27-05-15

Berlijn 2, mei '15

 

LOGO.jpg

deel 2

Tweede dag Berlijn en we hopen collectief op een meer rendabele dag. Het weer zit alvast mee: een haast wolkenloze hemel en een aangenaam temperatuurtje.

Met een groep van 60 personen is het altijd wat hopen op de correctheid en engagement van eenieder. Gelukkig was dit een stipt gezelschap. Daarenboven had ik het geluk me wederom bij fijne mensen te kunnen aansluiten wat het allemaal nog wat gezelliger maakte. Het moet op dat vlak soms meezitten en in dit geval zat het wel heel erg mee. Hoe dan ook; met een geweldig zicht op de eerste rij van onze ‘topdeck’ bus werd de dag aangesneden.

702 TREP.jpg

De nieuwe dag begon in het zeer nabij gelegen Treptower Park. Dit naar de buurt genoemde herdenkingspark herinnert ons aan de vele Russische soldaten die het leven lieten bij de Slag om Berlijn. We krijgen vandaag de dag op televisie meer dan voldoende info over de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog en alles wat ergens met het einde van het 3e Rijk te maken heeft.

706 TREP.jpg

713 TREP.jpg

Dit park, in al zijn Russische grandeur opgericht in 1949, herbergt (‘slechts’) 7000 graven, een derde van de Russische gesneuvelden in Berlijn. De monumenten werden gebouwd met stenen en componenten van de Duitse (Nazi) Kanselarij.

Een beeld van de hand van Käthe Kollwitz (‘Moederland’) en helemaal aan de andere kant op een heuvel een gigantische uitbeelding van een Russische soldaat die een hakenkruis vernietigt, zijn de twee artistieke hoogtepunten van het park. Al is dat relatief natuurlijk want het hele park oogt overweldigend en levert daarenboven nog een mooie wandeling op.

714 TREP.jpg

720 TREP.jpg

Van hieruit doorkruisen we de stad en houden we halt aan de East Side Gallery. Dit langste bewaarde stuk van De Muur staat onder bescherming en is bezwaarlijk mooi te noemen. Maar het is wat het is en de al of niet gecontroleerde graffiti geeft het (voor een keer dan) een meerwaarde. De oosterse toeristen nemen dan ook graag de tijd om zich te laten vereeuwigen voor het bekende Honecker – Brezhnev werk. De twee dictators in een innige omhelzing.

805 ESG.jpg

809 ESG.jpg

Lelijk maar een herinnering aan een – zoniet dé – belangrijkste gebeurtenis in de stad post WO2. Nadat ook ik als een lullo heb post gevat voor een kiekje, kunnen we weer verder.

De volgende afstap dropt ons voor langere tijd in de stad. We wandelen via de Gendarmenmarkt waar we visueel genieten van een zonovergoten plein afgebakend door centraal het Konzerthaus van Berlijnse huisarchitect Schinkel en links en rechts de Französischer Dom en de Deutscher Dom. Beide gebouwen zijn quasi identiek op enkel ornamenten na.

901 STAD.jpg

1002 GEND.jpg

1003 GEND.jpg

Dit is inderdaad het mooiste – en meest classicistische – plein van Berlijn. Even waan je je in Italië maar de grootte van de recipiënten op de aanwezige terrassen laat geen twijfel …

We wandelen verder naar de Bebelplatz. Hier vinden we de Oude Bibliotheek, de Staatsoper en de St Hedwig kathedraal. Door restauratiewerken is het zicht echter beperkt.

1102 BEBEL.jpg

Maar de Bebelplaats herbergt ook een donkere alinea in de geschiedenis. In 1933 vond hier de grote boekverbranding plaats en dat wordt subtiel herdacht.

Aan de overkant van de Under den Linden staat de grote Humboldt-Universiteit. Deze laten we links liggen en ik houd even halt aan de Neue Wache, het monument voor alle oorlogsslachtoffers.  Door de decennia heen werd het qua betekenis aangepast aan de noden en wensen van de respectieve autoriteiten. Vandaag ligt er een Onbekende Duitse soldaat maar ook een Onbekend concentratiekampslachtoffer begraven. Centraal staat een ‘Pièta’ van Käthe Kollwitz.

903 STAD.jpg

1203 NW.jpg

Het feit dat zo een immense tragedie wordt herdacht op zo een sobere wijze draagt bij aan de impact. Size does not matter.

We passeren de Lustgarden en bevinden ons dan voor de Berliner Dom.

1325 DOM.jpg

Deze kerk werd in de oorlog flink beschadigd maar is vandaag een indrukwekkend stukje bouwwerk. De strafsten onder ons doen de beklimming van de koepel tot op het hoogste punt. 267 treden. Van hieruit een prachtig zicht op de stad, of liever: op de bouwputten en het legertje bouwkranen die langs alle kanten het uitzicht bepalen.

1303 DOM.jpg

1309 DOM.jpg

1314 DOM.jpg

1316 DOM.jpg

Maar ook de Spree kronkelt langs de Dom en het levert vanaf het hoogste punt een mooi zicht op de scheepjes op.

Op naar de volgende pastiche, zeg maar. Fake? Ja, maar toeristen moeten ook iets… Checkpoint Charlie is een levende postkaart, ver verwijderd van de historische realiteit. Enkel de locatie is bewaard. Fototime voor Huan en Hue-Yin.

1401 CHECK.jpg

Wij krijgen de gelegenheid om het ‘Mauer Museum’ te bezoeken maar daar bedank ik voor. Even de benen strekken en gelijk doortrekken naar de historische locatie van de Führerbunker. Parate voorkennis op zak, dus we wisten dat er niets te zien zou zijn maar toch… je wil er eens geweest zijn. (Wanneer gaat men die nu eens openen? Binnen 20 jaar of zo: opening van dé nieuwe attractie...dáár gaat volk naar toe komen!!)

Terug via de enorme ‘Mall of Berlin’ (haha, goeike, maar echt waar!) aan de Leipziger Platz, naar de Friedrichstrasse. De medereizigers waren niet echt razend enthousiast over het museum dus dat heb ik alvast niet gemist. Tijd voor een Berliner Currywurst.

Op weg naar de Kurfürstendamm stoppen we even aan de Siegessaule, centraal in de Tiergarten. Deze memoriseert in de eerste plaats de overwinning op de Denen in 1864. Na de overwinning op de Fransen in 1871 werd er nog een stuk op geplaatst inclusief het ‘gouden’ Victoria beeld. Het stond oorspronkelijk voor de Reichstag maar werd in 1939 door de nazi’s naar het park verplaatst.

1504 SIEG.jpg

De Ku’Damm strekt zich uit over ruim 4 kilometer en was vroeger de weg van het Park Grunewald naar het Stadtschloss in het centrum van de stad. Het was onder Bismarck dat de boulevard zijn huidige breedte kreeg (+50m) en de franse Champs-Elysées moest overtreffen. Vandaag is de boulevard een gigantische shopping. Trekpleister is de KaDeWe ofte Kaufhaus Des Westens. Echt een bezoek waard. En niet alleen om te consumeren maar ook om te kijken.

Zo staat er ook de Wilhelm Gedächtniskirche nog in zijn originele overlevende staat.

1605 KIRCHE.jpg

Daar er een showavond gepland staat in het hotel (die ik graag aan mij voorbij laat gaan), dienen we iets vroeger terug te keren. Wie dan vind dat er een kans wordt gemist om in de stad te blijven, mag achterblijven maar een hele dag op de been resulteert toch wel in een zekere vermoeidheid, ook bij deze knaap.

Na het eten volgt een leuke stop aan een van de vele bars in het hotel. Het duurt daarna ook niet lang alvorens de bedstee wordt gekraakt.

Commentaren

We waren er weeral virtueel bij als het ware. de reisgids in boekvorm zou het niet beter gedaan hebben. Puik !!!

Gepost door: L'Homme des Bois | 30-05-15

De commentaren zijn gesloten.