien liet ik me hun recentste cd aansmeren en was daar daags erop heel erg blij mee want ondanks dat de productie iets vetter kon, luistert deze zeer vlot weg en hield me geboeid gedurende de hele speelduur en dat is iets waar grote gevestigde namen niet altijd in slagen. Toffe band, aanrader! 

Nadien waren oren en ogen gericht op Noorwegens progressieve paradepaardje: PAGAN’S MIND. De zoveelste keer dat ik ze live ging zien en ik was er redelijk gerust in. Op vorige gelegenheden (als support van Brainstorm, PPM, As – met hooguit 50 man – Graspop om 1130u,…kortom niet altijd in optimale omstandigheden) lieten zij niet alleen mij maar het gehele aanwezige publiek met open mond achter. Deze band is groter dan de som van zijn onderdelen. Gitarist Jorn Viggo Lofstad en bassist Steinar Krokmo zaten ook kort in de band van Jorn Lande. Zanger Nils K. Rue is redelijk uniek met zijn zeer versatiele stem. Hoe deze kleine man zulk een enorm stemgeluid en bereik kan hebben is me een raadsel. Dat hij er telkenmale in slaagt om een prestatie neer te zetten die grenst aan de perfectie is alvast een van de grootste troeven van deze band. Het songmateriaal is dan weer niet altijd zo hapklaar. Recentste album ‘Heavenly Ecstacy’ levert nog de meest toegankelijke songs op omdat ze naar PM-normen verrassend melodieus zijn.

Openingssong was al een verrassing. Het oudere ‘Enigmatic Mission’ van ‘Enigmatic:calling’ liet direct horen dat de band én het geluid nagenoeg perfect was, iets wat echt wel noodzakelijk is om deze muziek te verteren. Nadien volgde ‘Intermission’, de single en echte klapper van het laatste album, gevolgd door ‘Eyes of Fire’, waarlijk een Dijk van een song die alles samenvat waar de band voor staat: technisch hoogstaand, perfect, melodieus,…

pagan's mind,mother of sin

pagan's mind,mother of sin

pagan's mind,mother of sin

Een medley genaamd ‘Celestine Medley’ was iets zwaardere koek om te verteren, zelfs bij fans die het repertoire redelijk tot goed kennen. Zo verloor ik ook al eens de weg in de lange epische songs van de vorige cd’s. Natuurlijk werd ook ‘God’s Equation’ niet vergeten. Met ‘Atomic Firelight’, waarmee de lat qua heavyness nóg wat hoger werd gelegd, bleef de band naast de aanwezigen ook vooral zichzelf amuseren. Haast iedereen heeft bij Pagan’s Mind constant een glimlach op het gelaat alsof dat wat ze doen eigenlijk niet veel voorstelt. Dat het de luisteraar dan af en toe duizelt van de vele breaks en virtuoos vakmanschap zal hen een zorg zijn…

pagan's mind,mother of sin

pagan's mind,mother of sin

pagan's mind,mother of sin

Een song waar ik ook steeds naar uitkijkt is ‘Hello Spaceboy’, de Bowie-cover (ja, ook Pet Shop Boys….). De opbouw, de spanning en de ontlading zorgen telken voor een muzikaal en (haast, oef) lichamelijk hoogtepunt in de set. Iedereen leeft letterlijk mee naar die geweldige hoge einduithaal van Nils. Wat een power!!

pagan's mind,mother of sin

pagan's mind,mother of sin

pagan's mind,mother of sin

pagan's mind,mother of sin

‘Walk away in Silence’ (Nils merkte zelf op dat deze song erg refereert naar 80’s Queensryche – moet ik het niet weer doen…) is ook een klepper uit de laatste cd en deed het publiek aardig meebrullen in het refrein. Met het nummer ‘God’s Equation’ kwamen we bijna aan het einde van de set maar met zijn 8 minuten stond ook dit vette nummer garant voor een progressief feestje. ‘United Alliance’ deed daar nog een schepje bovenop. Tussendoor trakteerde de band ons nog op een instrumentaal avontuur waarbij ze alle registers nog eens opentrokken. In de toegiften vonden we ‘Alien Kamikaze’ en ‘golden oldie’ ‘Through Osiris Eyes’.

Achteraf nog voldoende gelegenheid voor een praatje met de band, foto’s en cd-boekjes signeren. Iets wat het kind in mij weerom gelukkig maakte.

Pagan’s Mind hoort al geruime tijd bij het hoopje bands dat eigenlijk niets verkeerds meer kan doen. Het aanbod bands in die stijl (denk ook DGM, Andromeda,…) loopt ondertussen aardig op. Wie vroeger (of later) op een wagon van de trein die Dream Theater heet, is gesprongen, kan zich vandaag, twintig jaar later alvast beroepen op een trouw publiek.

Wie meerwaarde zoekt in zijn muziek en al graag eens de mayonaise in zijn hoofd laat draaien, is bij Pagan’s Mind alvast goed af. Sommige wagonnetjes steken de locomotief al eens voorbij, mijn gedacht. Volgende keer dus nog meer bekenden aan de toog?

(ik heb niets tegen de polonaise, maar het moest nog zondag worden…)

08:21 Gepost in Muziek | Commentaren (4)

Commentaren

Leuk om dit nog eens na te lezen/zien. Heb je nog meer foto's die je wil delen?

Gepost door: Sven Depoorter | 25-12-11

Hey!
In de linkerkolom staat een tool om naar mijn publieke Picasaweb te gaan. Daarop staan nog meer foto's. Deze zijn wél te downloaden en vrij te gebruiken, graag mvv de oorsprong. Have fun!

Gepost door: Tarkus | 26-12-11

Hoi,
In de linkerkolom staat een tool om naar mijn publieke Picasaweb te gaan. Deze foto's zijn wél te downloaden en vrij te gebruiken, graag mvv de oorsprong...

Have fun!

Gepost door: Tarkus | 26-12-11

Bedankt!

Gepost door: Sven Depoorter | 26-12-11

De commentaren zijn gesloten.