02-06-15

Berlijn 3, mei '15

 

LOGO.jpg

deel 3

(slot)

 

Derde en laatste dag in de Duitse hoofdstad. Vandaag doen we misschien wel de drie belangrijkste trekpleisters van de stad – en regio.

Via de Glienicker Brücke rijden we naar het nabijgelegen Potsdam (ongeveer 45km). Deze brug was tijdens het IJzeren Gordijn de belangrijkste uitwisselingsplaats tussen Oost en West voor spionnen en andere kritieke personen. Vandaag heet ze officieel ‘Brücke der Einheit’.

1703 GLIE.jpg

1710 GLIE.jpg

We zetten onze dag in met een vlotte rit naar Potsdam. Schloss Sanssouci is wereldvermaard en een van de grootste trekpleisters in Duitsland. Om u een idee te geven: het kasteel opent om 10u. Groepen kunnen op afspraak reeds om 9u binnen.

1817 SANS.jpg

1809 SANS.jpg

Bij aankomst staat er al één bus op de enorme parking. Als we tegen de middag het park verlaten is de parking haast volzet en is de massa wachtende niet te overzien.

Het slot werd midden 18e eeuw gebouwd onder de Pruisische koning Frederick de Grote. Deze koning was niet de eerste de beste. Wars op de Pruisische traditie verkoos hij muziek (maken), filosoferen en kunst in al zijn vormen boven het oorlogvoeren.

1810 SANS.jpg

Hij speelde met woorden, anagrammen en poëzie. Hij introduceerde op gewiekse wijze de aardappel in Pruisen en bracht meer tijd door met zijn honden dan met ‘de dames’, wat ook weer tot speculaties leidde. Voltaire was een graag geziene gast in het kasteel.

Maar bovenal schonk hij Pruisen een immens park (274 km²) met een half dozijn paleizen, vijvers, fonteinen en terrassen.

Het interieur is gepast zeemzoet – barok en rococo. De gastenkamers geven allen uit op het terras. We doorlopen deze stelselmatig, scherp in het oog gehouden door de suppoosten. Gelukkig is onze Duitstalige gidse de rust zelve en dankzij haar mooie Duits kunnen we perfect volgen. Onze bende is dan ook in twee groepen verdeeld.

1806 SANS.jpg

We houden ook even halt aan het graf van de vorst en zijn honden. De aardappels zijn een leuke verwijzing naar het feit dat hij deze toendertijd niet gewenste ‘knollen’ wist te promoveren tot een gegeerd en later noodzakelijk voedingselement.

1816 SANS.jpg

1814 SANS.jpg

Na afloop vonden we ons heil in een resto/taverne op de terugweg. Een verwarmd terras verwelkomde ons en de gerechten waren boven middelmaat, althans het mijne. Excellent om de nog gevulde namiddag in te zetten.

1821 SANS.jpg

Wij vervolgden onze rit terug naar de stad voor een laatste en misschien symbolisch wel belangrijkste bezoek aan Berlijn.

We parkeren op een steenworp van de Reichstag, een van de meest iconische gebouwen van Duitsland en het huis van de democratie in de Bondsrepubliek. Dat was midden vorige eeuw wel even anders en het nieuwe sobere monument voor het gebouw herinnert ons aan de democratische politici die uit de weg werden geruimd tijdens de opkomst van het naziregime.

1916 RT.jpg

Bij de verovering van Berlijn door de Russen was de inname van dit gebouw meer dan symbolisch. Het hart van het Derde Rijk kreeg de Sovjetvlag op zijn dak en dit luidde de laatste dagen en uren in van het toenmalige Rijk.

1908 RT FX.jpg

Vandaag is het drummen rond het gebouw en de veiligheidsmaatregelen zijn dan ook niet min. Er heerst wat verwarring bij het passeren van de security en de scan bij het definitief betreden van het terrein maar al bij al verloopt het vlot. Het voordeel van een groep die gereserveerd heeft. Het lijkt wel een luchthaven!

1911 RT FXX.jpg

Maar eens daar voorbij is het toch wel even kicken om de treden te betreden en langs de nieuwe ingang binnen te gaan. Deze bestaat nu vooral uit een glazen wand en deze wordt doorgetrokken naar de inkomhal. Via een grote lift worden we naar het dakterras geleid alwaar we een audio guide kunnen gebruiken.

1928 RT.jpg

Alles verloopt gedisciplineerd en volgens Duitse systeemmatigheid. Ze zijn streng en correct maar uiterst vriendelijk en behulpzaam.

De glazen koepel (van Norman Foster), die zoals alle aanwezige glas de transparantie van het democratische gebeuren wil uitdrukken, is een waar staaltje van architectuur. Zulk een futuristische ruimte op een met donkere geschiedenis beladen gebouw is hoopvol, uitdagend en vooral inspirerend.

1926 RT.jpg

De wandeling op het hellend vlak is zeker niet zwaar dankzij enerzijds de lichte hoek en langs de andere kant het uitzicht op alles wat rondom het gebouw ligt. De audio guide geeft op het juiste moment de juiste commentaar. Dat is altijd meegenomen. Op de terugweg enkel afdalende mensen. Dit steekt verdomd vernuftig in mekaar!

1912 RT.jpg

Ik ben als eerste buiten en haast me om even het gebouw van verder weg te bekijken. Niet evident want er is een duidelijke perimeter waar de bezoekers zich kunnen en mogen verplaatsen. Hierbij moet ik toch even vermelden dat ik hier en op de volgende stop lichtelijk van mijn melk was omwille van het blijkbaar getolereerde  openbare ‘binge drinking’ door een bende jonge kerels. En dan bedoel ik niet gewoon een paar pilsjes drinken, hé. Als de glasscherven in het rond vliegen, lijkt me dat net een trap of twee te ver. Dat de Polizei er gewoon op staat te kijken is dan nog het vreemdste.

1918 RT.jpg

Zelfde scenario aan de Brandenburger Tor. Aan de ‘Oostelijke’ zijde is het bijna een gedrum om er door te geraken en centraal ook een stel dronken klaplopers. Aan de kant politie die staat te kijken. En wat eigenlijk een mooie finale had moeten worden, draait uit op een plek waar ik snel weg wil. Vanop een afstand valt het dan weer wel mee maar de ervaring is ver zoek.

2004 TOR.jpg

2008 TOR NT.jpg

2009 TOR NT.jpg

 

 

We wandelen langs de Amerikaanse ambassade die heel symbolisch achter de hoek ligt, naar het Holocaust memoriaal. En echt vrolijk werd ik daar ook niet van en wel om volgende reden.

Artistiek én emotioneel liet het mij volledig koud. Ik weet niet wat de achterliggende gedachte is maar ik denk dat vooral de ‘Wiedergutmachung’ hierbij telt. Een onbetaalbaar stukje Berlijn opofferen aan een herdenkingsplaats is hierbij meer dan symbolisch. Op een steenworp van ‘de bunker’ en in de schaduw van de Reichstag. De boodschap is duidelijk.

2102 HOL.jpg

2106 HOL.jpg

Uiteraard (…) mag er iets staan om deze tragedie te herdenken maar dit lijkt me eerder compenseren. Langs de ene kant levert het een open ruimte op maar het is en blijft een lelijk monument. En misschien was dat net de bedoeling.

Tijd om het centrum te verlaten. Wij houden nog even halt aan Tempelhof alvorens richting hotel te karren.

2402 TEMP.jpg

Ons laatste avondmaal samen wordt nogmaals flink weggespoeld alvorens de kamer op te zoeken. Nu al? Deze drie dagen waren ‘bezige’ dagen en met het oog op een vroege ochtend duik ik in mijn tram.

Berlijn zal zeker nogmaals bezocht worden maar dat zal niet voor de nabije toekomst zijn. Ik neem aan dat binnen een jaar of vijf de bouwputten zich verplaatst zullen hebben en ruimte gemaakt voor nieuwe oogverblindende gebouwen. Alle must-sees die nu bezocht werden, kunnen geschrapt worden en dan zal er wel ruimte zijn voor het meer menselijke gelaat van de stad.

Wij hebben vooral het historische en statige Berlijn gezien. Een fijne trip, inderdaad.

2711 VAR FXX.jpg

 

De commentaren zijn gesloten.