17-11-12

Rondreis door Spanje, deel 2

 

Spanje logo 2.jpg

Burgos & Segovia

BURGOS

Enkele kilometers verder naderen we Burgos. Burgos is zo stoer als zijn naam laat vermoeden. Deze stad, gesticht in 884, was lang een belangrijk militair en politiek bolwerk in Spanje en teven de hoofdstad van de regio. Generaal Franco maakte van Burgos zijn hoofdkwartier tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Om de oude stad binnen te komen gaan we over de Puente Santa Maria en dan door de flink uit de kluiten gewassen poort Arco de Santa Maria. Er volgt een bezoek aan de kathedraal, een in een lange rij die nog gaat komen, maar soit, deze is echt wel imposant en boeiend wegens de aanbouw van een klooster en mooie crypte. Naast de kathedraal op zich, biedt dit gebouw dus tevens een blik op de ontwikkeling van de stad.

3212 Burgos Kath472.jpg3221 Burgos kath473.jpg3239 Burgos kath477.jpg

Bekendste graf in de kathedraal is tegelijk van zijn bekendste resident, nl Rodrigo Diaz de Vivar, beter bekend als El Cid. Deze broodridder veroverde in 1094 Valencia op de Moren. Wie het hele verhaal wil kennen moet de film maar eens zien. Beetje traag voor vandaag maar wel met Charlton Heston en zo maken ze ze ook niet meer.

Hedendaagse afbeeldingen van El Cid lijken trouwens erg op de filmheld… Maar niet het robuuste standbeeld op de Plaza de El Cid. Het silhouet steekt af tegen de donkergrijze wolken die ondertussen de hemel toedekken.

3305 Burgos El Cid478.jpg

Vanaf we de kathedraal binnengaan zijn we eigenlijk vrij om onze tijd in te delen zoals we willen. Afspraak om 17u op het plein ervoor. Na een klein uurtje had ik het wel bekeken (alle hulp van boven is voor mij toch te laat) en van de resterende vrije tijd maakte ik gebruik om – noblesse oblige – het oude fort, of burcht bovenop de heuvel te gaan bekijken.

Na de ferme klim moet ik vaststellen dat het gesloten is voor bezoek, maar het levert wel een spectaculair zicht op de stad en de kathedraal op.

3404 Burgos mirador481.jpg3407 Burgos Fort483.jpg

Rustig terug naar beneden, een ‘bocadillo’ en een drankje oppikken op het Plaza Mayor en voor je het weet was het verzamelen geblazen. Maar niet voor de geleide stadswandeling want ondertussen was het pijpenstelen beginnen regenen en de liefhebbers mochten mee naar het ‘Museum van het Boek’. Duh! Wat eerst niet echt lijkt op een leuk alternatief bleek toch nog aardig mee te vallen.

Een knappe verzameling van ‘geschriften’ van de oude Sumeriërs, over de Middeleeuwen, Renaissance tot de 19eeeuw. Bijzondere objecten met hiërogliefen en dies meer. Ok, ook best knullig maar je kan niet heel de dag op café zitten bij slecht weer. Dit was ok en leverde uiteindelijk toch enkele mooie en cultureel-historisch verantwoorde plaatjes op. Dit om maar te bewijzen dat ik niet in een gezelschap van een horde barbaren vertoefde.

3505 Burgos boek489.jpg

Overnachting in de regio van Burgos, Derio om precies te zijn, was voorzien en bijgevolg ook uitgevoerd. De combinatie van natte kledij, bezweet lijf en bovengemiddelde temperaturen riep enkel op een lekkere douche.

Enkele reisgenoten laten blijken dat het avondeten toch niet je-dat is. Ja, dat is waar maar we moeten ons ook aanpassen aan het Spaanse eetregime en dat wil al eens verschillen met onze tradities. De doorsnee Vlaming heeft ’s avonds graag een stevig potje maar in Spanje ligt dat toch enigszins anders. 

SEGOVIA

Het is halfnegen als we ’s morgens terug op onze bus stappen. Het valt me op hoe het lijkt alsof de meeste medereizigers al maandenlang met mij op de bus zitten. Het is niet alleen tactisch maar ook leerrijk om met iedereen een praatje te maken. Dit is tenslotte een groepsreis en de waarde daarvan zal ik later nogmaals benadrukken.

Een rit van een kleine drie uur is ons deel als we veilig en wel in Segovia willen geraken. Segovia wordt geroemd als de mooiste vestingstad van Spanje. Ze ligt hoog op een rots en is vooral bekend omwille van zijn goed bewaarde aquaduct en uiteraard het prachtige Alcázar. Dit woord is afgeleid van het Arabische Al-qasr of ‘versterkt kasteel’, paleis. 

We stappen uit met onze neus op het aquaduct. Ja, behoorlijk indrukwekkend en fotogeniek. Met zijn 728m lengte zeker het grootste dat ik ooit gezien heb. Het lijkt wel een imposante toegangspoort tot de stad. Door de geschiedenis heen voerde zij water aan van de Rio Frio.

4211 Seg Aq cinescope536.jpg

Op de Plaza de Azoguejo worden flink wat plaatjes geschoten door bezoekende scholen, toeristengroepen en anderen. Mooi heraangelegd en een perfecte afspraakplaats voor groepen zoals wij. Marja herhaalt voor de zoveelste keer waar en wanneer we terug verzamelen – eerlijkheidshalve, zelf ben ik ook bij de mindere leerlingen. Misschien horen we haar gewoon graag praten. En lachen.

We wandelen eerst de Calle de Cervantes in en ontwijken de zigeuners die ons allerhande zaken aan de hand willen doen (of ‘van’ de hand, eerder…). Laten we er van uitgaan dat deze hier altijd al geweest zijn, dus een opinie daarover lijkt me voor een keer overbodig.

4027 Seg501.jpg

Een leuke winkelstraat met veel juwelenzaken, souvenirshops, bars en dies meer. Wel ervaren we dat we langzaam klimmen. Aan het Plaza Mayor staat de Cathedral de Nuestra Senora de la Asuncion y de San Frutos. Zeg dat tien maal na elkaar.

Eenmaal aangekomen aan het park dat toegang geeft tot het Alcázar, valt mijn oog gelijk op het geweldige monument centraal in het park. Het herinnert aan de kapiteins Daoiz en Velarde, twee artillerieofficieren die in 1808 hun leven lieten in de onafhankelijkheidsoorlog van Spanje. Beiden zijn sinds dan nationale helden. Het gegoten dramatische kunstwerk beeldt de heroïsche ‘last stand’ uit van de heren, omringd door hun stervende manschappen. EPIC!

4029 Seg Mon Daoiz y Velarde502.jpg

Op naar het Alcázar dan. Marja heeft voor ons de tickets geregeld, eentje voor het kasteel op zich en een ander voor de toren (torre), waarvoor toch enkele vrijwilligers te vinden waren, waaronder ik.

Het Alcázar van Segovia maakte sinds de late Middeleeuwen deel uit van de artillerieschool van Spanje. Een gedeelte van het museum is daar dan ook aan gewijd en toont ons stukken van het prille begin in de 15e eeuw tot eind 19eeeuw. Dit verklaart ook het monument op het voorplein, ook al sneuvelden deze helden in Madrid.

4103 Seg Alc507.jpg

Daarvoor dienen we langs de obligate harnassen, leefruimtes en kunstwerken te passeren. We wandelen ook door de slaapkamer en de troonzaal. Ook vergeten we niet af en toe door de grote ramen te kijken naar de vlaktes rondom ons. Later zien we vanop de toren de stad aan onze voeten liggen en wordt nogmaals duidelijk hoe strategisch Segovia wel niet gelegen is.

4116 Seg Alc Cab512.jpg4150 Seg Alc arm522.jpg

Onze vrije tijd speelt zich dan weer af in de stad. Op de Plaza Mayor snel een snack en een drankje en met Willy neem ik de verschillende belichtingswaarden door om deze stad te vereeuwigen. Ik leer warempel nog zaken bij. Niet te oud dus.

Het weer is prachtig, de stad gezellig en iedereen is ontzettend relaxed. Zelf ben ik ondertussen volledig georganiseerd en voel me volledig ‘op vakantie’. Heerlijk!

4175 Seg Alc Torre527.jpg4031 Seg mirador503.jpg

Als we verzamelen aan het aquaduct voor de volgende opstap is het nog steeds schitterend weer. Als het zo zou kunnen blijven, dan hebben we echt geluk. Fout.

Volgende keer: Madrid, Toledo & Córdoba

Commentaren

prachtige foto s weeral ik kijk uit naar je fotoboek! ben benieuwd naar verslag nr 3

Gepost door: mady | 20-11-12

De commentaren zijn gesloten.