29-11-13

Noord-Spanje & Portugal, 2013 Deel 4 (slot)

 

151b.JPG

 

Onze laatste dag in en omtrent Lissabon en als je dacht dat we het ergste al zouden gehad hebben, fout. Dinsdag 30 september wordt met voorsprong de triestigste dag op de hele reis.

 

We maken een toeristische uitstap naar het zuiden. Verwar ‘zuiden’ zeker niet met ‘goed weer’ want het is erg, heel erg gesteld.

 

De regio Alentejo, letterlijk ‘over de Taag’, situeert zich ten zuiden van Lissabon en dus over de Taag. Wij steken over via de Ponte Vasco da Gama, de imposante brug van ruim 17 km lang. Helaas zien we nauwelijks een hand voor de ogen. Onze panoramische voorruit kreunt onder de slagregen.

 

We rijden, mits een tussenstop, tot in Evora. We bezoeken de kathedraal, de universiteit, wandelen via de Romeinse Templo de Diana en krijgen wat vrij spel. Het weer zit even weer mee zodat we toch nog een terrasje kunnen doen.

 

438.JPG

028.JPG

 

Ik bezoek de overdekte markt, sla wat lokale kost in en picknick op een van de pleintjes. Meer moet dat niet zijn en veel meer zullen we die dag ook niet krijgen.

 

Setubal laten we onderweg links liggen want onze chauffeur ziet met moeite de baan. Wij zien nauwelijks de zijberm van de weg. In Sesimbra stappen we nog eens uit. Deze normaliter aangename kustplaats – neem ik toch aan – is verlaten, de palmbomen zwiepen heen en weer en slechts enkele dappere surfers wagen zich op het woelige water. De lounge van een hotel biedt even de ruimte om te schuilen en wat te drinken.

 

Asjeblief, breng mij naar huis, zet me op het vliegtuig, ik wil hier weg, en liefs zo snel mogelijk...

 

Portugal zit er op. Woensdag 2 oktober karren we terug naar het noorden. Slechter kan het niet worden. Wat zeg ik? Het wordt gewoon beter met de kilometer. Eindstation is Salamanca in Spanje.

 

Tegen 1530u zijn we in de stad. Het lijkt zo onwaarschijnlijk maar de zon staat aan de hemel en de lucht is hemelsblauw. Wat een verschil met de vorige rampzalige dagen.

Een wandeling tot aan en even op de Puente Romano is echt genieten, het is dagen geleden dat we nog eens zon hebben gevoeld of gezien. Er wordt gelachen en gevloekt tegelijkertijd.

 

074.JPG

 

Een wandeling tot op de Plaza Mayor geeft een echt vakantiegevoel. Overal lachende, blije mensen. Veel mooie mensen ook, wegens de grote studentengemeenschap en we zijn niet meer in Portugal natuurlijk, wat ook een groot verschil is.

 

Alle gebouwen ogen kraaknet, het hele centrum is proper op zijn eigen en we zien zelfs obers lachen. Kortom, wat een verschil met het gure Portugal. Misschien is dat allemaal zeer subjectief maar dat is het enige wat toen door mijn hoofd ging.

 

109.JPG

101b.JPG

104.JPG

 

We bezoeken de Kathedraal, de ‘nieuwe’ en de oude aanpalende kerk. De universiteit, uiteraard en de aanpalende gebouwen.

 

170b.JPG

263.JPG

438b.JPG

 

Als we tegen 19u terug opstappen, beseffen we wel degelijk dat de reis er opzit. Met gemengde gevoelens nestelen we ons in het hotel. De volgende dag dienen we nog eerst eens een kleine 700 km af te werken vooraleer we de laatste tussenstop zullen nemen in hetzelfde hotel in Bordeaux.

 

Doch, onderweg maken we nog een gesmaakte tussenstop in Burgos. Ik was daar vorig jaar onder een grijze hemel. Nu is het stralend weer en buiten een (her)bezoek aan de Kathedraal, maak ik nog een heerlijk ommetje door de oude stad. Iedereen stond nog op zijn plaats...

 

476.JPG

485.JPG 

 

De laatste dag nog eens een kleine 900 km  tot in Groot-Bijgaarden. Het is een lange rit maar de vooruitzichten zijn goed. Niet teveel vertraging onderweg maakte dat we zelfs keurig op tijd aanmeerden.

 

Ik was oprecht content dat het voorbij was. Nog een dag had ik niet overleefd, bij wijze van spreken dan.

Vooraleer mijn lezers een foutieve besluitvorming zouden maken omtrent deze reis, wil ik toch een en ander verklaren en duiden.

Eerst en vooral: het weer, daar kan natuurlijk niemand iets aan doen. Uiteraard wierp dit een donker deken over het mooiste en belangrijkste gedeelte van de reis.

 

Het programma: werd voor zover het weer het toeliet, tot in de puntjes nageleefd en onze gids heeft zeker zijn best gedaan om alles te relativeren indien nodig. Inhoudelijk vind ik wel dat er een teveel aan religieuze gebouwen op de bezoeklijst stonden.

 

Dit maakt dat ik nu écht wel meer dan voldoende kloosters en kerkgebouwen heb gezien voor de rest van het jaar en meer nog, dat zeker.

 

Ik heb zeker geen hoge dunk van Portugal, zijn mentaliteit, zijn gebrek aan dynamiek, de vuile, onderkomen gebouwen die toch ergens de toeristen moeten trekken, de botte bediening in de horeca, enzomeer.

Het is goed dat ik er eens geweest ben, maar daar zal het ook even bij blijven. Wie volledig het tegenovergestelde vindt, dient zich maar eens verder te verwijderen van de toeristische hoogtepunten.

 

Tot de volgende!

 

087.JPG

Welkom thuis.jpg 

510.JPG

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.