17-03-12

Epica & Stream Of Passion, 013, Tilburg, 16/03/2012

 

Epica-Requiem-for-the-Indifferent.jpg

Let there be no misunderstanding!

Tarkus heeft het recentelijk wat laten afweten qua bloggin’ maar dit wil geenszins zeggen dat er niets gebeurt. Natuurlijk hoef ik niet àlles aan uw neus te hangen. Het werd langs de andere kant toch weer eens tijd om de Culturele Mensch te voeden. Lees: een concertje mee te pikken.

Op uitnodiging van mijn concertbuddy heb ik me laten verleiden om gezamenlijk naar Tilburg te karren om – toch nog maar eens – Epica aan het werk te zien. Dat – buiten het concert- heel de avond dan gegarandeerd quality time zou opleveren, trok me over de streep. Het werd eigenlijk ook gewoon weer eens tijd om een fijn avondje uit te ondergaan. Het is maar dat u niet gaat denken dat ik niet buiten mag. Wie zou mij trouwens tegenhouden? Blijkt dat een behoorlijke pijn (lichamelijk welliswaar, niet de ‘pijn van het zijn’) alsnog roet in het eten zou strooien maar dat werd middels een paardenmiddel gecounterd.

Naar Tilburg rijden is al geen uitzondering meer. Niet alleen mogen we daar schuilen in de formidabele concertzaal 013, het haast traditioneel voorafgaand bezoek aan de lokale Mexicaan en de meer dan gezellige ‘vibe’ die rond dat uur in die buurt hangt, is prima meegenomen. Ik laat hierbij de tortilla’s en enchilada’s voor wat ze waren en buig me gelijk over het culturele programma van de avond.

STREAM OF PASSION was het geknipte voorprogramma en deze band rond zangeres Marcela Bovio deed dan ook perfect wat van haar verwacht werd. Naast Epica heb ik SoP ook zoal een dozijn keer aan het werk gezien en er verandert dan ook weinig aan de set of de presentatie. Niet dat dit hoeft want SoP is ondertussen zodanig geroutineerd in haar doen dat het een haast feilloos passeren was.

120316 Epica 016.JPG

Er werd getapt uit de drie studioalbums en de traditionele highlights werden ook opgevoerd. ‘Lost’, het zeer heavy ‘Collide’, het meeslepende en nog steeds ronduit fantastische ‘In the End’ en Radiohead’s ‘Street Spirit’ zorgden voor kippenvel. Als supportband kregen zij best voldoende geluid maar een beetje meer warm licht om de muziek bij te staan werd ons ontzegd waardoor de band soms is het halfduister stond te spelen. Hoe dan ook: SoP was een perfecte opener van de avond. Marcela vond het ook zeer fijn gezien zij momenteel in Tilburg woont. En zodanig was iedereen dus tevreden.

Na een halfuurtje was het aan EPICA. Met een verse cd sinds een week in de rekken (en helaas nog niet, (niet!) in mijn cd-rek) staat de band volledig op scherp om deze te gaan promoten. En dit pakten ze wel heel grondig aan. Zo waren de eerste 3-4 tracks al nieuw materiaal. Tegen het einde van hun set zouden ze haast alle nieuwe songs gespeeld hebben. In de encores werden nog de laatste twee gebracht.

Voor wie zoals ik de cd ‘Requiem for the Indifferent’ nog niet heeft of kent: ik kan u geruststellen – het is een perfecte aansluiting op ‘Design Your Universe’ met enkele bijzonder harde songs, een +10’ track en twee ballades. Waar voor je geld dus als je deze band volgt.

120316 Epica 119.JPG

120316 Epica 128.JPG

120316 Epica 148.JPG

Epica trok dan ook alle registers open. De 013 laat toe dat bands hun volle arsenaal aan pyrotechnics kunnen gebruiken en dat was natuurlijk maar een woord voor Epica. Er werd dan ook niet gekeken op podiumbrede steekvlammen, rookpluimen en dies meer. Gaat perfect samen met de muziek en intense sfeer die een optreden van deze band toch altijd weet op te roepen.

Gitarist/growler Mark Jansen trok de band zoals we van hem verwachtten en kon zich regelmatig uitleven in de snelle staccato passages waarop hij naar alle lust kon krijsen en brullen. Ook de nieuwe songs zijn voorzien van alle Epica-kenmerken. De opbouw, de verschillende soli en natuurlijk de zalvende zang van Simone Simons. Zij leverde een geweldige prestatie al liet ze sommige hoge passages strategisch soms even aan de kant. Professioneel zoals ze is, deed ze dit op een perfecte manier. Zo werd ‘Unleashed’ berevet gebracht. Andere klassiekers als ‘Cry for the Moon’ en ‘The Obsessive Devotion’ deden de uitverkochte 013 op zijn funderingen daveren. Visueel kregen we nog enkele oriëntaalse danseressen aangeboden welke visueel een aangename verrassing waren.

120316 Epica 206.JPG

120316 Epica 309.JPG

120316 Epica 307.JPG

Met een hele cd en een handvol klassieker en twee lange encores, waren we ruim twee uur verder alvorens de set visueel werd afgesloten met een zilveren confetti kanonnade.

Weerom kan ik hierbij stellen dat ik het nu wel een beetje gezien heb, maar langs de andere kant heb ik me nog nooit verveeld tijdens een set van Epica en ik vermoed dat de nieuwe songs na verloop van tijd ook weer de nodige rondjes zullen draaien. Epica debuteerde hier 10 jaar geleden en zou een zoveelste band in het genre worden. Dat zij naast Within Temptation en After Forever een volledig nieuw blik muzikanten zouden inspireren was toen nog niet geweten. Dat zij vandaag haast overal een zaal uitverkopen nog minder. Ja, wij hebben nog veel te leren.

(sorry, het was behelpen met een kleine cameraat/dje)

120316 Epica 340.JPG

120316 Epica 342.JPG

120316 Epica 403.JPG

120316 Epica 367.JPG

 

15:26 Gepost in Muziek | Commentaren (1)

01-03-12

Even in the quietest moments...

Eerlijk? Het was een heerlijke morgen. Woensdagmorgen omstreeks 0817u was het heerlijk toeven op de polderdijk. Klinkt archaïsch maar is het ook een beetje als je daar tegen een grijze lucht over de afwisselend kasseien, grint of boswegen stapt of huppelt.

Het was tevens aardig van temperatuur wat maakte dat de mist die me verbood om de overkant van de Schelde te zien al snel optrok. Het wordt een gewoonte om daar dagelijks een frisse neus te gaan halen, hetzij 's morgensvroeg of kort na de middag, naargelang het arbeidsritme. 's Morgens is toch mijn favoriet. En het moet gezegd: enige vorm van verslaving komt langzaam opzetten.

Buiten de fysieke inzet valt er niet zoveel te beleven op het traject dat ik voor mezelf heb uitgestippeld. Ruimte zat dus om na te denken, te plannen, te overwegen enz. Misschien is dat buiten de lichamelijke verrijking wel datgene wat me er telkens weer toe drijft om de waterkant op te zoeken.

Heel binnenkort trekken we weer eens naar de concertzaal. Niet dat het jeukt of zo maar een portie muziekvitaminen kan nooit kwaad. De agenda voorspelt ondertussen reeds een twaalftal evenementen waar ik zeker bij wil zijn.

Voorts ligt er een citytrip gepland en geboekt en wordt de Grote Excursie langzaam aan voorbereid. Zowel qua inhoud als qua taalvaardigheid. Voor dit laatste moet ik toch even 12 jaar teruggrijpen toen ik me in mijn linguïstieke enthousiasme volop op een vreemde taal wierp. En geloof me: het komt snel terug.

Veel meer valt er momenteel niet te melden. Toch niets waar mijn lezers iets aan hebben. Tot binnenkort dus!

Polders Rand 2.jpg

Even in the quitest moments
I wish i knew what I had to do
And even though the sun is shining
I feel the rain Here it comes again..dear..
And even when you showed me
My heart was out of tune
For there's a shadow of doubt that's not letting me find you to soon

(Supertramp)

11:54 | Commentaren (0)