06-07-15

Scandinavië City Trip XXL Pt1

 

BANNER BLOG.jpg

Grote Scandinavische hoofdsteden tour 2015

1.  Via Lübeck naar Kopenhagen

 

Goed zot. Dat kreeg ik hier en daar als reactie op mijn plan tot deelname  aan de laatste trip. Vijf steden, waarvan 4 de hoofdsteden van de Scandinavische landen.

Niet te doen, dat gaat nogal wat worden. In acht dagen? Met het vliegtuig?

Nu, na een kleine reflectie en – inderdaad – alles keurig afgewerkt binnen de voorziene tijd, is het inderdaad een hele klus geweest. Zeker als daarbij nog de termen ‘autocar’ en – godbetert ‘boot’ (jaja, het is een schip), komen opdraven, fronsen de wenkbrauwen nog meer.

Vliegen is geen optie, dat is voor watjes. Reizen met klasse is via de weg en met enkele nautische periodes om het savoir-faire gevoel nog wat op te schroeven.

Moet gezegd: dit leuke pakket werd aangeboden door mijn favoriete reisorganisatie, welke doorgaans voor comfortabele en weinig risicovolle reisjes zorgt. Zelf zou ik niet op dit idee komen. Dus niet ‘goed zot’ maar wel bereid om deze maidentrip (het was de eerste keer dat deze plaatsvond), met mijn luisterrijke aanwezigheid te verblijden.

31/05

Met een redelijk vertrekuur, nu eens niet gesitueerd net voor de zonsopgang, en met een leuke medereizigster naast me, geven we plankgas gegeven richting Lübeck, de Duitse havenstad ten noorden van Hamburg.

Met slechts 25 zielen aan boord, plus driver Jan, is het al snel een gezellige bende die zich dan ook veel vlotter wist te verplaatsen bij de koffiestops en al de andere in- en uitstapjes, boardings, inchecken etc. Met de iPod vol Scandi-muziek (…) en een volledige ‘klik’ met mijn tijdelijke reismaatje, is het gewoon even kilometers vreten (537) geblazen. Zo gaat dat.

Ik hoor u al zeggen: ‘en is er dan geen gids/begeleider’ bij? Wel, die zou ons in Kopenhagen opwachten. De vlotte eerste dag en het bijzonder goede hotel in Lübeck maakte dat we een prima start achter de rug hadden. Als dit niveau van accommodatie gehandhaafd blijft, staan we er goed voor!

Onze chauffeur neemt uitzonderlijk ook de taak van reisleider op zich en deed dat bijzonder goed.

01/06

Om 10u worden we verwacht voor de ferry vanuit Puttgarden richting Rodbyhaven in Denemarken. Met de nodige reserve in acht genomen zijn we dan ook al tijdig op pad. Een goed uurtje later zijn we volop aan het inschepen.

SCAN 01 012.jpg

SCAN 01 052.jpg

De overtocht duurt een klein uurtje en voor we het wisten gaan we aan wal in Scandinavië. Zo snel kan het gaan. Doch, de dag had nog veel in petto.

Een kleine twee uurtjes later arriveren we in onze eerste hoofdstad. En laat ik vooral dit eerst even melden: een hoofdstad ginds is net als bij ons. Dit wil zeggen: er zijn files, er zijn wegomleggingen, er zijn altijd werken aan de gang en het is er druk.

Ook Kopenhagen ontsnapt daar niet aan.

Als we na wat verkeer gerelateerd gewriemel aan het traditionele pretpark Tivoli halthouden, pikken we onze vaste gids Toon en de lokale gids op. En dan dreigt het even mis te lopen want de timing blijkt helemaal niet zo strak te zitten als eerst gedacht. Kan gebeuren. En ik herhaal: dit is een maidentrip.

SCAN 01 073.jpg

SCAN 01 100.jpg

Als de nieuwe krijtlijnen zijn uitgezet kunnen we vertrekken. Rond 14u zijn we aan het Koninklijke Paleis en doet het goed even de benen te strekken. Maar de geleide rondrit dient ook nog te gebeuren. De lokale gidse – die nagenoeg perfect Nederlands spreekt – rijdt een rondje mee met de autocar en brengt ons o.a. naar de grootste magneet van de stad, nl. Den lille Havfrue -  de Kleine Zeemeermin.

SCAN 01 129.jpg

Dit beeldje staat sinds 1913 op dezelfde plaats. Het op zich niet zo echt heel fraai beeldje is sindsdien onlosmakelijk verbonden met de stad. Je moet er dus heen en je zal het dan ook geweten hebben: een hoop volk dat aan en af loopt. Voor wat eigenlijk? Ik vind het maar zozo maar we zijn op reis en dus vergapen we ons even aan het kleinood. En kopen een klef souvenir…

Eens terug aan het paleis worden we omstreeks 16u losgelaten om zelf de stad rond te hossen. En er is nog heel wat te zien. Gelukkig is het optimaal weer waardoor het wel namiddag lijkt te blijven.

Absolute must is de Nyhavn. De helft van de lokale postkaarten is er aan gewijd en iedereen wil er dan ook opstaan. Voor de foto natuurlijk. Maar eerlijk: het is echt mooi, knus, en bovenal gezellig.

De beide zijden van het lange binnendok zijn voorzien van stijlvolle horeca en op het water liggen uiteraard veel bootjes, wat dacht je anders. Veel schoon volk ook. En we zijn nog maar net vertrokken!

SCAN 01 162.jpg

SCAN 01 179.jpg

Maar om te luieren zijn we niet hier (het is tenslotte vakantie!) en mijn maatje en ik zetten er flink de pas in. Zij is grote fan van de reeks ‘Borgen’ (ik heb het me moeten laten vertellen want ik kende het enkel van naam). Dit leidt er toe dat we speed zetten naar het slot Christianborg. Dit ‘kasteel’ is ook in realiteit het regeringscentrum van het land. Onderweg scoren we de Holmens Kirche en steken we al eens een brug of twee over.

SCAN 01 197.jpg

SCAN 01 202.jpg

SCAN 01 218.jpg

Het tempo ligt hoog want uiteraard dient ook het stadhuis op de Ràdhuspladsen aanschouwd te worden. Ik vind de taal al leuk klinken en als Vlaming pik je gemakkelijk dingen op uit het Deens. Maar het blijft bij de hoofdzaken.

Via de Vestergade, een bijzonder mooie shoppingstraat (voor wie het interesseert) stappen we terug richting paleis in de hoop de maritieme huisjes nog te zien maar dat loopt klokgewijs fout.

SCAN 01 247.jpg

SCAN 01 147kopie.jpg

Rond 18u worden we wederom verwacht aan onze autocar. Zo gaat het dus ook: te weinig tijd, te veel te zien. Dat zal het credo worden op deze citytrip XXL. Iedereen is het daarover eens en er wordt al eens licht gemord door de eerder traditionele reizigers. Maar we houden de moed er in. We ondervinden dat deze trip balanceert tussen ‘haalbaar’ en ‘genietbaar’. Voor mij is het allemaal prima.

 

Toon laat ons klaar en duidelijk weten hoe de vork verder in de steel zal zitten en we begrijpen dat deze eerste echte dag een beetje moeilijk lag. Maar goed; we hebben een impressie van Kopenhagen, hebben de vibe gevoeld, enkele highlights gezien. Er vallen geen verwijten en de sfeer is optimaal.

We dienen anders nog wel een mooi traject af te leggen. En ja! Ook een nieuw land aan te snijden!

Via de Sontbrug komen we in Zweden. Met zijn totale lengte van 9km is dit een knap bouwwerk en dankzij het fantastische weer is het uitzicht geweldig.

SCAN 01 262kopie.jpg

Via Malmö rijden we naar Lund, alwaar we ons hotel opzoeken. Twee dagen op stap en al in ons vijfde land! Goed zot? Nog niet!

De commentaren zijn gesloten.