27-11-13

Steve Hackett: Genesis Revisited - Live at Hammersmith (cd + dvd)

Christmas came early this year!


Wat een geweldige box is dit! Maar liefst 3cd’s en 2 dvd’s om handen én vingers bij af te likken en dan gewoon opnieuw te beginnen.

Sleeve-SteveHackett_Hammersmith-lo-res.jpg

Waarom schrijf ik dit? Omdat ik hier gewoon gek op ben. 


Mijn favoriete ‘old school’ progheld Steve Hackett bracht vorig jaar ‘Genesis Revisited II’ uit, een enorme brok oud Genesis materiaal (1970 – 1976) in een frisse uitvoering met tal van gasten. Samen met het in 1996 reeds uitgebrachte eerste deel, werd het tijd om de baan op te trekken om al dit moois in zijn nieuwe vorm aan de mensheid te laten horen en zien. Melkkoe? Misschien. Maar!

71a5N71pm2L._SL1500_.jpg

 

Op zich een beetje discutabel of de studio-cd nu een nuttige of overbodige cd is; feit is wel dat het een intensief brok luisteren is en echte kenners kunnen zich laven aan het uitpluizen van de kleine (en grote) verschillen.

130415 Hackett 319.jpg

Ik zag de show in de AB en deze overtrof toen alle verwachtingen. De dvd is opgenomen in het Hammersmith theater in Londen en is toch net iets grootser opgevat dan bij ons.


De visuele aankleding en de setlist is nagenoeg dezelfde op enkele songs na. Maar hier is natuurlijk dat extra met de gasten die hun persoonlijke bijdrage mogen brengen. En dat levert wel een en ander op.

Hackett is zowiezo al voorzien van een topband met vaste man Roger King op toetsen en verder Gary O’Toole op drums en wonderbaarlijke zang. Lee Pommeroy op bas en gitaar, Rob Townsend op sax, fluit, e.a.


Voeg daarbij nog Amanda Lehmann uit zijn vaste begeleidingsband en als gasten nog John Wetton, Steve Rothery (Marillion), Jakko Jaksyck (King Crimson) en Nik Kershaw. Voor wie een beetje mee is, dient eigenlijk niemand verder voorgesteld te worden.

Wie we zeker niet over het hoofd mogen zien is Nad Sylvan, de man die met al zijn flamboyante persoonlijkheid de nodige grandeur de meeste songs inkleurt.

130415 Hackett 378.jpg 

Over Sylvan kan ook gedebatteerd worden maar als er dan toch iemand het leeuwendeel van de door Peter Gabriel / Phil Collins gezongen nummers moet brengen is hij wel de man. Al zijn groteske en aan het pedante grenzende van de act terzijde; Sylvan geeft echt de finishing touch en visuele grandeur van de songs weer.


Zijn opmerkelijke presentatie van ‘The Eleventh Earl of Mar’ is kostelijk en amusant maar zo zullen er altijd criticasters rondlopen die het maar niets vinden.

Zelf vind ik het getuigen van durf en creativiteit. Je moet het maar doen om Phil Collins te gaan interpreteren, laat staan Gabriel in de oudere stukken. Deze muziek is ondertussen zo ‘classic’ dat er beter helemaal niet aan gesleuteld word maar sommige stukken worden zo herschapen dat ze fris en nieuw klinken. Hopelijk zijn er voldoende ruimdenkende Genesisfans die dit kunnen begrijpen.

Aan het enthousiaste publiek te zien, wordt een en ander wel degelijk geapprecieerd.

130415 Hackett 067.jpg

 

Laat ik gelijk naar de dvd gaan want die is natuurlijk voorzien van de belangrijkste meerwaarde aan deze box en dat is het beeldmateriaal. Duh!  En dat is werkelijk geweldig. In tempo met de muziek, dus geen flitsende beelden maar mooie statische beelden en close-ups, net zoals de muziek verdient.

Vanaf opener ‘Watcher of the Skies’ is het 2,5 uur adembenemend genieten van een perfecte show met de beste brokken Genesis, gespeeld door een gesmeerde band. Mooier kan haast niet. Als ‘Dancing with the Moonlit Knight’ vocaal wordt ingezet door Sylvan, krijg je gewoon kippenvel.


‘Shadow of the Hierophant’, het enige Genesisnummer dat nooit werd uitgebracht maar een plaatsje kreeg op Hackett’s solo debuut, doet tijdens de instrumentale eruptie naar adem happen. Amanda Lehmann zingt dit op engelachtige wijze. (Oorspronkelijk werd dit ingezongen door Sally Oldfield, zus van)

130415 Hackett 029.jpg

John Wetton’s interpretatie van ‘Afterglow’ is indrukwekkend. Zeker als je hem zijn uiterste best ziet doen om het tot een goed einde te brengen met de hoge noten, stokt je adem haast in je keel. Wat een emotie, wat een prestatie!

Nick Kershaw doet hetzelfde maar dan met meer gemak met ‘The Lamia’. Hier speelt ook Rothery een eind mee in de gitaarpartij op het einde van de song maar hij blijft (bewust?) toch ver in de schaduw van de meester.


Jakko Jaksyck (King Crimson) presteert aardig op ‘Entangled’ en brengt hierbij zeker een van de gevoeligste songs op deze registratie. Gesteund door de vocalen van O’Toole en Lehmann is dit zeker ook een hoogtepunt.

Resteert er natuurlijk Hackett’s gitaarspel... wel, daar valt dan ook werkelijk niets op aan te merken. Het zou maar erg zijn. Zijn ‘vibe’, sustain en tremologebruik heeft zoveel (prog) gitaristen en bands beïnvloed, van Marillion over IQ, Pallas en Pendragon toe. Ik kar er uren naar luisteren.


Zo gaat men uiteraard volledig uit het dak als het monumentale ‘Supper’s Ready’ op zijn einde loopt, toch een beetje de moeder van alle progressieve epics.

Als bij de encores ‘Firth of Fifth’ langskomt, is het kippenvel tot en met. Het rijpere publiek veert bij momenten recht om zich euforisch uit te laten bij hun favoriete gedeelte van de songs. Afsluiter ‘Los Endos’ zit dan nog eens vol referenties naar andere nummers alvorens er een definitief punt achter te zetten.

130415 Hackett 461.jpg

Ja, ik kan blijvend en herhalend euforisch blijven doen over dit pakket maar wie niet in deze muziek thuis is, zal het worst wezen. Voor diegenen die Genesis met Steve Hackett westen te appreciëren, die kunnen hier niet omheen.

Ik vermoed dat een en ander ook nog wel eens opgedeeld gaat uitgebracht worden maar deze box is elke cent waard.

Hot news: op 16/5 doet Steve Hackett dit moois nog eens over in de AB!

 

 

21:36 Gepost in Muziek | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.