08-12-12

Rondreis door Spanje, deel 8

 

Spanje logo 8.jpg

VALENCIA

We gaan naar Valencia! Misschien wel de meest onderschatte dus onbekende stad van het land. Ze is niet alleen de derde grootste stad van Spanje maar moet zeker niet onderdoen voor de andere toeristische hoogtepunten.

Als we de stad betreden, houden we eerst halt aan de Ciutat de les Artes i les Ciencies, ofte Stad van de kunst en de Wetenschappen. En dit ziet er echt prachtig uit.

13214 Cas173.jpg 

Het werd gebouwd vanaf 1996 en het laatste paviljoen werd afgewerkt in 2005. Architecten Calatrava en Candela hebben zich volledig laten gaan met symmetrische vormen, koepels, glas, strakke lijnen en waterpartijen. Alles in smetteloos wit of functioneel blauw. Ook een overdekte palmtuin is aanwezig op de eerste etage van de galerij. Daaronder is een enorme parking voorzien.

De faciliteiten bieden ruimte voor tentoonstellingen, concerten en evenementen van allerlei slag. Het is vreemd om na een overdaad aan gotiek en renaissance plots in een futuristische ‘stad’ te staan. Volgens Marja is dit complex nog nauwelijks gebruikt, buiten voor een tenniskampioenschap.

13209 Cas169.jpg13201 Cas165.jpg 

We wandelen rond de grote strakke vijvers en een kraampje met ‘borchata’ zorgt voor een frisse mond. Deze melkachtige lokale drank wordt gemaakt van amandelen, rijst, suiker en noten. Hij is crèmekleurig en wordt letterlijk ijskoud geserveerd en gedronken. 

Sommigen steken de voetjes in het water, anderen staren naar het paar dat zich hier laat vereeuwigen.

13233 Cas wed178.jpg 

Als we de oude stad omcirkelen via de avenidas langs de rivier de Turia volgt het ene mooie rondpunt op het andere. De rivier zelf is echter drooggelegd wegens de aanhoudende overstromingen. Nu vormt de bedding de basis voor een aaneenschakeling van parken, sportvelden en recreatieoorden allerlei.

We steken te voet de Pont de Fusta over en steken door naar de kathedraal. Het eenvoudige plannetje zal ons leiden naar de mercado, het postgebouw en het stadhuis.

Het Plaza de la Virgen is strak heraangelegd met de nadruk op de fontein met sculptuur. Ik spring de kathedraal binnen. Alle aandacht gaat hierbij naar het rijk beschilderde plafond en het indrukwekkende muuraltaar. Eentje meer of minder zal ook niet meer uitmaken.

13302 Val180.jpg13306 Val kath184.jpg 

Het imposante gemeentehuis ligt jammer genoeg in de schaduw om er een goede foto van te nemen. Ik stoot op Michel en co en samen zoeken we moeizaam de weg naar de Plaza de Toros. Ook daar krioelt het van het volk want de scholen zijn uit en de kantoren sluiten. Openbaar vervoer, taxi’s en gehaaste mensen doen ons haast verzuipen en er is nauwelijks een klaar zicht op de stierenarena.

We trekken dan maar terug naar het centrum en in de buurt van de oude zijdemarkt vinden we een rustig pleintje, Plaza del Doctor Collado alwaar we genieten van een frisse pint, vurige serveuses en stralende studentes. Het is zo gezellig dat we haast de tijd uit het oog verliezen.  

BARCELONA

Vandaag dient er eerst toch maar weer een vette 350 km te worden overbrugd. We vertrekken goed op tijd en dat zal zich later op de dag laten belonen.

Barcelona staat al jaren in de top-5 van favoriete citytrips; voor ons is het weeral de zoveelste stad op rij. Of toch niet? Ik denk – achteraf bekeken – dat Barcelona de perfecte apotheose van de reis was. Goede zaak dat we er twee nachten, dus een volledige dag zouden besteden.

We zijn dus ruim op tijd in de stad en rijden eerst langs het voetbalstadion Camp Nou, het voetbalstadion van F.C. Barcelona en in voetbaltermen zowat het nec plus ultra van de voetbalstadions. Gezien het programma het voorschrijft maken we daar een korte stop voor de enkele voetbalfanaten aan boord. Voor mij mag het er afgelaten worden want twee voetbalstadions op twee weken tijd is meer dan ik al in heel mijn leven van kortbij heb gezien, maar ja, dat is mijn idee, he.

Enfin, ik loop toch eens naar de ‘fan shop’, de plek waar ze de fans financieel uitzuigen met astronomische prijzen voor shirts, ballen, memorabilia. Net dat wat de Spaanse middenklasser nodig heeft, denk ik dan. Veel meer dan een sanitaire stop en benenstrekkerij is het voor mij verder ook niet.

Net zoals in de andere grote(re) steden valt ook hier tussen de rand en de binnenstad de leegstand op. Veel te huur en te koop. Niet alleen winkelpanden maar ontzettend veel appartementen en woning van allerlei slag.

14106 Ba paleis203.jpg 

Dan naar de Montjuïc, de heuvel waarop we onder andere het Olympische dorp annex stadion terugvinden maar ook diverse musea en het Pablo Espanyol ofte Spaanse dorp. Dit laatste was een vrije excursie maar voorkennis deed me er van afzien. Naderhand blijken ook verschillende medereizigers het niet echt top te vinden.

Ik stap op stevig tempo door naar Het Nationale Paleis, waarin nu het Nationale Museum van Catalunya gevestigd is. De aanblik alleen al is imposant. De treden en terrassen nodigen uit om even te zitten en te genieten van het uitzicht op de onderliggende stad. In de verte ligt de Plaza de España, weerom een gigantisch rondpunt met een sculptuur. Wreed jammer dat de enorme fonteinen het niet doen. En dat op een zaterdag!

14147 Ba mirador223.jpg 

Ik wandel naar beneden, rond het punt en weer terug naar boven. In de tijd die mij rest wil ik graag toch eens tot op de top maar ik kom nog collega’s tegen en we stranden voor even op een terrasje. De wandeling nadien is van korte duur en ik ben wel blij dat er overal roltrappen voorzien zijn want de temperatuur hangt rond de 30°c en het is werken geblazen om aan het stadion te komen. Blijkt dat ene Lady Gaga daar ’s avonds zou optreden, dus veel had ik er eigenlijk niet te zoeken. Blij dat ik weer aan de bus was, dat wel!

Er is nog ruim tijd om af te zakken naar het centrum. Marja laat ons weten dat daags erop veel zal gesloten zijn wegens zondag, dus we reppen ons naar de Plaza de la Carbonera vlak bij de haven en de Ramblas. Ja, het legendarische woord is gevallen. Dat kent natuurlijk iedereen.

14183 Ba Ra243.jpg 

Ons eerste doel is echter de Mercado La Boqueria, een grote overdekte markt. En inderdaad, een behoorlijke hal volledig bezet met handelaars in alles wat te eten valt. De geuren komen op me af en de kleuren zijn zo intens dat ze nauwelijks vast te leggen op beeld. Dit is een echte markt maar er valt weer heel wat te proeven. De grote bekers met vers fruit trekken mijn aandacht en hij is heerlijk verfrissend, en dit voor geen geld. Ook het aanbod in vis, vleeswaren en groeten is gigantisch.

We zijn nu nog even vrij om op de Ramblas (eigenlijk een aaneensluiting van verschillende ‘La Rambla’ s. Uiteraard is het een beetje uitkijken maar het is niet hyperdruk en de (zondag)schilders, tekenaars en dies meer trekken altijd de aandacht. De volgende dag zullen we meer tijd hebben om het hart van de stad te bezoeken.

13216 Cas.jpg

 

Volgende keer: Barcelona (slot)

De commentaren zijn gesloten.