17-07-15

Scandinavië City Trip XXL Pt4

 

BANNER BLOG.jpg

Grote Scandinavische hoofdsteden tour 2015 

4. Oslo

 

Vrijdag 05/06

Wat een verwennerij! En we vertrekken daags daarop pas om 0830! Dit geeft ons de kans eens bij te slapen want dit kruipt niet in je kleren! Na een ferm ontbijt is het gezapig instappen en vertrekken. Na enkele minuten bevinden we ons al in Noorwegen. Toch is het kleine twee uurtjes alvorens we in Oslo zijn.

Hier zal Toon ons verdere duiding geven bij de stad. En onze eerste stop is de gigantische skipiste op de Holmenkolle. Niet dat ik iets heb met skiën maar het is wel een knap stuk staal en beton. Dat Fridtjof Nansen, Noorwegens grootste filantroop en, na Roald Amundsen, ontdekkingsreiziger er een standbeeld heeft, is de meesten ontgaan.

SCANDI 2 012.jpg

SCANDI Pana 393.jpg

We dalen af naar de stad en vangen van op deze hoogte af en toe een glimp op van de Oslofjord. Ons doel is nu Bygdoy, het schiereiland dat de fameuze museums herbergt. Na een kleine pauze aldaar en een genieten van het uitzicht op de stad werd ons de keuze gelaten om individueel of daar te blijven, iets te bezoeken en op eigen kracht terug naar de stad te komen of gewoon mee te gaan met de groep.

SCANDI 2 029.jpg

SCANDI 2 032.jpg

Het is een zonovergoten Oslo dat ons roept en niemand blijft daar. Om maar te zeggen: wie wou – kon. Ik heb het geluk gehad om in 2011 alle drie de musea te bezoeken, dus geen twijfel. 

Onderweg kruisen we nog een Koninklijke colonne welke richting Royale villa rijdt. We rijden naar de havenkant en hebben alzo een schitterend zicht op het moderne operagebouw. Dit is in functie sinds 2007 en oogt bijzonder mooi. Bij mijn vorige bezoek kwam het er niet van, dus nu is het genieten van het panorama, de waterkant, de zon.

SCANDI 2 059.jpg

SCANDI 2 067.jpg

Jan dropt ons aan het iconische stadhuis en we krijgen een uurtje vrij om iets te eten en op eigen houtje het gebouw en omliggende straten te besnuffelen.

Ik maak daar graag gebruik van want bij mijn vorige verblijf was het grijs weer en dan nog eens zondag waardoor de stad een beetje desolaat leek. Niets van dat alles nu. Bruisend, vrolijk, fleurig, heerlijk!

Het stadhuis blijft aan de binnenkant nog even knap als lelijk aan de buitenzijde. Gelukkig zat er nu een smak zon op de achterzijde (naar de fjord gericht) waardoor het fotografisch interessant word.

SCANDI 2 129kopie.jpg

SCANDI 2 093.jpg

SCANDI 2 287.jpg

In een 7/11 haal ik snel en in navolging van medereizigers een broodje en een – wat dacht je – Coke to-go en om de factuur door te spoelen. Ach, al bij al valt het nog mee en op vakantie kijken we niet zo nauw.

Als we even later verzamelen – wie meewil tenminste – strekken we voor een fikse wandeling onder leiding van Toon de stad in. En Oslo leeft! Je waant je mede dankzij dit uitzonderlijke goede weer in Barcelona. De terrassen zitten vol en het decor is vrolijk en fleurig. Je moet het maar treffen.

SCANDI 2 181.jpg

SCANDI 2 221.jpg

Even binnen in het Nationaltheatret maar buiten is het buitengewoon aanstekelijk. Dus via de statige Karl Johans gate – de Louisalaan van Oslo maar dan zonder de smeerlapperij – gaan we licht bergop naar het Koninklijke Paleis. Vanop het paradeplein levert dit een mooi zicht op.

In het park voor het paleis luieren Noren en toeristen alsof het een lusthof is. Hier en daar wordt de kledij dan ook al eens schaars. Het is ruim 25°. Verder kunnen we niet, dus even dezelfde weg terug en dan via de universiteitswijk tot aan de belangrijkste musea in de stad zelf. De wandeling op zich is al goed genoeg. Mij krijgen ze nu niet in een museum.

We wandelen langs het parlement, het Stortinget, alvorens we aan de bescheiden kathedraal en rondom liggende wijk komen.

SCANDI 2 225kopie.jpg

SCANDI 2 230.jpg

Wat ik vorige keer moest laten liggen, staat nu wel op het programma: het Akershus of de oude vesting van Oslo, welke nog steeds militair domein is. Een mooi zich op de haven en het stadhuis vanop een hoogte is mooi meegenomen.

SCANDI 2 258kopie.jpg

SCANDI 2 268.jpg

SCANDI 2 272.jpg

We zijn terug op tijd aan het stadhuis alwaar ons vervoer ons opwacht om nog een uitsmijter aan te bieden. We rijden door het ondertussen al redelijk van verkeer voorziene stadscentrum naar het Vigelandpark, deel van het Frogner Park.

Met de beste herinneringen trok ik in fijn gezelschap door het park  geflankeerd door de vele beelden van de genaamde Vigeland. Het is nog steeds niet mooi, maar de opstelling en de veelheid maakt veel goed. Dit is de meest bezochte plaats in Noorwegen.

SCANDI 2 317.jpg

SCANDI 2 299 BW.jpg

SCANDI Pana 422.jpg

Ik begrijp dit niet echt. Natuurlijk is het knap en wil je tot het laatste beeld, voorbij de fontein en kolom gaan. Dus: zeker doen, maar enkel als je er tijd voor hebt.

Als we daar vertrekken moeten we ons voor de verandering wederom klaarmaken voor… een ferry! Joepie!

Dit maal is het de Stena Line die ons zal vervoeren naar Denemarken. De ervaring leerde me reeds dat ook deze ‘Line’ kwaliteit biedt. Daarenboven vaart deze zowat recht op recht, wat een betere nachtrust garandeert. Verder moet deze in niets onderdoen voor de concurrentie…

SCANDI Pana 424.jpg

Als ik laat op de avond de boot verder verken, dwaal ik door de diverse bars met live muziek, het casino en de stijlvolle tavernes aan boord. Toch is de meeste ambiance op het dek alwaar nieuwe Vikingen zich laten gaan met grote blikken bier. Dit is de laatste echt mooie avond.

Als ik tijdens het diner recht voor me uitkijk, zie ik de Oslofjord en de open zee door het raam.

Het weer en de zee is rustig en het is heerlijk wegdrijven uit Oslo.

SCANDI 2 348.jpg

 

 

Commentaren

Goed zo, daar in Oslo hebben wij ooit geweest,Vigilandpark, stadhuis... komt ons nog bekend voor.'t Was toen ook allemaal al heel duur.
Het is weer knap verteld , zoals altijd.
Doei

Gepost door: Nonkel Guido | 26-07-15

De commentaren zijn gesloten.