14-07-15

Scandinavië City Trip XXL Pt3

 

BANNER BLOG.jpg

Grote Scandinavische hoofdsteden tour 2015 

3. Van Helsinki via Turku naar Stockholm

 

Waar waren we ook alweer gebleven?

Donderdag 04/06.

Dus twee nachten na elkaar met beperkte middelen. Het is niet te adviseren maar het weerspiegelt het karakter van deze reis een beetje. En daarbij: een beetje (berekend) avontuur heeft me nog nooit kwaad gedaan.

Van slapen komt wederom niet veel in huis en om 0430 sta ik alweer boven. Ondertussen zijn we langzaam op weg naar Stockholm. De zon is overdadig van de partij en de eilandjes schuiven links en rechts voorbij. Na de zoveelste bocht zien we Stockholm liggen, of toch zijn industriële zijde. Wie even Googlemaps raadpleegt zal ook hier zien dat de vaarroute naar de stad complex en tegelijk mooi is. Het schip laat een spoor na van de slalom die het langzaam afwerkt. Meeuwen azen collectief op mogelijke buit.

SCANDI Pana 293.jpg

SCAN 01 581kopie.jpg

Afspraak aan de autocar op het vasteland en gelijk de stad in!

Dat trof want onze lokale gids Tiny – een Vlaamse die toch al even in de stad woont - was ook vroeg van de partij. Dat maakt dat we omstreeks 07u al volop een en al oor waren. Eerste stop is het bekende stadhuis op het eiland Kungsholmen. Het weer is fantastisch en dit lijkt ook weer een hoogdag voor het city toerisme te worden.

SCAN 01 590.jpg

SCAN 01 627.jpg

Tiny vertelt ons het kleurrijke verhaal van Birger Jarl, welke in 1250 de stad zou gesticht hebben. De goudkleurige delen van het indrukwekkende monument schitteren in de vroege zon. Het lijkt op een graftombe maar de goede man ligt hier niet begraven. Wel een sterk verhaal en een duidelijke beschrijving van het ontstaan van deze merkwaardige stad.

Stockholm bestaat uit een groepering van eilanden (holms) waardoor er een veelheid aan panorama’s en diverse invalshoeken zijn. Veel bruggen, veel water en enkele heuvels maken dit voor mij alvast de bijzonderste stad van de hele trip. Een van onze medereizigsters heeft zich in een charmante outfit van de nationale kleuren gehesen. We gaan er dus echt voor!

SCAN 01 645.jpg

SCANDI Pana 344.jpg

Een lange rondrit met enkele foto stops en fijne anekdoten maken het nog beter. We stoppen aan de verschillende musea, wat een beetje pijnlijk is als je weet dat we toch geen tijd hebben om ze te bezoeken (het Abba-museum laat ik graag aan me voorbij gaan…). Bij een langer verblijf in de stad staat het Wasa museum zeker op de lijst. Maar niet getreurd want de rit op zich is al adembenemend. Het is 'island-hoppin', van het ene eiland naar het andere terwijl elke rit over een brug een ander beeld geeft van deze stad.

SCAN 01 819.jpg

Als we uiteindelijk stranden op Gamla Stan, het eiland met het oude stadscentrum, is het tijd voor exploratie. Dit is het epicentrum van het toerisme in Stockholm. Wij zijn nog redelijk vroeg en het Stortorget – centrale plaats  -  is nog erg leeg, uitgezonderd een brouwer die er zijn werk staat te doen. Een goed uurtje later passeer ik daar terug en er is haast geen doorkomen aan! Veel volk hoopt het Nobel(prijs)museum te bezoeken. Anderen zoeken een plaatsje op de overvolle terrassen of laten zich graag fotograferen met de oude bruin/pastel/oker kleurige huizen op de achtergrond.

SCAN 01 706.jpg

Maar ik wandel eerst op mijn eentje naar de Riddarholmskyrkan, de oude hoofdkerk (13e eeuw) van de stad alwaar menig Zweeds oud staatshoofd begraven ligt. Het is tevens een van de oudste gebouwen van de stad.

Daar ik natuurlijk te vroeg ben, slenter ik even langs het Evert Taubes terras, wat me een prachtig beeld op het stadhuis geeft. Om 10u opent de kerk.

SCAN 01 730kopie.jpg

De tombe van Karel XII staat natuurlijk op het programma. Carolus Rex! Maar de hele kerk heeft een internationaal karakter vanwege de vele referenties aan buitenlandse overleden staatshoofden. Deze waren allen lid van de Serafijnen Ridderorde.

SCAN 01 744.jpg

SCAN 01 753.jpg

Karel XII stond eind 17e, begin 18e eeuw aan het hoofd van Zweden welke toen de grootste natie en macht van Europa was. In 1709 werd zijn leger gedecimeerd nabij Poltava in Oekraïne. Hij vocht tegen de Russen, de Pruisen en de Turken. Hij overleed in 1718. Dat is m.i. allemaal niet niks.

Terug buiten, richting parlement, welk ook weer op een eiland ligt en vervolgens rond het paleis. Toch de twee belangrijkste gebouwen in dit koninkrijk. En ja, het is overal druk. Heel druk. De smalle straatjes vol souvenir en ambachtelijke winkeltjes boeren goed ook al verkopen ze veelal dezelfde prullaria. Terug aan het paleis omstreeks 1130u want drie kwartier later is het de wissel van de wacht en dat is altijd leuk meegenomen. Het is dus even wachten maar de voorbereidingen zijn dikwijls amusant op zich.

SCAN 01 787.jpg

SCAN 01 800.jpg

Vooral als ik mooi achter het touw sta en anderen en masse dienen te verhuizen. Als er dan ook nog een groep Koreanen opduikt – rijkelijk te laat – is het oprecht plezant om deze het zicht te ontnemen. Moeten ze maar op tijd komen en wat meer eten!

De schijnbaar ontspannen paleiswacht (dat is geen drill, dat is slenteren en sleuren met dat wapen) reageert anders wel fel op ‘ongehoorzame’ toeristen. De uniformen lijken wel uit ‘De Notenkraker’ te komen. Grappig allemaal maar ik zie het wel eens graag.

SCAN 01 703.jpg

SCAN 01 849.jpg

De wissel is kleurrijk, veel beweging, een muziekkapel van de Zweedse Marine speelt ten dans en nadien volgen nog de Radetsky Mars en enkele opera favorietjes. Dit is een beetje ‘Royalty’ maar dan zonder de royals dus. Allemaal heel kleurrijk en verkoopbaar maar hierna is het voorbij wat Stockholm betreft.

Wij stappen op onze autocar en genieten van een voordelig drankje aan boord van onze luxe karros. Zo gaat dat. Wel geen bier op deze reis, dat is douanegewijs te riskant. Een redelijke rit naar ons hotel in Charlottenberg staat nog voor de boeg. Een goede 400 km terug door het nog steeds eentonige Zweden.

Zo belanden we op enkele kilometers van de Noorse grens. Prijsbewust dus. Ons hotel is hypermodern, beetje koel en stijlvol tegelijk – van de Thon keten. Functioneel. Dat is het woord in al zijn betekenissen. De Scandi’s hebben daar blijkbaar een patent op.

Het uitzicht op een iets langere nacht aan wal krijgt gelijk mijn goedkeuring.

 

Commentaren

't Is weer precies of ik was erbij, tof.

Gepost door: Nonkel Guido | 25-07-15

De commentaren zijn gesloten.